Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, "Възраждане", БСП и ИТН отказаха да подкрепят антикорупционните реформи на ПП-ДБ


Депутатите от ГЕРБ Росен Желязков и Деница Сачева
Депутатите от ГЕРБ Росен Желязков и Деница Сачева

ГЕРБ, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" няма да подкрепят декларацията с антикорупционни реформи, която ПП-ДБ предложи като условие, за да сформира правителство с втория мандат.

Това стана ясно след срещите на четирите формации с ПП-ДБ в сряда.

Новината идва, след като миналата седмица парламентарната група на ДПС се разцепи, с което ПП-ДБ стана втората по големина сила в Народното събрание и съответно мандатоносител. В понеделник на среща с президента Румен Радев формацията съобщи, че иска първо да намери мнозинство за антикорупционни реформи, а чак след това да сформира кабинет.

Какво казаха партиите

В сряда Росен Желязков от ГЕРБ изяви готовност партията да подкрепи антикоруционните инициативи, но само ако бъде сформирано мнозинство без нея.

"Антикорупционното законодателство е важно и навременно, но не в неговата нишовост, така както е представено, и за нас е част от започващата предизборна кампания", каза Желязков.

"Възраждане" също няма да подкрепи предложението на ПП-ДБ. Причината по думите на Цончо Ганев е, че ДБ не приема поставените от "Възраждане" условия. По думите му в срещата в сряда са участвали именно само представители на ДБ.

Във вторник "Възраждане" постави ултиматум, за да подкрепи предложението на ПП-ДБ - подкрепа от страна на коалицията за собствена декларация на "Възраждане" с проруски искания, сред които е референдум за приемане на еврото и въвеждане на закон за чуждестранните агенти.

От БСП пък казаха, че няма как да подкрепят декларацията на ПП-ДБ в този вариант. Заместник-председател на ПГ на БСП Иван Иванов посочи като аргумент, че удължаването на работата на парламента с два месеца е "противоконституционно".

Освен това по думите му има и опасността от плаващи мнозинства при отварянето на важни закони.

От изявлението на ИТН също се разбра, че те не са съгласни с декларацията в този ѝ вид.

"Според нас в тази декларация има абсолютно неприемливи решения. Изразихме нашето мнение, че много по-практичния подход е да седнем да направим управленска програма и въз основа да искаме малко отлагане на втория мандат в разумен срок, не три месец", каза Тошко Йорданов.

По-рано от ПП-ДБ казаха, че няма да канят на разговори ДПС-Пеевски. ДПС-Доган пък каза, че разговори са възможни само след връчване на мандата за съставяне на правителство.

Част от исканите от ПП-ДБ промени изискват квалифицирано мнозинство в размер на 160 депутати. Без трите партии събирането на подобна подкрепа е невъзможно.

Хем подкрепят, хем - не

По-рано през деня депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов, който беше част от преговорите, каза, че има съмнения, че предложението на партията ще получи нужната подкрепа.

"Виждам, че се опитват хем да подкрепят, хем да не подкрепят. На този етап не съм оптимист", каза той.

В понеделник ПП-ДБ представи плана си като опит за излизане от политическата криза.

"Лесно е да се направи правителство, трудно е това правителство да направи нещо полезно, затова искаме да сложим тези важни теми в основата на следващо управление", каза Николай Денков, председател на парламентарната група ПП-ДБ, цитиран от БТА.

Какво точно предложи ПП-ДБ

В понеделник след срещата с Румен Радев ПП-ДБ съобщи, че в декларация ще предложи гласуването на седем закона и решения. Ако получи подкрепа за тях, то тогава партията ще пристъпи към сформиране на правителство.

Точките, за които се търси подкрепа са:

  • Приемане на Закона за съдебната власт;
  • Избора на Антикорупционна комисия;
  • Закона за подаване на сигнали;
  • Наказателнопроцесуалния кодекс;
  • Закона за личния фалит;
  • избора нов омбудсман;
  • начало на реформа в службите чрез въвеждане на тестове за интегритет.

В случай че тези предложения получат достатъчно подкрепа, ПП-ДБ ще предложи те да бъдат гласувани в пленарната зала. След тяхното приемане тя ще предложи правителство. За целта коалицията поиска президентът да забави връчването на втория мандат с три месеца. Той поиска да не се смесва работата на парламента със сформирането на кабинет.

Първият мандат вече беше връчен от президента по-рано през юли на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС, която предложи правителство с премиер Росен Желязков. То беше отхвърлено от парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG