Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР за политически цели. Какъв е проблемът полицаи да протестират заради Калин Стоянов


Калин Стоянов заедно с бившата кандидат-премиерка Горица Грънчарова-Кожарева на фона на протест в подкрепа на Стоянов
Калин Стоянов заедно с бившата кандидат-премиерка Горица Грънчарова-Кожарева на фона на протест в подкрепа на Стоянов

Служители на МВР излизат на протест. С униформи и в работно време. Целта им е да покажат, че институцията не е политизирана. Начинът да го постигнат е като заявяват подкрепата си за политическа фигура. Как се случва това и законно ли е? 

Политик вдига юмрук на фона на униформени служители на МВР, дошли да го подкрепят. Причината е, че той може да загуби властта си.

Макар полицаите да имат право на протест, този не е заради условията, в които работят, например, а е чисто политически. Тук обаче има един основен проблем - МВР по закон е деполитизирана институция.

В понеделник полицаи излязоха на втори "спонтанен" протест в защита на настоящия служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Това се случи малко след като бившата кандидат-премиерка Горица Грънчарова-Кожарева предложи той да остане на този пост, а президентът отказа.

Протестите на униформени полицаи, въоръжени и в работно време, породиха много въпроси. Един от тях е законно ли е изобщо това?

Според Адела Качаунова, съпредседателка на Българския хелзинкски комитет (БХК) протестите не са незаконни, но са много притеснителни.

"МВР се използва за политически цели. Калин Стоянов е един министър, който много пъти показа, че не е подходящ за поста, който заема", казва тя пред Свободна Европа. БХК е организацията с най-голям опит в превенцията на нарушаването на човешки права от страна на МВР.

Полицаите обаче твърдят точно обратното - че с подкрепата си за Калин Стоянов те се обявяват против политизирането на системата.

"В момента сме в ситуация на упражнение по висша политика. Това е политически въпрос – кой да е министър? От това по-голям политически въпрос няма", казва бившият вътрешен министър Веселин Вучков пред БНР.

Законни ли са протестите

"Аз не бих ги определила като незаконни, те са много силно проблемни, но по друга линия, защото преследват политическото бъдеще на една определена фигура", казва Качаунова.

При постъпването си на работа служителите на МВР трябва да подпишат декларация за политически неутралитет. По закон те могат да протестират в случай на несъгласие с ръководството на МВР.

Пред Нова телевизия адвокатът от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" Емил A. Георгиев обаче казва, че законът позволява на служителите на реда протести само по синдикални причини, тоест такива, свързани с условията на труд.

Служители на МВР на протест пред сградата на президентството. Поводът е отказа на президента Румен Радев да подпише указ за служебен кабинет с участието на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов
Служители на МВР на протест пред сградата на президентството. Поводът е отказа на президента Румен Радев да подпише указ за служебен кабинет с участието на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов

"Аз не си спомням други такива акции за спасяване на министъра, това означава в някакъв смисъл, че политизираш позициите си", коментира пред Свободна Европа експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Политизирането на МВР

Служителите на МВР също използват думата "политизация", но по различен начин. Първият протест на полицаите публично беше организиран от началника на сектор "Специализирани полицейски сили" (СПС) в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Лъчезар Колев. Това се случи с негов призив, публикуван във Фейсбук и споделен от официалната страница на дирекцията.

В него той твърди, че МВР се използва за политически цели и призовава служителите да покажат, че това не е така с протест в подкрепа на министър Стоянов.

"Едни държавни служители, като полицейските, биха могли спокойно да настояват за някакви права, това няма да е никакъв проблем. Но когато има такова политическо послание, защото техният министър очевидно е обвързан, това вече е много проблематично", казва Качаунова.

Бившият вътрешен министър и преподавател в Академията на МВР Веселин Вучков е на същото мнение. В интервюто си пред БНР преди няколко дни той казва, че "не е работа на служителите на МВР от всички нива да изразяват конкретни политически възгледи кой да бъде в политическото ръководство на една институция".

Както Вучков, така и Качаунова обръщат внимание на спонтанността на протестите. При първия такъв протест два независими един от друг източника на Свободна Европа потвърдиха, че съобщението на Колев е било разпращано до служители на СДВР с уточнението, че идва от зам.-директора на столичната полиция Мирослав Данаилов.

"Това е абсолютно недопустимо и политизиране на системата, независимо че се опитват да го представят по един точно обратен начин", смята Вучков.

Качаунова добавя, че има злоупотреба със службата, както и превишаване на власт.

"Това вече е посоката на незаконност – употребата на цяло министерство за политическа цел. Аз тази незаконност я разглеждам повече за началниците, които са принудили служителите да излязат", казва тя.

Влиянието на Пеевски

"Влияние във вътрешното министерство винаги е имало. Винаги съм се пазил от срещи с Пеевски и не съм имал такива, но той имаше много сериозно присъствие много сутрини в кабинета на тогавашния вътрешен министър г-н Цветанов", казва Вучков.

Вучков заемаше поста на зам.-министър на вътрешните работи в първия управленски мандат на ГЕРБ (2009-2013), когато начело на МВР беше Цветан Цветанов. Във втория мандат на партията (2014-2017) Вучков беше и вътрешен министър, но сам подаде оставка.

Пеевски е един от хората, които неизменно останаха до Калин Стоянов при всичките опити той да бъде свален. Те започнаха през ноември 2023 г., когато от ПП-ДБ поискаха оставката на Стоянов заради прекомерно използване на сила по време на протестите срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС). Тогава той отказа да направи това и беше подкрепен от ГЕРБ и ДПС.

Малко след като Радев отказа да преназначи Стоянов за министър, оставката му беше поискана и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Същевременно Пеевски предложи на Стоянов да стане водач на листа на неговата партия, ако бъде уволнен. Като причина той посочи, че винаги е "седял зад всички достойни полицаи".

Ден по-късно вътрешният министър публично благодари на съпредседателя на ДПС, отново декларира намерението и да остане начело на МВР, но спомена и, че има "и други предложения". Последното беше в отговор на въпрос дали планира политическа кариера след поканата от Пеевски.

"Изглежда крилото на Пеевски има някакво влияние [в МВР], защото видяхме колко активно Пеевски коментираше, че се влияе на кандидат-премиерката, че се прави опит да се отстрани Калин Стоянов", казва още Тихомир Безлов.

Докъде обаче достига това влияние? "Твърде надалеч", смята Адела Качаунова.

Преди дни БХК публикува отворено писмо, след като по заповед на Калин Стоянов свален сатиричният сайт novonachalo.com. Той осмива Пеевски, както и самия Стоянов. След сигнала си организацията започва да получава лични съобщения от активисти на ДПС за това, че по този начин подлива вода на политическото бъдеще на ДПС-Пеевски.

Темата за това кой е предложил Калин Стоянов за министър попадна във фокуса на общественото внимание след окървавения протест срещу БФС миналата година. Тогава стана ясно, че Стоянов е бил номиниран за поста от ГЕРБ.

Месец по-късно разследване на "Капитал" разкри, че началникът на кабинета на министъра е бивш служител на свързваната с Пеевски търговска верига Lafka, заради което той подаде оставка. В началото на февруари бившият министър на МВР Бойко Рашков пък заяви директно, че Стоянов има близки контакти с ДПС.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG