Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самолети, западни позиции, съпруга. Защо Румен Радев не иска Николай Ненчев за посланик в Украйна


Колаж на президента Румен Радев и бившия военен министър Николай Ненчев
Колаж на президента Румен Радев и бившия военен министър Николай Ненчев

Повече от 2 години България няма посланик в Украйна. И то в момент, когато отношението към агресията на Русия срещу тази държава е ключово. Сега се разбира, че причина за това е опозицията на президента Румен Радев, който има много причини да не харесва предложения за посланик Николай Ненчев.

Президентът Румен Радев се обяви против назначаването на бившия военен министър Николай Ненчев за посланик в Украйна. Оказа се, че държавният глава досега е отказвал да подпише указ Ненчев да оглави официално мисията, а сега реагира остро на идеята на служебния кабинет да го прати в Киев като временно управляващ българското посолство. За втората процедура правителството няма нужда от подписа на Радев.

За всичко това се разбра във вторник от позиция на президента, разпространена до медиите.

Само ден по-рано бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб в България Соломон Паси каза, че Ненчев е временно назначен за посланик в Украйна.

Радев оправда позицията си против назначението на Ненчев с това, че той не притежава „необходимите професионални качества и подготовка“ за поста, за който е предложен. Той обвини правителството, че заобикаля Конституцията заради временното назначение, което позволява да се избегне ролята на президентската институция. Подобна теза разви и вицепрезидентката Илияна Йотова.

Малко след обявената от Радев позиция, назначеният от него служебен премиер Димитър Главчев, който изпълнява и ролята на външен министър, каза, че при избора на Ненчев за временен посланик са спазени всички законови процедури.

Всъщност напрежението между Радев и Ненчев датира още от времето, когато първият е начело на Военновъздушните сили, а вторият - министър на отбраната. Освен това президентът и бившият министър са на различни позиции по отношение на помощта за Украйна, на територията на която Русия води завоевателна война от февруари 2022 г.

Свободна Европа потърси Ненчев за коментар, но той не отговори на обажданията. Изпратихме въпроси и до Министерството на външните работи (МВнР) и Министерския съвет, за да разберем кога бившият министър е предлаган за титуляр в посолството в Киев и с какви мотиви е отхвърляна номинацията от президента. Все още очакваме отговори.

Новината идва на фона на това, че България няма пълномощен посланик в Украйна от началото на войната през 2022 г., когато Костадин Коджабашев беше изтеглен от там, а междувременно мандатът му изтече.

Второто обстоятелство - досега Радев нито е посещавал, нито дава индикации, че иска да посети Украйна. Той е един от малкото европейски лидери, които не са го направили. В последните две години неговите изявления във връзка с войната до голяма степен възпроизвеждат тезите на Кремъл.

Той е остър противник на изпращаното на оръжие за Киев, което е една от основните външнополитически цели на Володимир Зеленски и администрацията му. Той се противопоставя и демонстративно показва отказа си да приеме и политиката на Запада и НАТО, които приоритизират изпращането на оръжейна помощ за Украйна.

В същото време Николай Ненчев през годините многократно е заемал прозападни позиции. Той беше един от бившите военни министри, които в последните две години на два пъти изразяваха публично позиции за изпращането на военна помощ за Украйна.

Има обаче и още нещо. Един от сблъсъците между Радев и Ненчев в годините е свързан и с настоящата съпруга на президента – Десислава Радева.

Свободна Европа събра това, което се знае по темата.

Отказът на президентството и отговорът на премиера

В позицията си от вторник сутрин Румен Радев твърди, че още по времето на последния редовен кабинет с премиер Николай Денков, „настойчиво“ му е предлагано да назначи Ненчев за посланик в Украйна.

„Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост“, пише в позицията на Радев.

Президентът твърди още, че вместо да бъде предложен друг човек, Министерството на външните работи, което в момента е оглавявано от премиера Главчев, е решило да назначи Ненчев като „временно управляващ посолството“ в Киев.

При временно назначение няма нужда от указ на държавния глава, какъвто се изисква по закон при одобрение на титулярен посланик.

Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза

„Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза“, каза още Радев.

Според вицепрезидентката Илияна Йотова оповестяването на новината от страна на Соломон Паси е било с идеята „всички ние да бъдем поставени пред свършен факт, защото разбирам, че това назначение до дни трябва да стане реалност“.

Тя също повтори казаното от Радев, че командироването на Ненчев в Киев като управляващ посолството, макар и временно, е „нарушение на духа на конституцията“. По думите ѝ с това назначение е „снижено нивото на представителност“ в българската дипломатическа мисия.

Външният министър и премиер Главчев също взе отношение по темата. Във вторник той каза, че процедурата, с която Ненчев е определен за временно управляващ посолството в Киев, е спазена. Той каза, че подобна практика, която не изисква съгласуване с президента, е използвана на много места, в които не може да бъде назначен пълномощен посланик.

„Това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да има България представител на възможно най-високото ниво“, каза Главчев и добави, че разглеждането на кандидатури за постоянен пълномощен представител за посолството в Киев продължава.

Кой е Николай Ненчев

Николай Ненчев е от дълги години в политиката. Той е бивш председател на Независимото студентско дружество след падането на комунистическия режим през 1989 г. Влиза в управлението на БЗНС в началото на 90-те години, а по-късно става част от кабинета на втория български вицепрезидент Тодор Кавалджиев, когато държавен глава е Петър Стоянов.

През годините работи за интеграцията на България в ЕС и неговите институции.

През 2011 г. застава начело на БЗНС, а през 2014 г. е избран за народен представител от вече несъществуващия Реформаторски блок, от който БЗНС е част.

Тогава е избран за министър на отбраната във втория кабинет с премиер Бойко Борисов. Заема поста между 2014 и 2017 г.

В началото на 2017 г. прокуратурата повдигна обвинение на Ненчев за това, че като министър не е изпълнил два договора за ремонт на двигатели за изтребители МиГ-29, сключени с руската самолетостроителна корпорация „МиГ“. България разполага само с тези самолети на въоръжение във ВВС. Според прокуратурата Ненчев е наредил на бившата си заместничка Десислава Йосифова да заключи договорите с „РСК МиГ“ в служебната каса, заради което те така и не са влезли в сила.

В обвинителния акт се посочваше, че вследствие на това е спаднал „нальотът на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година“. Прокуратурата твърдеше още, че с бездействието си подсъдимият е нанесъл вреда на руската компания за над 48.5 млн. лв.

По-късно вторият кабинет „Борисов“ сключи споразумение за ремонт на шест двигателя МиГ-29 с Полша, което бе ратифицирано от парламента. Игнорирането на „РСК МиГ“ и подписването на договор с поляците предизвика острата реакция на Москва, която заплаши България с дело.

В крайна сметка Ненчев беше окончателно оправдан по делото, свързано с ремонта на съветските изтребители - последната инстанция - Върховният касационен съд (ВКС), се произнесе през 2021 г.

Срещу Ненчев имаше и второ обвинение – за длъжностно престъпление, по което окончателно бе оправдан от ВКС през април 2018 г. По този казус дори прокуратурата не поддържаше собствената си теза пред третата инстанция.

Конфликтът между Радев(и) и Ненчев

Именно във връзка с ремонта на съветските изтребители МиГ-29 е и един от конфликтите между Радев и Ненчев.

Президентът многократно обвиняваше Ненчев, че се е „провалил“ заради избора на Полша да ремонтира самолетите.

„Министър Ненчев се провали с Полша, успя да издейства само един договор за ремонт на шест двигателя. Но големият договор за интегрирана логистична поддръжка, който той трябваше да сключи и за който го предупреждавах, че ще бъде дълъг и труден, може би невъзможен, министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Това е неговата одисея, той катастрофира с Полша, а в същото време отряза доставките от Русия. И накрая – авиацията изпадна в пълен колапс“, каза през 2017 г. Радев.

Техните сблъсъци обаче започнаха няколко месеци по-рано - още време на първата кандидатпрезидентска кампания на Радев. Тогава Ненчев, все още в ролята на военен министър, заговори за евентуален конфликт на интереси, свързан с назначаването на Десислава Генчева, която по-късно се омъжи за Радев и прие фамилията му, като пиар във ВВС по Радево време.

Президентът отхвърли обвиненията с мотива, че съпругата му е назначена преди той да оглави военната авиация. Впоследствие проверка на Министерството на отбраната показа, че Десислава Радева е била назначена през 2011 г. от генерал-майор Константин Попов като "старши експерт" в сектор "Финанси". После обаче със заповед на Радев тя е била назначена и за пиар на ВВС през 2014 г.

Това е станало в нарушение на трудовия кодекс, тъй като назначението ѝ за пиар е било възможно само в случай на заместване на временно отсъстващ, но не и при вакантна щатна бройка. Проблемът е бил засечен от Инспектората на Министерството на отбраната през 2015 г, когато министър е Ненчев.

Тогава командирът на ВВС ген. Румен Радев е уведомил проверяващите, че "са предприети мерки за отстраняване на допуснатите слабости и нарушения на щатната дисциплина". Инспекторатът така и не се е задействал и за евентуален конфликт на интереси.

През 2019 г. КПКОНПИ съобщи, че е извършила проверка по случая, но не е установила конфликт на интереси на Румен Радев.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG