Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колко пари дава Путин, за да се спаси от старостта


Владимир Путин
Владимир Путин

Владимир Путин казва, че има план за нещо странно. То хем ще "спаси здравето", хем "живота" на 175 000 души. Планът идва, докато руски войници умират в Украйна във войната, започната от Кремъл. Всъщност Путин иска да се спаси от старостта, казват руски медици. А отделно си мечтае за "руския геном".

Февруари 2024 г. Руският президент Владимир Путин държи реч по време на специална конференция, озаглавена „Съвременни медицински технологии: утрешните предизвикателства пред времето”.

„Създадохме този форум за обсъждане на обещаващи решения, които едва сега се появяват и тестват, но които много скоро ще променят из основи... живота на хората“, казва 71-годишният Путин, като прави няколко паузи, за да прочисти гърлото си.

Централно място в речта му заема обявяването на 14-ия „национален проект“ на Русия - начинание, наречено „Нови технологии за спасяване на здравето“.

Националните проекти се ръководят от правителството в Кремъл и са насочени към демографията, образованието, селското стопанство и здравеопазването. Путин ги въвежда през 2005 г. и те редовно присъстват в т.нар. му изборни кампании, в които няма конкуренция.

На 16 май, малко повече от седмица след като президентът на Русия встъпи за пети път в длъжност, заместник министър-председателят Татяна Голикова официално представи новия проект. Той ще започне през 2025 г. Голикова подчертава, че „демографските тенденции“ в Русия са създали нови „предизвикателства за здравеопазването“, които могат да помогнат за развитието на „напреднали медицинските технологии“.

Тя говори конкретно за технологии, насочени към забавяне на стареенето на клетките, невротехнологии и „други пътища за увеличаване на продължителността на живота“.

Ключов момент в новата инициатива ще бъде работата по „биомедицинските технологии на бъдещето за активно и здравословно стареене“, съобщава държавната информационна агенция РИА Новости.

Фокусът върху забавяне на стареенето и увеличаването на продължителността на живота привлече вниманието на медицинските среди.

Всички остаряват, включително и политиците

Новият национален проект отразява „капризите на едно застаряващо Политбюро“, каза специалист от една от московските болници. „Всички остаряват, включително и политиците“, каза той. „Терапиите против стареене са много популярни“.

Руската секция за разследвания на Радио Свободна Европа (RFE/RL) - “Система”, и независимата рускоезична медия “Медуза” (днес в изгнание) разглеждат новия национален приоритетен проект на Путин. За какво всъщност е той, кой е Михаил Ковалчук, който се смята за вдъхновител и какво е "руски геном"?

"Те искаха отговорите вчера”

Бюджетът на новия национален проект, представен като грижа за здравето на гражданите, не е обявен. Според резюмето на РИА Новости проектът има за цел да „спаси 175 000 живота“ до 2030 г.

Друга цел е „делът на случаите на лечение с използване на нови медицински технологии и иновативни медицински продукти“ да достигне 10 % в рамките на пет години.

В началото на юни Министерството на здравеопазването, а по-точно неговият отдел „Наука и иновации в здравеопазването“, изпраща писмо до водещи руски изследователски институти. Искат се бързи предложения за отпускане на безвъзмездни средства в следните области:

  • разработване на медицински продукти, насочени към намаляване на тежестта на клетъчното стареене;
  • разработване на нови невротехнологии и свързани с тях медицински продукти, насочени към откриване и лечение на когнитивни и сензорни увреждания;
  • разработване на методи за насочване на имунната система въз основа на нейната роля в процеса на стареене;
  • разработване на нови медицински технологии, базирани на биопринтиране.

Биопринтирането е ключово - идеята му е да се използват живи клетки, протеини и други суровини за производство на човешки тъкани - за лечение на наранявания и заболявания.

Декември 2023 г. В болница в Москва за първи път се извършва операция на пациент след биопринтиране на тъкан.
Декември 2023 г. В болница в Москва за първи път се извършва операция на пациент след биопринтиране на тъкан.

Автентичността на писмото, получено от “Система” и “Медуза”, е потвърдена от двама лекари, работещи в изследователски центрове, и от служител на академичен институт. Те са изненадани от спешността на искането.

„Помолиха ни незабавно да изпратим всичките си идеи“, казва един от лекарите. „Писмото пристигна днес, да речем, а те искаха отговорите още вчера“.

„Честно казано, за първи път в живота си виждам подобно нещо“, продължава той. „Обикновено за един национален проект или за някоя федерална програма има поредица от срещи с различни специалисти и всичко се обсъжда публично.“

Другият лекар заявява, че е „поразен“ от писмото.

Изглежда, че нямаме кого да лекуваме, освен нашите „стари пънове"

„Изглежда, че нямаме кого да лекуваме, освен нашите „стари пънове“, казва той, визирайки застаряващия ръководен кръг, управлявал през 25-те години на Путин като президент или премиер. „Точно сега [когато се води войната в Украйна] се предполага, че трябва да спрем всичко останало. Цинизмът е неразбираем.“

Източниците, с които “Система” и “Медуза” разговарят, казват, че все още не са отговорили на поканата на Министерството на здравеопазването за представяне на предложения.

„Съвременните изследвания като това, което споменават в този национален проект, са доста скъпи“, казва източник, свързан с Кремъл. „Те изискват много пари и ресурси. Разработването на нови терапии струва милиарди, които никой национален проект не може да си позволи в наши дни“.

„Не мисля, че ще получат нещо добре обмислено толкова бързо“, каза източник от фармацевтичната индустрия.

Конспирациите на Михаил Ковалчук, в които Путин вярва

Един от източниците, свързан с Кремъл, казва пред двете медии, че генезисът на новия национален проект е „една мания, увеличена от лобизъм“.

„Това е Михаил Ковалчук, който бълнува за вечния живот и „руския геном“, казва източникът. „Той тича да си говори с президента.“

77-годишният Ковалчук е физик и по-голям брат на бизнесмена милиардер Юрий Ковалчук, който е описван като „личен банкер на Путин“ и е тясно свързан с руския президент още от времето, когато последният е заместник-кмет на Санкт Петербург в началото на 90-те години на миналия век.

Михаил Ковалчук
Михаил Ковалчук

Михаил Ковалчук е президент на Курчатовския институт, ядрен изследователски център в Москва, а от 2000 г. е член-кореспондент на Руската академия на науките. Миналата година той е назначен за президент на Политехническия музей в Москва.

Три източника, запознати с развитието на новия национален проект, също посочват Ковалчук като възможен инициатор на идеята. Той вече отговаря на въпроси на медиите за федералната програма по генетика, в която непризнатата по-голяма дъщеря на Путин, ендокринологът Мария Воронцова, играе значима роля.

В една необичайна реч от 2015 г. Ковалчук обвинява „чуждестранните елити“, че се опитват да превземат „еволюционния процес“, за да създадат „служещ човек“.

Тези хора, казва той, ще имат „ограничено съзнание“, възпроизводството им ще бъде „управлявано“ и ще бъдат хранени с „евтин фураж... от генетично модифицирани организми“. Той не представя никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.

Руските медии често са съобщавали, че Путин вярва в подобни идеи.

„Вече можете да си представите, и то не само теоретично, че човек може да създава хора с определен набор от характеристики“, заявява Путин през 2017 г.

„Това може да бъде математически гений или брилянтен музикант. Или може да бъде войник, човек, който може да се бие със страх или с чувство на състрадание, съжаление или болка“.

Руският геном

През октомври 2017 година Путин заявява, че чужденци „систематично и професионално“ събират „биоматериал“ на руски граждани. „Защо правят това?“, пита тогава той.

През 2009 г. институтът на Ковалчук осъществи проект за „разшифроване на руския геном“.

Той неведнъж е говорил как е желателно да се живее дълъг и продуктивен живот. Идеите му по темата са повлияни от Константин Скрябин, който е работил под ръководството на Ковалчук в Курчатовския институт по проекта за руския геном.

Обичаме да обсъждаме проблема за човешкото безсмъртие

„Ние [учените] обичаме да обсъждаме проблема за човешкото безсмъртие“, казва Скрябин пред Руската служба на Свободна Европа през 2019 г.

Последният национален проект на Путин за нови технологии за спасяване на здравето изглежда е резултат от такива дискусии, съгласиха се няколко експерти, на които “Система” и “Медуза” изпрати въпроси по повод писмото на Министерството на здравеопазването.

„Големият шеф е поставил задачата“, заяви изследовател от московски изследователски център. „А бюрократите са се заели да я постигнат с всички средства“.

Форум

XS
SM
MD
LG