Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителственият "Еърбъс" евакуира успешно 90 българи от Израел


Правителственият „Еърбъс", с който се евакуират българите, пожелали да напуснат Израел, кацна на летището в София.
Правителственият „Еърбъс", с който се евакуират българите, пожелали да напуснат Израел, кацна на летището в София.

Правителственият самолет "Еърбъс" направи първи курс за евакуация на български граждани, пожелали да напуснат Израел, и кацна на летището в София в неделя вечерта.

Това се случва ден след като палестинската организация Хамас започна най-голямата си атака срещу Израел от години. Стотици хора бяха убити, а Израел обяви състояние на война.

"Успяхме безопасно да придвижим първата група българи, евакуирани от Израел, имаме готовност да организираме и втори полет", каза в неделя вицепремиерът Мария Габриел на Летище София.

С полет на правителствения самолет в София кацнаха 92 българи и един хърватин, за втората група са записани 68 души. "Те са от две групи – едната е на стоматолози, които са били на конференция, а другата група са туристи", каза още Мария Габриел.

Няма заявки за евакуиране на българските дипломати и техните семейства.


Председателят на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова и Мария Габриел посрещнаха на летището самолета. На борда на самолета беше министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Правителственият „Еърбъс“ излетя за Тел Авив в 6 часа сутринта в неделя.

В събота палестинската ислямистка групировка Хамас извърши най-голямата си атака срещу Израел от години насам, като при нея са убити най-малко 600 души. Взети са поне 100 заложници в изненадващото си нападение, съчетаващо навлизане в Израел на въоръжени бойци и ракетни удари от Газа.

Впоследствие Израел започна ответни ракетни удари, при които загинаха стотици палестинци.

МВнР няма данни за пострадали българи при ракетния обстрел.

При необходимост от съдействие от посолството на България в Тел Авив, българските граждани могат да се свържат чрез спешния телефонен номер: + 972 54 595 4379, както и чрез електронната поща - Consulate.TelAviv@mfa.bg".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG