Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожарът при село Воден е локализиран. Турция изпрати помощ за борба с огъня


Хеликоптер, който участва в гасенето на пожара при село Воден.
Хеликоптер, който участва в гасенето на пожара при село Воден.

Пожарът, който наложи евакуция от болярското село Воден, е локализиран. Това съобщи за БТА областният управител на Ямбол Николай Костадинов. Същевременно в сряда вечерта Турция достави на България техника за справяне с пожарите, която помогна на място.

Новината идва на фона на редица пожари в цялата страна, както и на обявен червен код за горещини.

В четвъртък сутринта главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев съобщи, че през изминалото денонощието звената на "Пожарна безопасност" са реагирали на общо 245 сигнала за произшествия, като са ликвидирани 184 пожара.

"Действащите пожари към настоящия момент са на територията на област Пловдив - Отец Паисиево, както и на територията на област Ямбол - в община Болярово. През вчерашния ден са локализирани още няколко пожара на териториите на областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Пазарджик", каза Кангалджиев.

По-късно през деня служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че пострадалите при пожарите ще получат помощ от държавата. Тя ще бъде в размер на 1578 лева, а след подаване на молби в общината те ще имат право и на допълнителни 2500 лева. Хората, които са загубили домовете си, ще могат да кандидатстват за помощ пред фонд "Бедствия и аварии".

В четвъртък пожар е избухнал и в село Димитриево, община Чирпан. С огъня се борят шест екипа на пожарната, като на място е и кметът на община Чирпан - Ивайло Крачолов.

Пожарът в село Воден, община Болярово е овладян, макар извънредното положение там да остава. Областният управител на Ямбол Николай Костадинов съобщи, че екипи на пожарната и жандармерията, както и пожарни коли, пристигнали от Турция, са гасили пожара в селото през нощта.

В сряда жителите на Воден бяха евакуирани, след като първо започнаха да се евакуират сами. Костадинов каза, че част от тях са били върнати по домовете си. Изгорели са около 35 къщи, като 20 от тях - необитаеми.

Поради липса на обхват на мобилните оператори не е имало възможност да се използва системата за ранно оповестяване при бедствия и аварии.

Същевременно ситуацията в село Отец Паисиево в област Пловдив остава усложнена. Там вече са опожарени над 30 постройки.

В четвъртък в гасенето на пожара ще се включат над 200 души, тъй като заради вятъра пожарът тръгна към съседното село - Пролом.

"През нощта колегите са гасили единични огнища, които са се възобновявали източно от Отец Паисиево, както и в северна посока. Днес там ще бъдат и нашите основни усилия, тъй като на север имахме няколко прехвърлени просеки, които изграждахме преди това", каза старши комисар Васил Димов, директор на пожарната в Пловдив, пред БНТ.

Заради пожарите в страната в сряда България потърси помощ от Турция. Министерството на външните работи е изтъкнало необходимостта от допълнителна противопожарна техника.

В отговор на това на същия ден пристигнаха общо 20 пожарни коли и оборудвани екипи, съобщи правителствената пресслужба. В четвъртък се очаква да пристигнат и два турски хеликоптера. В сряда в страната пристигнаха два хеликоптера от Чехия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG