Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма подкрепа за нашия подход". ПП-ДБ е готова да върне втория мандат неизпълнен


Депутатите от ПП-ДБ Людмила Илиева, Божидар Божанов, Кирил Петков, Надежда Йорданова.
Депутатите от ПП-ДБ Людмила Илиева, Божидар Божанов, Кирил Петков, Надежда Йорданова.

ПП-ДБ е готова да върне втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в четвъртък. Мандатът все още не е връчен от президента Румен Радев.

След изявлението на ПП-ДБ от ГЕРБ и "Възраждане" казаха, че не виждат шанс за правителство с третия мандат. За разлика от тях от БСП и "Има такъв народ" (ИТН) обаче посочиха, че ще положат усилия за реализирането му.

Дотук се стигна, след като в понеделник ПП-ДБ поиска от Радев да забави връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Коалицията съобщи, че иска да се опита намери мнозинство за антикорупционни реформи, а чак след това да сформира кабинет.

В сряда ПП-ДБ проведоха разговори с ГЕРБ, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". Нито една от тези партии обаче не поиска да подкрепи декларацията с антикорупционни реформи на коалицията.

"В рамките на вчерашния ден стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат", каза Божидар Божанов от ПП-ДБ в изявление пред медиите в четвъртък.

Кирил Петков благодари на президента, че е дал възможност да проведат тези разговори.

Впоследствие Росен Желязков от ГЕРБ каза, че партията му остава на позицията, че в рамките на този парламент не може да бъде съставено правителство, и няма да подкрепи третия мандат.

Подобно мнение изрази и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, според когото няма математически шансове за кабинет без ГЕРБ и ДПС. Затова и по думите му е очевидно, че "отиваме на нови избори".

От БСП обаче обвиниха ПП-ДБ, че не са направили истински опит за реализиране на мандата. Изпълняващият функциите председател на партията Атанас Зафиров добави, че ще останат диалогични и ще работят за правителство с третия мандат.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов на свой ред директно поиска мандата, като написа във Фейсбук, че партията му е единствената, която "може да води разговори с всички останали".

От двете фракции в ДПС не коментираха по същество, като от ДПС-Пеевски казаха само, че все още очакват действията на ПП-ДБ и президента.

Дотук се стигна, след като миналата седмица, след като парламентарната група на ДПС се разцепи, ПП-ДБ стана втората по големина сила в Народното събрание и съответно мандатоносител.

В понеделник формацията поиска от президента да забави връчването на мандата с цел да бъдат приети редица антикорупционни реформи преди сформирането на правителство.

На следващия ден ПП-ДБ разпространи декларация с предлаганите от нея реформи, като само четири партии се съгласиха на разговори. ГЕРБ каза, че ако се сформира мнозинство за подобни реформи, тя би ги подкрепила, но не би участвала изначално.

ИТН и БСП казаха, че не приемат декларацията в този ѝ вид, а "Възраждане" отказа, след като ПП-ДБ не подкрепи нейна декларация, която включва приемане на закон за чуждестранните агенти, както и провеждане на референдум за еврото.

ГЕРБ вече получи първия мандат за съставяне на правителство по-рано през юли. Партията предложи правителство с премиер Росен Желязков, но то беше отхвърлено от парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG