Връзки за достъпност

Извънредни новини

Погребение в светилище. Иран изпраща покойния си президент Раиси с няколко церемонии


Възпоменателна церемония в памет на иранския президент Ебрахим Раиси в град Тебриз, 21 май 2024.
Възпоменателна церемония в памет на иранския президент Ебрахим Раиси в град Тебриз, 21 май 2024.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и външния министър Хосеин Амир-Абдолахян, които загинаха при катастрофа с хеликоптер, ще бъдат почетени с неколкодневни погребални церемонии. Тяхната кулминация ще бъде погребението на Раиси в свещения град Машхад в четвъртък.

Върховният лидер на ислямската република аятолах Али Хаменей вече обяви петдневен траур. Хаменей назначи първия вицепрезидент Мохамед Мохбер за временен президент. Иранското законодателство предвижда, че ако президентът почине, властта се предава на първия вицепрезидент, а следващите президентски избори се насрочват до 50 дни.

Погребалните церемонии започнаха с траурно шествие в северозападния град Табриз, от който се връщаха Раиси и Амир-Абдолахян при хеликоптерната катастрофа на 19 май.

Следват церемонии в град Кум, столицата Техеран и град Бирджанд. На 23 май тялото на Раиси ще бъде погребано в светилището на Имам Реза в свещения град Машхад.

Нови президентски избори са насрочени за 28 юни. Изборите, които трябва да се проведат в рамките на 50 дни, ще бъдат организирани от съвет, състоящ се от председателя на парламента, ръководителя на съдебната власт и първия вицепрезидент.

Временният президент на Иран Мохамед Мохбер (вдясно) ръководи заседание на кабинета в Техеран на 20 май.
Временният президент на Иран Мохамед Мохбер (вдясно) ръководи заседание на кабинета в Техеран на 20 май.

След катастрофата, в която загинаха Раиси и Амир-Абдолахян, стана ясно, че той е изгубил комуникация и се е разбил, докато се е връщал от Табриз. Там президентът и външният министър са присъствали на съвместното откриване на язовир с азербайджанския президент Илхам Алиев.

Иранската държавна информационна агенция IRNA съобщи, че всичките осем души на борда на хеликоптера Bell 212, закупен от Иран в началото на 2000 г., са загинали. Освен Раиси и Амир-Абдоллахян, са загинали губернаторът на провинция Източен Азербайджан, висш духовник от Табриз, служител на Революционната гвардия и трима членове на екипажа.

Междувременно Вашингтон за първи път заяви, че Техеран е поискал помощ от САЩ във връзка с инцидента с хеликоптера, но че не е в състояние да окаже съдействие, главно поради логистични причини.

Погребението на Раиси в Табриз.
Погребението на Раиси в Табриз.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър не уточни как е направено искането и какво е било неговото естество. Съединените щати и Иран нямат дипломатически отношения.

Смъртта на Раиси ще има ограничено въздействие върху политиката, но може да постави началото на борба за власт сред хардлайнерите в Иран. Раиси беше избран за президент през 2021 г.

В неговия мандат беше затегнато прилагането на законите за морала и бяха потушени с насилие масовите антиправителствени протести. Те избухнаха след смъртта на Махса Амини, която почина в полицейски арест, където беше за предполагаемо нарушение на ислямския код за обличане на жените. 17-годишната Армита Гараванд, която беше ранена при сблъсък с иранската нравствена полиция заради неправилно носене на хиджаб, също почина.

"Те убиха една от нас". Как смъртта на една иранка събуди много други
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:14 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG