Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Натовски камуфлаж", "евразийска същност". Какви са реакциите след отказа на Радев да участва в срещата на НАТО


Президентът Румен Радев дава изявление след срещата на върха на НАТО в Мадрид, Испания през 2022 г.
Президентът Румен Радев дава изявление след срещата на върха на НАТО в Мадрид, Испания през 2022 г.

Позицията, гласувана от Министерския съвет, която президентът Румен Радев е следвало да защити на срещата на върха на НАТО по отношение на войната на Русия срещу Украйна, не се различава от досега заявяваната.

Тя включва препотвърждаване на военната подкрепа за Киев, както и разбирането, че Украйна не трябва да бъде принуждавана да се отказва от свои територии в името на постигането на мир.

Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба, изпратено в петък. То идва, след като ден по-рано Радев отказа да участва в срещата на НАТО с аргумента, че не е съгласен с позициите, одобрени от служебния кабинет, които ще следва да поддържа от името на България.

Последваха призиви на "Възраждане" и вицепрезидентката Илиана Йотова правителството да публикува одобрените позиции, въпреки че документите са класифицирани.

В същото време от ПП-ДБ коментираха, че с това си действие Радев сваля "натовския камуфлаж" и демонстрира "евразийската си същност" на "пропутински политик".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче не коментира по същество отказа на президента, като каза само, че не знае каква е причината за него. Лидерът на "Величие" Николай Марков пък каза, че решението на Радев е било адекватно.

Предишните няколко парламента приеха решения, с които България осъди военната агресия на Русия и изпрати военна помощ на нападнатата от нея Украйна.

Румен Радев обаче се противопоставя на помощта и защитава тези за войната, които съвпадат с позициите на Кремъл - че предоставянето на военна подкрепа за Киев само удължава конфликта, както и че привържениците на подпомагането на украинската съпротива са "войнолюбци".

Защо позицията не може да бъде публикувана

Въпреки че служебното правителство неколкократно гарантира, че позицията, изготвена за срещата на върха на НАТО, не излиза от рамките на гласуваното от парламента, председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов още в четвъртък поиска тя да бъде оповестена.

В петък депутатът от партията Цончо Ганев отново повтори искането. За същото настоя и вицепрезидентката Илияна Йотова.

"Надявам се всички да видим какво пише в този текст и да разберем защо той по никакъв начин не беше консултиран предварително с президента, защо има резерви да бъде представен и пред Народното събрание", каза Йотова.

По-рано същия ден министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи, че позицията по нищо не се различава от вече изразяваните - че България продължава да осъжда руската военна агресията и е "за" военнотехническа подкрепа за Украйна.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов
Министърът на отбраната Атанас Запрянов

Той каза и че позицията няма как да бъде публикувана, защото в нея има и секретна информация.

"Съдържа планове за отбрана, оценка как се изпълняват, оценка на рисковете, някои от тях са с най-високия секретен гриф. Това са документи, които в продължение на цяла година са подготвяни за срещата на високо равнище", каза Запрянов.

Какво обаче пише в документите

Само няколко часа по-късно от Министерския съвет изпратиха съобщение до медиите, в което беше обобщена позицията, без да се разкриват самите класифицирани документи.

От съобщението става ясно, че Радев е трябвало да следва линия, на която самият той се противопоставя. Например, позицията на България и на срещата на НАТО остава, че страната е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, както и с обучение на украински военни извън територията на Украйна. Радев многократно е казвал, че е против такава помощ за Киев.

"Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна", се казва още в съобщението на правителствения пресцентър.

За сравнение, Радев е казвал, че украинският полуостров Крим е руски, въпреки че той беше превзет в нарушение на международното право и въпреки че България и ЕС обявиха анкесацията му за незаконна.

Не се предвижда и никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна, посочват от служебния кабинет. Това отново е сред подвеждащите твърдения, които Радев е изразявал.

Какви са политическите рекации

Пръв сред политическите лица по темата се изказа председателят на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция. В последните две години той активно заема позиция срещу руската военна агресия.

Пеевски разкритикува Радев, като каза, че той обслужва чужди, а не националните български интереси, а изказванията му са подчинени на "зависимости и връзки на Изток".

В четвъртък бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев също коментира отказа на Радев, като каза, че според него е правилно Радев да не присъства на форума. Причината, по думите му, е, че той "винаги е обслужвал интересите на Путин, саботирайки по всякакъв начин активната роля на България в подкрепата към Украйна да отблъсне руския агресор".

"Радев винаги е бил пропутински политик с натовски камуфлаж. Жега е и днес отново е решил да свали натовския камуфлаж, за да стане лъсне отдолу евразийската му същност", написа Мирчев във Фейсбук.

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не коментира действията на Радев по същество, като каза единствено, че самият той винаги е ходел пред "камината" в Белия дом, но не знае защо президентът е отказал. По-рано той намекна, че Радев трябва да присъства на събитието във Вашингтон.

Лидерът на "Величие" Николай Марков пък определи решението на Радев като правилно. По-рано от партията му защитиха позицията, че не Радев, а премиерът Главчев трябва да отиде на срещата.

Срещата на върха на НАТО е важна, тъй като на нея се очаква НАТО да поеме координацията на доставките на оръжия за Украйна. Тя ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон.

Първоначално от служебното правителство не искаха да решат кой да представлява България на форума и поискаха решение на Народното събрание. На председателски съвет обаче беше решено, че това остава въпрос за Министерския съвет (МС).

Впоследствие МС предложи и Радев, и Главчев да отидат, а делегацията да се ръководи от Радев. Той обаче отказа.

Българската конституция предвижда страната да бъде представлявана на международно ниво от изпълнителната власт, чието лице в момента е именно служебният премиер Главчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG