Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ярки политически фигури няма да допринесат". Рая Назарян отказва да е служебен премиер


Председателката на 50-ото Народно събрание Рая Назарян даде изявление след срещата си с президента Румен Радев, 5 август 2024 г.
Председателката на 50-ото Народно събрание Рая Назарян даде изявление след срещата си с президента Румен Радев, 5 август 2024 г.

Председателката на 50-ото Народно събрание Рая Назарян от ГЕРБ не желае да бъде служебен премиер. Това съобщи тя пред журналисти след срещата си с президента Румен Радев.

Тя е сред хората, които след последните конституционни промени могат да заемат поста до провеждането на предсрочните парламентарни избори и евентуално съставяне на правителство след това.

Разговорът на Радев с Назарян идва, след като "Има такъв народ" (ИТН) върна на президента неизпълнен третия мандат за правителство.

"Аз препотвърдих моята позиция, че ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон и диалог между партиите в предизборната кампания, нито ще повишат доверието в политическия процес", мотивира Назарян отказа си.

Още миналата седмица Назарян каза, че няма амбицията да става служебен премиер и ако бъда поканена от Радев за поста, ще откаже.

Сега, след като нито един от трите мандата за съставяне на правителство не беше изпълнен, предстоят предсрочни парламентарни избори. Те ще са седмите за последните три години.

По конституция президентът има два месеца да назначи служебно правителство и насрочи нови избори. Най-близката възможна дата за тях е 6 октомври, но е възможно президентът да отложи с няколко дни насрочването и то да е за 13 октомври.

Останалите кандидати за служебен премиер могат да са управителят или подуправителят на Българската народна банка, председателят на Сметната палата или заместникът му, омбудсманът или негов заместник. В момента служебен премиер е именно председателят на Сметната палата Димитър Главчев, който е партиен кадър на ГЕРБ.

"Ако президентът Румен Радев ми предложи отново поста на служебен премиер, аз ще го приема", каза по-късно на брифинг в Министерския съвет Главчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG