Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Докато е възможно и докато имат нужда". Правителствен самолет евакуира още 96 души от Израел


Вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел посрещна евакуираните българи на летището в София.
Вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел посрещна евакуираните българи на летището в София.

96 души, повечето от които с българско гражданство, кацнаха успешно в София в събота с полет на правителствения самолет "Еърбъс" от Тел Авив, съобщи БТА.

Това е третият полет, с който България евакуира граждани от Израел, откакто палестинската паравоенна групировка Хамас започна своята масирана атака. Впоследствие Израел обяви състояние на война и отговори с въздушни удари срещу Ивицата Газа. До момента жертвите от двете страни са близо 3300 души.

По думите на външната министърка на България Мария Габриел няма данни за загинали български граждани. Тя и министърът на транспорта Георги Гвоздейков посрещнаха евакуираните българи на летището в София в 1 часа през нощта.

„Казали сме от ден първи, че правителственият самолет ще осъществява полети, докато е възможно и докато имат нужда сънародниците ни“, каза Габриел.

Пред Нова телевизия в събота Гвоздейков допълни, че през нощта е имало разрешение и за втори полет до Тел Авив, но властите са получили информация от посолството на България в Израел, че няма достатъчно желаещи хора за него.

Гвоздейков каза още, че при нужда и достатъчно желаещи, ще бъде организиран нов самолет. Полетите на правителствения "Еърбъс" са със статут на дипломатически и това е причината правителственият самолет да може да извършва полети, а "България Еър" не.

През изминалата седмица бяха организирани два други полета от Тел Авив до София, при които бяха евакуирани общо 166 българи.

При необходимост от съдействие от посолството на България в Тел Авив, българските граждани могат да се свържат чрез спешния телефонен номер: + 972 54 595 4379, както и по електронната поща - Consulate.TelAviv@mfa.bg".

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG