Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин и Ким Чен-ун ще обсъдят "стратегическо партньорство" в Пхенян. САЩ са обезпокоени


Владимир Путин и Ким Чен-ун по време на срещата им в Русия през миналата есен, 12 септември 2023 г.
Владимир Путин и Ким Чен-ун по време на срещата им в Русия през миналата есен, 12 септември 2023 г.

Лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун ще подпишат важни документи, които регламентират двустранните им отношения, включително е възможно да сключат споразумение за "стратегическо партньорство", съобщи Кремъл.

Путин пристига на официално двудневно посещение в Пхенян във вторник вечерта. За последно той беше в севернокорейската столица през 2000 г. Визитата му идва, след като Ким Чен-ун направи обиколка в Русия през миналата есен. Режимът в Пхенян е обвиняван, че доставя на Москва боеприпаси за инвазията в Украйна.

Официалната част от посещението на Путин е предвидена за сряда, каза неговият помощник по външнополитическите въпроси Юрий Ушаков. По думите му двамата ще обсъдят "всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство".

"Това споразумение, ако бъде подписано, ще бъде обусловено, разбира се, от дълбоките промени в геополитическата ситуация в света и в района, както и от качествените промени, настъпили напоследък в нашите двустранни отношения. Страните все още работят по него и окончателното решение за подписването му ще бъде взето в следващите няколко часа", каза Ушаков.

За последно Путин и Ким Чен-ун се срещнаха по време на пътуването на севернокорейския лидер до Далечния изток на Русия през септември 2024 г. Руският президент ще бъде придружен в Пхенян от министрите си на външните работи и отбраната Сергей Лавров и Андрей Белоусов.

Западът от месеци твърди, че Северна Корея снабдява масирано с боеприпаси Русия, а миналата седмица Пентагонът обвини Москва, че е използвала севернокорейски балистични ракети в Украйна. Според САЩ и Южна Корея в замяна Кремъл е предоставил на Пхенян експертни знания и съдействие за сателитната ѝ програма и е изпратила помощи за справяне с недостига на храна в страната.

В понеделник говорителят на Белия дом Джон Кърби изрази пред репортери безпокойство от евентуалното задълбочаване на отношенията между двете страни.

"Не само заради въздействието, което това ще окаже върху украинския народ, тъй като знаем, че севернокорейски балистични ракети продължават да се използват за нанасяне на удари по цели в Украйна, но и защото може да има някаква реципрочност, която да засегне сигурността на Корейския полуостров", заяви Кърби, цитиран от Франс прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG