Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане" събра учители срещу ЛГБТ забраната в "черен списък". Прокуратурата се самосезира


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Прокуратурата във Варна се е самосезирала по медийна информация, свързана със своеобразен "черен списък" с учители, публикуван в социалните мрежи от местната организация на "Възраждане".

Говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров каза за Свободна Европа, че е образувана преписка, която "съдържа медийни публикации по повод на събитието". Тя е разпределена на наблюдаващ прокурор и ще стигне до него в петък.

В партийния "черен списък" са включени варненски учители, които са подкрепили подписка на над 800 преподаватели и учени от цялата страна срещу новите поправки в Закона за училищното и предучилищното образование, които забраняват ЛГБТ "пробагандата" в училищата. Промените бяха предложени от "Възраждане" и приети с голямо мнозинство в парламента в началото на месеца.

Споделеният от "Възраждане" - Варна списък съдържа 26 души от местни учебни заведения. Партийната организация настоява за "гаранции, че тези лица няма да вършат противозаконна пропаганда спрямо децата". Освен това призовава родители да поискат обяснения от директорите на учебните заведения, "където паразитират въпросните джендъри".

Впоследствие инициаторът на националната петиция срещу анти-ЛГБТ поправката - учителят по български език и литература Борис Илиев, съобщи във Фейсбук, че спира публичния достъп, за да се избегнат злоупотреби.

"Заплахи срещу учители. Заплахи срещу университетски преподаватели и учени. Призиви за "втори народен съд". Всичките неграмотно написани. Съграждани и апаратчици от Вие-знаете-коя-партия, не знам дали да Ви оставя на поправка по български език, или да Ви изпратя в Германия през 30-те или просто в България след 9 септември. Такова време би Ви отивало, в него ще се чувствате добре", пише Илиев в социалната мрежа.

Костадинов заплашва с прокуратурата

След като публикацията предизвика множество реакции в медиите, социалните мрежи и сред някои политици, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза във Фейсбук, че партията ще подаде сигнал в прокуратурата във връзка с подписката.

Изразената гражданска позиция на преподавателите в списъка според Костадинов е "отказ да спазват закона". От думите му не стана ясно какво престъпление предполага, че са извършили учителите.

Подписалите петицията преподаватели призовават Народното събрание да преразгледа последните промени, тъй като съдържат неясни и спорни дефиниции, създават несигурност в работата на учителите, противоречат на изискванията на Министерството на образованието и науката (МОН) за часовете по биология и здравно образование, както и на заявената в тях цел да не налагат идеологически доктрини в училище.

МОН подкрепи учителите

Междувременно от МОН публикуваха позиция в подкрепа на учителите.

"Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен, и това е направило децата и нацията ни свободни", се казва в позицията.

В нея е отбелязано, че в системата на българското образование "няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители" и че министерството и институциите "ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище".

"Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти", пишат още от МОН.

Какво казаха политиците

Публикацията на "Възраждане" - Варна предизвика критики от страна на няколко политици от ПП-ДБ и ГЕРБ.

Бившият премиер Николай Денков определи действията на "Възраждане" като "нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище".

Кметът на град Варна Благомир Коцев също изрази подкрепа за учителите и директорите в града.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също публикува позиция срещу споделения от "Възраждане" пост. В него той първоначално погрешно беше сравнил извършеното от партията със "Списъкът на Шиндлер", който всъщност съдържа имена на спасени евреи по време на Холокоста. Публикацията му беше коригирана.

Подкрепа за учителите изразиха също Явор Божанков от ПП-ДБ, Георг Георгиев и Георги Георгиев от ГЕРБ. Зам.-кметът на Варна Павел Попов също се възмути от действията на "Възраждане".

Забраната за разискване на теми, свързани с ЛГБТ общността бяха приети с широката подкрепа на почти всички депутати от ГЕРБ, групите на "Възраждане", ДПС, БСП, ИТН и всички независими депутати.

Законовите промени предизвикаха протести и обществена реакция. Над 6000 български граждани настояха президентът Румен Радев да наложи вето на забраната, което не се случи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG