Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моя скъп приятел". Какво си каза Путин с Ердоган и Си


Колаж със снимки на китайския президент Си Дзинпин, руския президент Владимир Путин и турския им колега Реджеп Тайип Ердоган
Колаж със снимки на китайския президент Си Дзинпин, руския президент Владимир Путин и турския им колега Реджеп Тайип Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е предложил на руския си колега Владимир Путин да съдейства за намирането на решение на войната в Украйна. Кремъл обаче отхвърли идеята за Турция като медиатор.

Това се случи по време на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана, Казахстан в четвъртък. Организацията е нещо средно между икономически и военен съюз, а в нея участват Русия, Китай, Иран, Индия, Пакистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.

В същото време, отново в Астана, Путин проведе среща и с президента на Китай Си Дзинпин. Двамата приветстваха задълбочаващото се сътрудничество между страните им, като Путин дори го определи като "най-добрия период в историята им".

Както Ердоган, така и Си продължиха сътрудничеството с Русия и след началото на нейната пълномащабна война срещу Украйна. Докато Пекин подкрепя Москва и ѝ предоставя военна техника, Турция е член на НАТО и се опитва да поддържа добри отношения и с Киев.

Например, Анкара предостави на Украйна турска военна техника като дроновете Байрактар. Разговорите между тези лидери идват само дни преди предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Ето какво други си казаха те.

"Моя скъп приятел" Путин

На този фон в четвъртък дойде новото предложение на турския президент Ердоган да посредничи във войната на Русия с Украйна.

"Не можaхме да се срещнем с моя скъп приятел дълго време", каза Ердоган на Путин пред камерите по време на публичната част от срещата им.

По-късно стана ясно, той че е предложил на руския си колега да съдейства за намирането на "решение, което устройва и двете страни в конфликта".

Говорителят на Путин Дмитрий Песков обаче изключи всякаква роля на посредник за турския лидер.

"Не, това не е възможно", каза Песков, запитан от руски телевизионен интервюиращ дали Ердоган може да поеме такава роля, според руската информационна агенция ТАСС. В репортажа на ТАСС не беше посочено защо Кремъл е против участието на Ердоган.

Турското президентство съобщи, че Путин и Ердоган са обсъдили още и войната в Газа и начините за прекратяване на конфликта в Сирия.

Ердоган, заедно с унгарския премиер Виктор Орбан, е единственият лидер на НАТО, който поддържа близки контакти с Путин, откакто Русия нахлу в Украйна.

По-рано Турция изигра ключова роля в сключването на сделка за безопасния износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна. Споразумението остана в сила една година.

Какво си казаха Путин и Си

В кулоарите на срещата в Казахстан Путин разговаря и с китайския лидер Си Дзинпин.

По думите на руския президент руско-китайските отношения преминават през „най-добрия период в тяхната история“ и трябва да бъдат смятани за „стабилизираща“ сила за света.

Путин и Си в Астана, 3 юли 2024 г.
Путин и Си в Астана, 3 юли 2024 г.

Си също така приветства „уникалната стойност“ в отношенията между Китай и Русия, като призова двете страни да положат нови усилия за защита на своите „легитимни права и интереси“.

Срещата бележи вторите разговори лице в лице на двамата лидери само в рамките на два месеца - след посещението на Путин в Пекин през май.

Китай и Русия задълбочиха своите политически, икономически и военни връзки, откакто Путин и Си обявиха партньорство „без ограничения“ през февруари 2022 г., седмици преди пълномащабната руска инвазия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG