Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украински дронове стрелят по 7 руски области, докато Киев бавно напредва в Курск


Вече шесто денонощие гори ударено от дронове петролно депо за държавни резерви край руския град Пролетарск в Ростовска област.
Вече шесто денонощие гори ударено от дронове петролно депо за държавни резерви край руския град Пролетарск в Ростовска област.

Над общо 7 руски области за денонощие са свалени 28 украински дрона, съобщи руското Министерство на отбраната в четвъртък. Това са Волгоградска, Белгородска, Воронежска, Брянска, Курска, Мурманска и Ростовска област.

Откакто Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г., не са постъпвали данни за едновременно насочване на украински дронове към толкова много руски райони.

Новините идват, след като на 6 август украинската армия навлезе в руска територия в района на Курска област. Оттогава тя продължава да напредва, макар и това да става със забавени темпове спрямо първоначалния по-бърз напредък.

Данните показват, че след нахлуването си на руска територия Украйна усилва и нападенията си с дронове на други места в Руската федерация.

Москва не е давала информация за това колко от безпилотните летателни апарати в последните дни и часове са постигнали целите си, сред които са стратегическа военна бази и летище, както и голяма нефтобаза. В същото време рускоезичната телевизия на Радио Свободна Европа / Радио Свобода "Настоящее время" (Current Time) дава подробности за събитията, след като проверява сателитни изображения и видеа по открити източници.

Ето какво се случва в атакуваната от украинската армия руска територия.

Във Волгоградска област

Огромен пожар гори в района на военното летище "Мариновка" в руската Вогоградска област, съобщава телеграм каналът "Астра" като цитира жители от близкия град Калач на Дон и село Октябрское. По думите им пожарът е започнал след атака на дронове. В около 3 часа през нощта са били чути мощни взривове, по информация на телеграм канала "Шот". Очевидци от различни райони са преброили от три до шест взрива.

Волгоградска област не граничи пряко с Украйна. Тя е съседна на Ростовска и Воронежка област.

Губернаторът на района Андрей Бочаров каза, че атаката на военното летище е спряна и повечето дронове - унищожени. По думите му от падналите отломки от дронове е възникнал пожар на територията на обект на Министерството на отбраната. Според телеграм канала "Астра", който цитира местни жители от калачовския район, е започнала детонация на боеприпаси на военното летище. В канала е публикуван и разговор между местни, в който се говори за възможна евакуация на жители.

Сателити на НАСА са регистрирали три огнища на пожар на територията на летището. Единият от тях се намира на площадката, на която са паркирани самолетите, другият е при резервоарите за гориво и третият - на пистата за излитане. Според известните данни на летището се намират фронтови бомбардировачи Су-24. Те са предназначени за нанасяне на ракетно-бомбени удари във всякакви метеорологични условия, денем и нощем, включително на ниски височини с прицелено унищожаване на цели.

Сателитна снимка на Planet.com от 11 август 2024 г. на военновъздушната база "Мариновка" край Волгоград, Русия. Виждат се камиони, подобни на тези, от които се изстрелват дронове "Шахед".
Сателитна снимка на Planet.com от 11 август 2024 г. на военновъздушната база "Мариновка" край Волгоград, Русия. Виждат се камиони, подобни на тези, от които се изстрелват дронове "Шахед".

Росавиция съобщи, че летището във Волгоград временно спира всички полети.

В Ростовска област

Край административния център на Ростовска област Пролетарск вече шесто денонощие гори нефтена база на държавния резерв. Тя беше атакувана с дронове в неделя, а в петък сутринта - отново, съобщават руските канали в Телеграм. Няма официална информация за нападението.

На фона на взривовете в горящата база свещеници от Руската православна църква провеждат молебен, се вижда от кадри, показани в "Настоящее время". Засега е известно за 47 пострадали. На видеозаписи, публикувани в социалните мрежи се чуват и виждат нови взривове. От 19 август в град Пролетарск е обявено извъредно положение.

Ръководителят на областта Валерий Горнич каза пред РИА Новости, че в нефтобазата има 74 резервоара, всеки с вместимост от 5 хил. кубични метра. Огънят напълно е унищожил 18 от тях на обща стойност около 200 млн. долара, е пресметнал кореспондентът на Уолстрийт Джърнъл Ярослав Трафимов.

Пожарът все още не е достигнал до резервоарите с парафин, които са били целта на петъчната атака, съобщава телеграм каналът "Шот".

В Мурманска област

Дронове са забелязани и в Мурманска област в района на военното летище "Оленя". Там са базирани стратегически бомбардировачи ТУ-22 М3. Руски тегелрам канали публикуват кадри от свалянето на един дрон.

Мурманска област се намира в северната част на Русия и граничи с Финландия. Разстоянието от Украйна е близо 2 хил. км.

По информация на бившата ръководителка на щаба на Навални в Мурманския район Виолета Грудина видеото е заснето в понеделник, 19 август. По думите ѝ дронове нападат Мурмаска област в 4 поредни дни.

В сряда държавната руска агенция ТАСС съобщи, че на летището в Мурманск е въведено ограничение за използването на въздушното пространство. Губернаторът на областта Андрей Чибис предупреди за заплаха от нападения на дронове в района. Руското министерство на отбраната не съобщава за заплахи за района на военната авиобаза. В края на юли украински медии, позовавайки се на данни от спецслужбите, съобщиха, че в резултат на атаки с дронове в авиобазата "Оленя" е бил повреден един ТУ-22 М3.

В Брянска област

"Настоящее время" съобщава за боеве и в граничещите с Украйна райони на Брянска област. Първоначално информацията беше разпространена от прокремълски и Z телеграм канали. Съобщава се за две вълни атаки от Украйна и че в операцията са участвали повече от 200 души.

Украински бронирани машини са проникнали в Климовския район на Брянска област, който граничи с украинската Ченигивска област, съобщават прокремълските военни канали в Телеграм. По-късно губернаторът на Брянска област Александър Богомаз каза, че опитите за пробив в района са предотвратени. По думите му ситуацията е стабилизирана. Киев не коментира тези съобщения.

В Курска област

Боевете в Курска област ще продължат няколко месеца, смятат от администрацията на президента на Русия Владимир Путин. С помощта на пропагандата Кремъл иска да убеди руснаците, че украинската окупация на Курск е "новата реалност", пише "Медуза". В същото време от администрацията на Путин обмислят мобилизация на нови наборници.

В петък властите в Курска област призоваха жителите на град Рилск да се евакуират заради движението на украинските войски. В същото време на улиците в Курск се слагат железобетонни укрития за защита от очакваните атаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG