Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Оцеляваме самостоятелно". Жители на свищовски села протестираха заради безводието


Местни жители блокираха пътя Плевен-Русе по време на протест заради безсрочния воден режим.
Местни жители блокираха пътя Плевен-Русе по време на протест заради безсрочния воден режим.

Жителите на четири свищовски села за втори пореден ден затвориха главния път Плевен - Русе. Те протестират заради липсата на действия за справяне с безводието в региона, предаде Българското национално радио (БНР).

През последните седмици беше обявен воден режим в над 200 населени места в цялата страна. В десетки села е обявено бедствено положение, а безводието идва на фона на на жълт и оранжев код за горещини.

Сега блокади в знак на протест срещу липсата на мерки срещу безводието имаше на две места по пътя Плевен-Русе - при село Павел и при село Горна Студена.

Най-тежко е положението в село Хаджидимитрово, съобщава БНР. Неговите 500 жители са в безсрочно бедствено положение. Там през последните дни имаше и пожари.

"Вече не може. Няма накъде повече. Втора година, трета година, всеки път ни лъжат и едно и също става. Оцеляваме самостоятелно, кой както може - оттук вода, оттам вода, от кладенци караме", каза пред БНР един от жителите на Хаджидимитрово.

Проблемът с водата там е дългогодишен. Според хората водопроводната мрежа в региона е в лошо състояние и загубите по нея са огромни.

В неделя на протести с пътни блокади на главния път Плевен – Русе излязоха и хората от Козловец, Горна Студена и Морава, които са на водни режими.

Според регионалното министерство проблемът с водата в България е в остарялата ВиК инфраструктура. В сряда служебният министър на земеделието Георги Тахов каза, че загубата на вода се дължи i на липсата на инвестиции в подземната инфраструктура на "Напоителни системи".

Защо в Омуртаг няма течаща вода от 50 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:15:02 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG