Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пушечно месо". Москва ратифицира договор с Пхенян за военна подкрепа


Войници маршируват в Пхенян, Северна Корея (илюстративна снимка).
Войници маршируват в Пхенян, Северна Корея (илюстративна снимка).

Държавната дума на Русия, която е долната камара на парламента, ратифицира в четвъртък договор за партньорство със Северна Корея. Той предвижда Москва и Пхенян си окажат незабавна военна и друг вид помощ при нападение срещу тях. Пактът беше подписан от лидерите на двете страни при посещението на Владимир Путин при Ким Чен-ун през юни.

Това става на фона на информациите от Южна Корея и САЩ, че севернокорейският режим е изпратил в Русия поне 3000 свои войници, които да се включат в редиците на руската армия на фронта в Украйна. Такива данни изнесе първо разузнаването в Сеул, а Вашингтон ги потвърди.

Северна Корея и Русия засилиха сътрудничеството си след началото на непредизвиканата агресия на Москва срещу Киев. Засега те не потвърждават официално за разполагане на войски от Пхенян на украинска територия.

Първоначалната информация на разузнаването в Сеул беше за изпратени 1500 севернокорейски войници, но впоследствие беше съобщено за двойно по-голям военнослужещи. Министърът на отбраната на Южна Корея Ким Йон-хьон ги определи като "наемници и пушечно месо", цитиран от ДПА и Йонхап.

"Когато военни бъдат изпратени в чужбина, те обикновено са под командването на собствената си страна и гордо извършват дейностите си в своята военна униформа, със своите отличителни знаци и под своя флаг", заяви южнокорейският министър на отбраната на парламентарно изслушване.

По думите му в случая Севернокорейските военни обаче са дегизирани в руски униформи и действат под руско командване без да имат каквито и да било оперативни правомощия.

Междувременно американският му колега Лойд Остин потвърди, че има доказателства, че Северна Корея е изпратила войски в Русия, наричайки това "следваща стъпка", след като Пхенян предостави на Москва оръжие.

"Виждаме доказателства, че има севернокорейски войски, [които са отишли в Русия]", каза Остин пред репортери по време на свое посещение в Рим. "Какво точно правят? Предстои да се види."

"Ако тези войски са предназначени да се бият в Украйна, това ще отбележи значителна ескалация в подкрепата на Северна Корея за незаконната война на Русия и още един знак за значителни загуби на Русия на фронтовата линия", коментира говорителката на НАТО Фара Даклала.

Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби определи като "много обезпокоителна" вероятността севернокорейските войници да влязат в бой срещу украинската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG