Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожар обхвана хиляди декари гори и земеделска земя в района на Струмяни


Пожарът в района на Струмяни
Пожарът в района на Струмяни

Голям пожар се разрази между селата Микрево и Каменица в община Струмяни във вторник, предаде БТА. Стихията активира системата за ранно предупреждение за евакуация на хората от региона, а в Струмяни беше обявено бедствено положение.

По думите на служебния вътрешен министър Калин Стоянов ситуацията е сложна, но няма опасност за населените места и гражданите. В гасенето на пожара участват над 20 екипа на пожарната, горски служители и военнослужещи.

Новината идва на фона на друг пожар в Югозападна България - в планината Славянка на границата с Гърция. Той влезе на територията на България през уикенда, а във вторник се разрасна.

В сряда гасенето на пожара в Славянка също продължава с участието на военни хеликоптери.

„Ситуацията е сложна, тъй като работим по два големи пожара, с доста сериозни фронтове на няколко километра“, каза в сряда Калин Стоянов.

Огънят в района на Струмяни обхваща Малешевската планина и се разпростира на около 6000 декара гори и над 3000 декара земеделски земи, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮДЗП).

Пожарът възникна във вторник по обяд и се разрасна заради силен вятър. За около час огънят е изминал около 10 км заради вятъра, което е създало опасност за няколко населени места, каза в сряда директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов.

В гасенето на пожара в Малешевската планина участват двата самолета, изпратени от Франция по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС).

Те пристигнаха в България в понеделник, за да се включат в потушаването на огъня в Славянка. Сряда е последният ден, в който френските самолети ще гасят пожари на българска територия.

По думите на Джартов България е поискала допълнителни самолети и хеликоптери по механизма на ЕС. По-късно през деня вътрешният министър Стоянов потвърди, че има такова искане.

Пожарът в планината Славянка, 30 юли 2024 г.
Пожарът в планината Славянка, 30 юли 2024 г.

Във вторник вечерта БТА съобщи и за пожар откъм границата на България със Северна Македония. За момента няма информация той да е навлязъл на българска земя.

Огнените стихии край Струмяни и българо-гръцката граница са само два от множеството пожари, които обхванаха България през последните седмици.

На много места в страната беше обявен червен код за високи температури, а десетки пожари се разразиха в района на Пловдив, Свиленград, Хасково, Стара Загора, Кюстендил и други населени места.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG