Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев обвини служебния кабинет в "дълбоки зависимости" след отстраняването на кадри на ДПС-Доган


Президентът Румен Радев по време на брифинг, 31 юли 2024 г.
Президентът Румен Радев по време на брифинг, 31 юли 2024 г.

Президентът Румен Радев обвини служебния кабинет на Димитър Главчев в политическа зависимост. На брифинг в сряда Радев каза, че съмненията за зависимости на правителството растат заради „немотивирани кадрови промени“.

Изказването на президента идва близо седмица след като Главчев уволни двама областни управители, които самият той беше назначил само месец по-рано.

Ставаше дума за кадри на ДПС, които са приближени до почетния председател на движението Ахмед Доган. От месец насам в тази партия тече конфликт между Доган и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

В този спор двамата областни управители - на Смолян и на Кърджали, заеха страната на Доган, след което бяха уволнени. Други областни управители от редиците на ДПС, назначени от Главчев, които обаче подкрепиха Пеевски в конфликта, запазиха позициите си.

Тези назначения и уволнения бяха разтълкувани от депутати и анализатори като знак за зависимост на служебния кабинет от ДПС-Пеевски.

Сега Радев обаче не уточни от кои политически сили според него е зависимо служебното правителство.

„Растат съмненията около това правителство за зависимости, и то дълбоки зависимости“, каза президентът в сряда и добави, че „това се вижда по редица абсолютно немотивирани кадрови промени“.

Попитан дали има предвид смените на областни управители, Радев каза, че освен тях визира и смяната на „шефове на болници“ и на ръководството на Държавния авиационен оператор.

В началото на юни служебният кабинет смени ръководителя на правителствения авиоотряд Златко Златев с предишния му началник Тодор Коджейков. Коджейков беше личен охранител на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в първите му години на министър-председателския пост.

В сряда Радев каза, че уважава Коджейков „като спортист и охранител, но в длъжностната характеристика на генералния директор на Авиоотряда е записано, че той трябва да е летец“.

Според президента тази кадрова смяна показва или „пълна некомпетентност“ на служебното правителство и транспортния министър Георги Гвоздейков - бивш член на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), или „дълбока зависимост и изпълнение на нечия поръчка“.

„Според мен в случая се касае и за двете“, добави Радев.

Обвиненията на президента идват след като по-рано същия ден лидерът на едната фракция в ДПС - Делян Пеевски атакува Радев. Без да даде аргументи, Пеевски каза, че именно Радев стои зад разцеплението в ДПС.

Конфликтът с партията стана видим, след като през юни бяха отстранени няколко политици, близки до Ахмед Доган.

Депутатите на ДПС също се разделиха на два лагера при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ с първия мандат. Онези, които не гласуваха в синхрон с позицията на Пеевски, бяха изключени от парламентарната група на ДПС, а по-късно други сами я напуснаха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG