Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Калин Стоянов 2". Какви са реакциите след назначаването на Атанас Илков за вътрешен министър


Досегашният служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов (вляво) предава поста на Атанас Илков (вдясно) в сградата на МВР във вторник.
Досегашният служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов (вляво) предава поста на Атанас Илков (вдясно) в сградата на МВР във вторник.

Новият служебен вътрешен министър Атанас Илков отрече да е свързан със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Същия ден това направи и самият Пеевски.

Реакцията им идва, след като малко по-рано от ПП-ДБ повториха обвиненията си, че Илков е близък до своя предшественик Калин Стоянов и също като него е обвързан с Пеевски. Във вторник Илков встъпи в длъжност и пое поста от Стоянов.

"Свързан съм само и единствено с МВР повече от 37 години и такъв ще остана - равноотдалечен от всички политически субекти", каза новият вътрешен министър на пресконференция след поемането на поста си.

Лидерът на Бойко Борисов го защити, като каза, че обвиненията на ПП-ДБ идват само защото министърът не е бил тяхно предложение.

Дотук се стигна след седмици на напрежение заради номинациите за служебен вътрешния министър. Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за служебното правителство на Горица Грънчарова-Кожарева, като причината беше, че тя не се съгласи да смени досегашния вътрешен министър Калин Стоянов.

За това настояваха от ПП-ДБ и "Възраждане", а впоследствие и Бойко Борисов поиска смяната му. Единствено Делян Пеевски защити Стоянов.

Да се "махне чадърът"

Във вторник, още преди встъпването в длъжност на новия служебен кабинет, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков повтори обвиненията си за зависимости между Илков и Пеевски.

"Смениха Калин Стоянов 1 с Калин Стоянов 2", каза Петков. Като аргумент за твърдението си той каза, че в миналото редовно правителство Мария Габриел е предложила първо именно Илков, а едва след това Калин Стоянов.

По думите му това означава, че по това време Пеевски и Бойко Борисов са се доверявали повече на Илков, отколкото на Стоянов.

Калин Стоянов (вдясно) пoздравява новоизбрания служебен министър Атанас Илков (вляво) преди предаването на поста в сградата на МВР.
Калин Стоянов (вдясно) пoздравява новоизбрания служебен министър Атанас Илков (вляво) преди предаването на поста в сградата на МВР.

Малко по-късно друг от лидерите на ПП-ДБ - Атанас Атанасов поиска Илков да ревизира част от кадровите промени, направени от неговия предшественик Стоянов.

Според Атанасов това е нужно, за да се "махне чадърът" над купуването на гласове. През август миналата година Стоянов смени шефовете на множество областни дирекции на полицията.

Впоследствие той беше обвинен, че така е осигурил условия за контролиран и купен вот. Стоянов отрече.

Какво отговори самият Илков

Новият служебен министър на вътрешните работи Атанас Илков отговори на обвиненията в обвързаности, като каза, че през цялата си кариера в МВР е бил "равноотдалечен от всички политически субекти".

"Ще отговорим на обществените очаквания и всички онези тенденции, които бяха тиражирани последните седмици, ще останат в историята", каза Илков.

Той добави и че ще се запознае с работата на отделните областни дирекции на полицията и "ако има областна дирекция със слаби резултати, там може да се мисли, но не на всяка цена трябва да сменим ръководителите".

Пеевски отрече обвиненията

Същия ден и лидерът на едната фракция в ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, беше попитан за обвиненията към него и Илков.

"Аз както ги слушам, всички вътрешни министри са мои", отговори Пеевски.

"Всички министри са мои, премиерът е мой, само президентът не е мой , а може и той да е мой, и това може да чуя от тях“, каза още той.

Дни по-рано той защити предшественика на Илков - Калин Стоянов, като дори каза, че ще го покани да оглави листата на неговата партия на следващите избори, ако бъде отстранен като служебен министър.

Атака на Бойко Борисов срещу ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също не коментира по същество твърденията, че Илков е приближен до Пеевски. Вместо това той отказа да атакува Илков.

"Аз не съм като ПП-ДБ - каквото и да се предложи да кажем то е лошо, защото не е предложено от мен", каза Борисов.

Кабинетът не е "равноотдалечен" от партиите според БСП

Подобно изказване направи и изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров пред BG on AIR. Той атакува ПП-ДБ, като каза, че според него те не могат да критикуват, тъй като са управлявали заедно с ГЕРБ и ДПС доскоро.

В същото време Зафиров каза, че позицията на БСП е, че служебният кабинет не е равноотдалечен от всички партии.

"Ще покажат неговите действия"

По-рано във вторник и президентът Румен Радев коментира обвиненията, като каза, че "оставя настрана спекулациите на кого принадлежи Атанас Илков, това ще покажат неговите действия в предстоящата предизборна кампания, където МВР има голяма роля за пресичането на купения и контролиран вот".

"Ще следим неговите действия и се надявам той да бъде човек не на този или онзи, а на българския народ", добави той.

Ден по-рано Радев одобри предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за министри, включително Илков. Предстои този състав на кабинет да организира провеждането на изборите на 27 октомври.

Те са седмите поред парламентарни избори в рамките на 3 години.

Нов кабинет, стари обвързаности. Как Главчев предложи още от същото
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG