Връзки за достъпност

Извънредни новини

Погрижете се навреме. Как да осмислим световния месец за борба с рака на гърдата


Колаж със снимка на авторката Надежда Цекулова на фона на балони по случай месеца за борба с рака на гърдата
Колаж със снимка на авторката Надежда Цекулова на фона на балони по случай месеца за борба с рака на гърдата

Едва 20% от жените в България между 50 и 69 години ходят на профилактичен преглед за рак на гърдата. За сравнение, в Дания този дял е 83%. Профилактиката е ключова, защото борбата срещу рака е най-успешна, когато се поведе навреме. Надежда Цекулова разказва.

Тази година навърших 41 и за първи път отидох на мамография.

Нищо ми няма. Добре съм.

Поради тази щастлива случайност, както и поради липсата на фамилна обремененост - нито майка ми, нито сред бабите ми има такъв случай – профилактиката ми трябва да продължи с ехографски прегледи на всеки 6 до 12 месеца и редовна маморафия на всеки две години.

При наличие на рискови фактори щеше да е препоръчително да се преглеждам по-често. Колко по-често най-правилно може да прецени вашият лекар – въз основа на личното ви здраве и генетичните фактори, които му влияят.

Разказвам ви тази доста лична история, защото месец октомври е световен месец за борба с рака на гърдата. А ракът е сред заболяванията, с които борбата е най-успешна, когато се поведе навреме.

Кой е в риск

Женският пол е най-силният рисков фактор за рак на гърдата. Приблизително 99% от раковите заболявания на гърдата се срещат при жени и едва до 1% - при мъже. Рискът от заболяване се повишава с напредване на възрастта, при затлъстяване, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.

Влияние оказват също фактори като възрастта, на която жената е получила първата си менструация или е забременяла за първи път.

Революцията в генните изследвания през последните десетилетия донесе и нови знания относно рисковете от онкологично заболяване. Някои наследствени генни мутации значително повишават риска от рак на гърдата, като най-доминиращите са мутациите в гените BRCA1, BRCA2 и PALB-2.

Защо говорим за рака на гърдата

От близо 3 млн. случая на онкологични заболявания в Европейския съюз (ЕС) през 2020 г., най-голям е делът на случаите на рак на гърдата – 12,1%.

Проучвания показват още, че между 8 и 12% от жените ще развият някога в живота си това заболяване. Освен високото разпространение, при карцинома на млечната жлеза има и много силна връзка между ранното откриване и ефекта от лечението.

Със съвременните терапевтични методи ракът вече не е смъртна присъда, но все още ранното му откриване е ключово, за да бъде лечението максимално успешно.

От данни на Българското дружество за борба с рака на гърдата става ясно, че макар България да не е сред европейските държави с най-висока честота на това онкологично заболяване, страната ни е сред последните в Европа и ЕС по петгодишна преживяемост на хората с такава диагноза.

България е сред последните в Европа по петгодишна преживяемост на хората с такава диагноза

От дружеството отбелязват, че липсата на задължителен скрининг за това заболяване е една от основните причини за това положение. Профилактиката по желание отвежда едва 20% от жените на възраст между 50 и 69 години на профилактичен мамографски преглед. За сравнение, в Дания този дял е 83% по данни на Евростат.

Освен липсващ скриниг, от 2017 г. в България липсва и рутинно и систематично събиране и анализиране на данните за онкологичните заболявания, след практическото спиране на работата на Националния раков регистър.

През есента на 2023 г. беше обявено, че през 2024 г. в националната здравно-информационна система ще бъде изграден модул, който да събира данни за онкологичните заболявания.

До момента обаче няма данни за напредъка на този проект. Това затруднява и отчитането и анализирането на достъпните за българските пациентки терапии и това доколко те гарантират на българките съвременно, основано на наука и добри медицински практики лечение.

Как да се погрижите за себе си навреме

Въпреки поредицата от системни липси, има определени възможности жените да положат грижи за себе си.

Измененията на млечните жлези са сред тези, за които можем да се самонаблюдаваме

Измененията на млечните жлези са сред тези, за които можем да се самонаблюдаваме. Понякога патологичните процеси в млечните жлези имат ясно различими или видими симптоми, които трябва веднага да ни отведат при специалист - „бучка“ или промяна на плътността в определена зона на гърдата или в подмишницата, промяна в големината или формата на гърдата, изтичане на секрет от зърното, изменения или възпаление на кожата и др.

Специалистите препоръчват да се самонаблюдаваме за подобни признаци ежемесечно, като най-подходящият момент е втората седмица от месечния цикъл.

При всякакви притеснителни симптоми трябва да се потърси консултация с лекар. Липсата на симптоми обаче не е гаранция за липса на първи признаци на заболяване, затова са и препоръчителните профилактични прегледи за жени над 40-годишна възраст, които целят ранно откриване.

Най-сигурният метод за ранно откриване на рак на гърдата е дигиталната мамография

Най-сигурният метод за ранно откриване на рак на гърдата е дигиталната мамография. Изследването трябва да се провежда стандартизирано и според определени правила.

Основно такова правило е извършването на мамографията в четири проекции – по две за всяка гърда. При профилактика изследването се провежда веднъж на две години, но при жени с висок риск от развитие на рак на гърдата мамографията трябва да се провежда всяка година.

В междинните периоди специалистите препоръчват еднократно ехографско изследване. Част от тези дейности се заплащат от НЗОК:

  • за жени на и над 30-годишна възраст – мануално изследване на млечни жлези веднъж в годината,
  • за жени от 30- до 50-годишна възраст – ехографско изследване на млечни жлези – веднъж на 2 години,
  • за жени от 45- до 69-годишна възраст включително – мамография на млечни жлези – веднъж на 2 години,
  • а за жени на и над 70-годишна възраст - веднъж на 3 години.

Ежегодно също множество лечебни заведения и специалисти се включват и кампании за безплатни прегледни по време на месеца за борба с рака на гърдата – октомври.

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Надежда Цекулова

    Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве.

Форум

XS
SM
MD
LG