Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отбиване на номера". Какви са реакциите след провала на първия мандат и разрива в ДПС


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ е направила максималното възможно с предложението си за правителство с премиер Росен Желязков и няма да участва в преговори за другите два мандата.

Това се разбра от изказванията на лидера на партията Бойко Борисов и нейни депутати в четвъртък. Ден по-рано номинираният от ГЕРБ кабинет не беше приет.

От "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) обаче обвиниха ГЕРБ, че не са направили нужното, за да потърсят подкрепа за предложението си. По думите на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев, проектокабинетът "Желязков" е бил "просто отбиване на номера".

В същото време и от двете формации коментираха разцепения вот на втората най-голяма партия - ДПС. Но докато според Борисов това са нормални процеси, според Василев случилото се предвещава по-сериозни промени.

Същия ден Джевдет Чакъров, който е съпредседател на ДПС заедно с Делян Пеевски, призна за "натрупано напрежение" в движението. По думите му до него се е стигнало заради "едноличното управление".

В сряда кабинетът "Желязков" не беше приет, като за него гласуваха само депутатите от ГЕРБ и две трети от тези на ДПС. Една трета от народните представители на движението гласуваха против, както направиха и ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ИТН и "Величие".

Свършеното от ГЕРБ

В четвъртък пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи вчерашния ден като "тъжен", въпреки че още преди гласуването каза, че е убеден, че правителството ще бъде отхвърлено.

Той отново повтори и че партията му няма да подкрепи втория или третия мандат.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който беше номиниран за министър, също защити действията на формацията си, като каза, че тя е предложила кабинет с експерти и е потърсила "отговорни политици".

"Повече от това не можем да предложим'', каза Добрев пред Нова телевизия.

В сряда обаче съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев зае обратната позиция, като каза, че според него ГЕРБ не са положили нужните усилия, за да съберат подкрепа.

По думите му за да има правителство в такава политическа обстановка, е нужно предварително обсъждане с другите партии на програмата и законодателство. Едва след това може да се пристъпи към избора на министри и на базата на това да се търси подкрепа.

"Този опит, който видяхме, беше просто отбиване на номера", добави Василев.

Разцеплението в ДПС

Представителите на първата (ГЕРБ) и третата (ПП-ДБ) най-големи формации в парламента заеха противоположни позиции и по отношение на разрива в ДПС.

Часове преди гласуването в сряда депутатът Рамадан Аталай каза, че почетният председател Ахмед Доган е препоръчал ДПС да не подкрепя кабинета "Желязков". Съпредседателят Делян Пеевски обаче поиска депутатите от движението да подкрепят правителството.

Впоследствие една трета гласува "против", а две трети - "за".

Сега Бойко Борисов определи разрива в ДПС като нормален процес - "вътрешнопартийни неща, които е имало и в други формации, включително и ГЕРБ".

"Дори в ГЕРБ преди години (...) най-силният ми човек в партията я напусна", каза Борисов, визирайки бившия заместник-председател Цветан Цветанов. Той беше отстранен от постовете си заради случая “Апартаментгейт” през 2020 г.

Делян Добрев също омаловажи разрива в ДПС.

"Не знаем какво се случва в ДПС, обяснението вероятно е невинно. 15-те нейни депутати може би не подкрепиха кабинета ни, защото са се разсърдили на Борисов, който каза, че няма да подкрепим втория мандат", каза Добрев.

Асен Василев от ПП-ДБ обаче отбеляза, че за първи път при ключово гласуване се наблюдава разцепление сред редиците на ДПС. Това според него показва, че няма "всичко в бъдещето да бъде както е било", перефрезирайки думи на Борисов.

Миналата година лидерът на ГЕРБ даде закана, че "било каквото било, вече ще бъде, както беше".

Каква беше реакцията на Пеевски

По-рано в сряда самият съпредседател на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция, заплаши с отстраняване депутатите, гласували против правителството на Желязков.

"Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати", каза той. В четвъртък беше съобщено и за първия отстранен сред тях - зам.-председателят Джейхан Ибрямов беше изключен от парламентарната група на ДПС.

Той беше единственият от движението, който гласува "въздържал се". След вота обаче той написа във Фейсбук, че системата е отчела грешно гласа му и в протокола от заседанието ще бъде отбелязано, че също е бил "против".

След изборите Делян Пеевски многократно повтори, че ДПС ще подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. Сега обаче сред тези, гласували против, беше и другият съпредседател на движението - Джевдет Чакъров.

Разцеплението в ДПС при гласуването в сряда дойде на фона на чистка на знакови кадри от ръководството и по места, определена от Пеевски като "новото начало".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG