Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ взе втория мандат от Радев и веднага го върна неизпълнен


Николай Денков и Румен Радев
Николай Денков и Румен Радев

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) взе и веднага върна неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителството. Това се случи в понеделник по време на среща с президента Румен Радев.

ПП-ДБ получи втория мандат, след като парламентарната група на ДПС се разцепи и се раздели на ДПС-Доган и ДПС – Пеевски. Коалицията поиска Радев да забави връчването на втория мандат, за се опита намери мнозинство за антикорупционни реформи, а чак след това да сформира кабинет. За подобно нещо нямаше подкрепа.

„За това, че не ни дадохте възможност да проеверим дали може да се състави стабилно мнозинство в това Народно събрание, след проведените разговори, отговорът, както очаквахме е, че това не може да се случи“, каза Николай Денков от ПП-ДБ.

Пред Румен Радев Денков каза още, че от коалицията няма да се откажат от приоритетите си за реформи, свързани със съдебната система, борба с корупцията, както и функционирането и състава на регулаторите. По думите на бившия премиер коалицията ще се бори и ще очаква по-добри резултати на предстоящи избори, отколкото тези, които получи по време на вота през юни.

Пред медиите от коалицията казаха, че ще се отзоват на разговори за третия мандат, но са скептични за възможностите нещо реално да се случи.

"Има място за диалог в парламента и за срещи, в които всеки излага своите приоритети спокойно и неконфротационно, така че, изразявайки целия скептицизъм, че нещо може да се получи с третия мандат, ще проведем такива разговори", каза Божидар Божанов.

Така последната възможност за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент, е свързана с третия мандат. По конституция президентът има право да го връчи на една от оставащите парламентарни групи, които сам прецени.

По-късно в понеделник с позиция до медиите от "Възраждане", които първоначално бяха обявили, че искат да получат третия мандат, казаха, че са си променили мнението и очакват предсрочни избори през октомври.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров каза същия ден, че ако бъдат поканени, независимите депутати, бивши членове на ПГ на ДПС, биха участвали в разговори за съставяне на кабинет с третия мандат с всички освен "Възраждане".

От БСП призоваха Радев да направи още един кръг консултации преди връчването на третия мандат.

Най-голямата политическа сила – ГЕРБ, която се провали в съставянето на правителство с първия мандат, вече заяви, че няма да подкрепи кабинети с мандат на други политически сили.

Преди седмици от „Има такъв народ“, БСП и част от депутатите, избрани от „Величие“ се обявиха за „експертно“ или „програмно“ правителство, което да бъде съставено с третия мандат. Техните предложения засега не срещат подкрепа от останалите политически сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG