Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ следващата седмица. Коалицията още не знае дали ще предложи кабинет


Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, президентът Румен Радев и председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков. Колаж.
Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, президентът Румен Радев и председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков. Колаж.

Президентът Румен Радев ще връчи на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) втория мандат за съставяне на правителство през следващата седмица. Това каза Радев пред журналисти в петък, без да уточнява конкретна дата за връчването на мандата.

Междувременно представители на ПП-ДБ казаха, че още не са взели решение какво да правят с втория мандат - дали да предложат правителство, или да го върнат неизпълнен. Националните съвети на партиите ще продължат да заседават и през почивните дни.

Новината идва, след като в началото на месеца проектокабинетът с първия мандат - този на ГЕРБ, беше отхвърлен от парламента. Предложението на партията на Бойко Борисов за правителство с премиер Росен Желязков получи подкрепа само от ГЕРБ и от 30 депутати от ДПС.

Сега процедурата трябва да продължи и Радев да връчи мандата на втората парламентарна партия. Допреди няколко дни това беше ДПС.

В четвъртък обаче нейният съпредседател Делян Пеевски изключи от парламентарната група всички депутати, верни на почетния лидер Ахмед Доган. Още няколко напуснаха по свое желание и така групата се сви от 47 депутати при влизането си в парламента до 23 сега.

Конфликтът между Пеевски и Доган и разколът в ДПС изпратиха парламентарната група на движението на четвърто място в парламента. Втората по големина група вече е тази на ПП-ДБ с 39 депутати, затова коалицията ще получи втория мандат за кабинет.

Кога Радев ще връчи мандата

В петък Радев каза, че ще връчи мандата на ПП-ДБ през следващата седмица, но не уточни деня, в който ще го направи. По Конституция няма конкретен срок за това.

Президентът каза, че отчита динамиката в парламента през последните дни и нуждата от повече време и диалог, преди да се продължат опитите за съставяне на кабинет.

„Първо искам да призова народните предствавители да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси и да положат усилия здравият разум да се върне в Народното събрание“, каза Радев.

Според него „политическата криза ще ескалира“, ако партиите не се обединят около национални интереси.

Как реагират партиите

Още след изборите от ПП-ДБ дадоха заявка, че ще бъдат опозиция в сегашното Народно събрание. Представителите на коалицията обаче не бяха единодушни по въпроса дали биха предложили правителство, ако получат възможност за това.

От ДБ се обявиха за „технически кабинет“ с третия мандат, но от ПП казаха, че не искат да правят опит за правителство.

Сега коалицията ще получи втория мандат. Парламентарната ѝ група се събра в четвъртък вечерта, за да обсъди дали да го върне неизпълнен, или да предложи кабинет. В петък стана ясно, че от ПП-ДБ още не са взели финално решение по въпроса.

По-късно през деня от партия „Волт“, която също е част от ПП-ДБ, разпространиха позиция, в която настояват коалицията да върне мандата неизпълнен.

Позицията на ГЕРБ след провала на проектокабинета с първия мандат е твърдо против правителство с втория и третия мандат. Партията продължава да я поддържа и след като стана ясно, че вторият мандат отива при ПП-ДБ.

Двете групи, на които се раздели ДПС, имат близки позиции по въпроса дали ще подкрепят кабинет на ПП-ДБ. В петък зам.-председателката на партията Искра Михайлова, която зае страната на Пеевски в конфликта, допусна възможност за подкрепа на правителство с втория мандат в зависимост от неговата програма.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който пък е на страната на Доган и беше изключен от парламентарната група, също каза, че той и останалите независими депутати от движението биха подкрепили кабинет, ако целите им съвпадат с тези на ПП-ДБ.

От „Възраждане“ казаха, че ако бъдат поканени от ПП-ДБ за преговори за втория мандат, биха се отзовали. БСП също е открита да разговаря за кабинет, както и „Има такъв народ“ (ИТН), откъдето казаха, че имат желание да обсъдят с ПП-ДБтория мандат.

В парламента имаше и още една група - тази на „Величие“. Тя обаче се разпадна и депутатите ѝ останаха независими. В петък депутатката Красимира Катинчарова, която беше част от групата, каза, че тя и колегите ѝ няма да участват в преговори нито за втория, нито за третия мандат.

Преди ДПС да се свие до четвърта парламентарна сила, съпредседателят на партията Пеевски искаше да състави правителство. Той даде срок до сряда вечерта на останалите формации, за да кажат дали биха подкрепили кабинет с мандата на ДПС. Всички групи отказаха да преговарят и стана ясно, че вторият мандат няма да събере нужната подкрепа, ако отиде при ДПС.

Ако с втория мандат не се излъчи правителство, президентът Румен Радев трябва да връчи третия и последен мандат на парламентарна сила по своя преценка. Ако и тя не успее да състави кабинет, следват нови предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG