Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Русия блокира домакинството на България за среща на ООН за климата


Юлиан Попов, министър на околната среда и водите на България.
Юлиан Попов, министър на околната среда и водите на България.

България имаше шанс да посрещне световните лидери през 2024 г. като домакин на второто по мащаб събитие в глобалния политически календар - срещата на ООН за климата. Русия обаче е решена да не го допусне. Как Москва пречи на София?

Беларус ще блокира България за домакинството на 29-ата годишна климатична конференция (СОР 29) на Организацията на обединените нации (ООН). Тя ще се проведе през ноември 2024 година. Това съобщи министърът на околната среда Юлиян Попов във фейсбук профила си. Той е получил потвърждение от правителството в Минск.

Зад това решение обаче стои Русия. Беларус е само инструментът.

Климатичните конференции на ООН са едно от най-значимите политически и бизнес събития в световния календар и второто по големина събиране на държавни лидери след срещите на Генералната асамблея на ООН.

Че зад блокирането на България стои Москва съобщи също министър Попов.

Той каза, че по силата на правило, останало отпреди разпада на Съветския блок, домакинството е ротационно между регионите. Ред е на Източноевропейската група в ООН, която трябва да излезе с единодушно решение. "Русия обаче реши да блокира България”, написа Попов.

По остарелите правила на ООН, Източноевропейската група обхваща почти всички страни от бившия СССР и тогавашните му сателити. Това са общо 23 държави, които трябва единодушно да излъчат страна домакин.

За първи път кандидатурата на България за домакинство на COP 29 е представена от президента Румен Радев на 27-ата конференция на ООН за изменението на климата в Египет през ноември 2022 г.

"Наред със стабилното геополитическо позициониране на страната това ще има огромен принос към икономиката", каза тогава Радев.

Как се стигна дотук, какво ще загуби България заради действията на Москва и Минск и какви са вариантите - отговорите са в следващите редове.

Кандидатите за домакин на COP 29

На форума в Египет миналата година, освен България, като кандидат-домакини на 29-ата климатична среща на ООН са анонсирани Армения, Беларус и Чехия.

Още между януари и април 2023 г. става ясно, че Русия и Беларус ще блокират всички кандидати от ЕС - в случая това са България и Чехия. Аргументите са геополитически - Русия гледа на ЕС като на "вражески" съюз заради подкрепата му за Украйна.

В края на април се появява кандидатурата на Азербайджан. Чехия се оттегля.

Армения и Азербайджан водеха шестседмична война помежду си през 2020 г. заради спорната територия Нагорни Карабах. Напрежението се повишава и в последните седмици.

Появата на Азербайджан променя динамиката на преговорите. "Тогава в рамките на групата се получи двоен блокаж, защото Армения и Азербайджан се блокират една друга заради конфликта им в Нагорни Карабах", каза пред Свободна Европа Светлана Жекова, участник в преговорите. Тя е бивш служебен министър на екологията и независим експерт.

По думите ѝ това Източноевропейската група "да не може да се стигне до избор дори на потенциален домакин" е прецедент в 95-годишната история на климатичните конференции на ООН.

Русия ще блокира всички от ЕС

През юни 2023 г. става ясно, че Русия ще блокира страните от ЕС, които искат да са домакин на COP 29. Това се разбира от вътрешни имейли, с които се е запознала агенция Ройтерс.

Чехия вече се отказала и остават България, Азербайджан и Армения. В имейл Русия твърди, че страните от ЕС са възприели "политизиран" подход при определянето на страната домакин. Това е довело до блокиране на страни, които Москва подкрепя. Пример е Беларус.

Юлиян Попов сподели тогава новината от Ройтерс във фейсбук и потвърди, че България все още има амбицията да проведе COP 29 догодина.

Правим всичко възможно да развържем този възел, но шансовете ни намаляват
Юлиян Попов

"България, в лицето на различни институции, бизнеса, неправителствения сектор и постоянно сменящи се правителства, се готви сериозно и целенасочено за конференцията вече две години. Поради една особена процедура в рамките на ООН обаче, много вероятно е Русия да ни блокира", написа и тогава министърът.

И добави, че "правим всичко възможно да развържем този възел, но шансовете ни намаляват".

Попов каза, че е решен България да играе централна роля в COP 28 и COP 29 и "това ще стане, независимо от напълно неоправданите действия от руска страна".

Причината е войната в Украйна

На 6 юни в Бон, Германия, се среща групата на източноевропейските държави, които трябва да излъчат домакин на COP 29. Страните не стигат до решение.

Според специализирания британски сайт climatechangenews.com за изменение на климата кандидатурата на България е била подкрепена от източноевропейските членки на ЕС. Но представителят на Русия на два пъти е заявил, че ще блокира всеки кандидат от ЕС. Причината е, че Съюзът оказва дипломатическа, финансова и военна подкрепа на Украйна в битката ѝ срещу руската агресия.

Патова ситуация

От май до юли България се опитва да запази домакинството в Източноевропейската група. Юлиян Попов, след като става министър през май, прави срещи с посланици и кръгли маси. Тези усилия не могат да преодолеят проблема между Азербайджан и Армения. България се е опитвала да предложи вариант, при който трите (или две от тях) страни да си разделят домакинството на централната среща и съпътстващите я събития. Но без успех.

Преговорите за преодоляване на патовата ситуация ще продължат на високо политическо ниво на есенната сесия на ООН в Ню Йорк.

Преговорите за преодоляване на патовата ситуация ще продължат на високо политическо ниво на есенната сесия на ООН в Ню Йорк. Тя започва след седмица. България ще бъде представлявана от президента Румен Радев и вицепремиера Мария Габриел, казват източници на Свободна Европа.

Източник, запознат с преговорите, казва пред британския сайт, че Азербайджан може да е компромисен вариант между ЕС и Русия. Тази възможност все още не е отпаднала и според български дипломатически източници, но не е много вероятна - очаква се вето от Армения.

Последен вариант

Последният вариант, по който се работи, е, България да предложи държавите от Югоизточна Европа да организират "разпределено председателство" на COP 29. Тази идея Попов е споделил на семинар за политиките срещу изменението на климата, организиран от екоминистерството на 31 август.

Предложението е всяка страна да поеме организацията на климатичната среща в различна тематична област.

Попов е обяснил, че идеята е разговорите на COP 29 и срещите на официалните лица да се проведат в Бон, а във всяка от страните от Югоизточна Европа да се организират тематичните форуми, включително и в България.

За Свободна Европа Юлиян Попов каза, че засега е възможно служебно провеждане на COP 29 в Бон, Германия. Той отдава действията на Москва на стремежа ѝ да противостои на ЕС.

Блокаж и пак блокаж

Въпреки опита за консенсус, може да се очаква още един блокаж от страна на Русия. Бон може да е домакин на срещата на върха, но трябва да има председателство на конференцията COP 29. Обикновено го поема домакинът.

"Там също групата трябва да вземе решение с консенсус. Там сме пак сме трите държави кандидати и пак сме в същия вид блокаж", каза Жекова.

Очаква се решение коя държава ще председателства COP 29 да се вземе най-късно по време на срещата COP 28 в Дубай. Тя започва в края на ноември т.г.

Несигурността дава на евентуалния домакин през 2024 г. по-малко време да се подготви за решаващата среща на върха. Домакинът на COP 30 вече е определен - Бразилия.

Вероятността България да е домакин на CPO 29 засега е почти нулева. Така, заради Русия, подкрепена от съюзника си и във войната в Украйна - Беларус, България може да пропусне огромни дипломатически, но и икономически ползи. А Москва усложнява глобалните усилия за борба с изменението на климата.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG