Връзки за достъпност

Извънредни новини

Роберта Мецола беше преизбрана за председателка на Европейския парламент


Роберта Мецола
Роберта Мецола

Европейският парламент (ЕП) преизбра във вторник Роберта Мецола за председателка на институцията за следващите две години и половина. Мецола е част от Европейската народна партия, която спечели изборите на за ЕП на 9 юни.

Мецола заемаше поста от януари 2022 г.

Сега преизбирането ѝ беше предизвестено, защото три групи (ЕНП, "Социалисти и демократи" и либералите от "Обнови Европа") с мнозинство в парламента се договориха да я подкрепят.

Така тя получи 562 гласа от общо 623 валидни бюлетини и при необходимо мнозинство от 312 гласа. Вторият кандидат Ирене Монтеро, предложена от "Левицата", получи 61 гласа.

Така Мецола ще бъде председателка две години и половина, след което за същия период трябва да бъде сменена от представител на социалистите.

Избирането ѝ беше първа точка в дневния ред на новия ЕП, който проведе своето първо заседание във вторник.

В своето слово преди гласуването Мецола се обяви за повече власт на ЕП, за борба със злоупотребите в институцията и в подкрепа на Украйна. Тя определи Европа като "място на помирение, равенство, свобода, демокрация, на възможности, върховенство на закона и напредък".

Европа ни дава възможност да мечтаем за бъдеще с неограничени възможности, каза тя.

Председателя на ЕП има петгодишен мандат. Той традиционно се разделя на половина между лявоцентристките социалисти и демократи и дясноцентристката ЕНП.

В четвъртък предстои и още едно ключово гласуване, при което сегашната председателка на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен от ЕНП ще се бори за преизбиране на поста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG