Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожарът в местността Беклемето е потушен. Огънят при село Воден е почти овладян


Кадър от пожара в местността Беклемето в Стара планина, 20 юли 2024 г.
Кадър от пожара в местността Беклемето в Стара планина, 20 юли 2024 г.

Потушен е пожарът, обхванал труднодостъпната местност около прохода Беклемето в Стара планина, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в събота вечерта.

По-рано през деня служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че положението в местността е тежко. Служебният премиер Димитър Главчев добави, че в гасенето на огъня ще се включат алпинисти заради ограничения достъп до терена.

Междувременно почти всички фронтове на пожара в болярското село Воден бяха локализирани, предаде БНР в събота, като цитира шефа на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов.

Новините идват, след като в петък пожарът в региона на Воден се разпространи на три фронта, един от които пое към границата с Турция. Огънят изпепели десетки къщи и по-рано през седмицата принуди жителите на селото да се евакуират сами.

Пожарът в района на Беклемето е засегнал около 1000 декара гори, предаде БНТ. Теренът беше изключително труднодостъпен. По думите на Стоянов огънят е обхванал отвесни скали и процепи, недостъпни за техника и хора.

Борбата с огъня продължи над 72 часа и се осъществяваше предимно с двата хеликоптера, изпратени в помощ на България от Чехия по-рано тази седмица.

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов и служебният премиер Димитър Главчев инспектираха района на пожара около Беклемето, 20 юли 2024 г.
Служебният вътрешен министър Калин Стоянов и служебният премиер Димитър Главчев инспектираха района на пожара около Беклемето, 20 юли 2024 г.

От общината в София съобщиха, че кметът на Васил Терзиев е изпратил екип от доброволци, които също да се включат в гасенето на пожара. Участваха и военнослужещи.

Ситуацията в района на другия голям пожар - този при село Воден, в събота се подобри. По думите на Джартов теренът е много тежък, а на място с огъня се борят пожарникари и военни с тежка верижна техника и хеликоптери. Площта на пожара е около 72 хиляди декара, а щетите тепърва ще се изчисляват.

За локализиране остана само един от трите фронта на огнището - този между селата Странджа и Крайново.

Според Стоянов заради вятъра при село Воден е възможно тлеещи огнища в околността също да се възпламенят.

В събота са овладени и два пожара в Кюстендилско, съобщи БНР. Единият е в района на общините Невестино и Кочериново и е обхванал 250 декара иглолистна гора.

Второто овладяно огнище е при село Червена ябълка, на границата със Северна Македония. Този пожар е засегнал около 600 декара бивши земеделски площи.

Политическите реакции

В събота президентът Румен Радев посети община Болярово, в която се намира село Воден.

„Оттук нататък е изключително важно да продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички огнища“, каза Радев.

Държавният глава отправи критики към решение на парламента от петък, което задължава служебното правителство да подпомогне пострадалите от пожара.

Според решението на народните представители по предложения на ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) кабинетът трябва да планира закупуването на специализирана летателна техника за гасене на пожари. Според Радев по-важното е да се осигури и подготви достатъчно екипаж за подобна техника.

Президентът Румен Радев в Болярово, 20 юли 2024 г.
Президентът Румен Радев в Болярово, 20 юли 2024 г.

Кметът на общината Христо Христов каза, че има спешна нужда от 20 фургона за временно настаняване на хората, чиито къщи са изгорели в пожара.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и председателят на парламентарната група на формацията Николай Денков казаха в събота, че ще предложат въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари. Представителите на ПП-ДБ предлагат за тази цел да се приспособят малки самолети, оборудвани с термокамери.

„Трябват превантивни мерки, които работят, а не само да се тича след трагедиите“, написа Петков в профила си във Фейсбук.

През последните дни бяха овладени пожарите между Харманли и Любимец, както и в пловдивското село Отец Паисиево. Там продължава да е в сила частично бедствено положение и дежурят пожарникари.

В страната беше обявен червен код за високи температури, а десетки пожари се разразиха в района на Пловдив, Свиленград, Хасково, Стара Загора, Кюстендил и други населени места.

Заради бушуващите пожари България задейства Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС). Страната получи два хеликоптера от Чехия. В петък Франция също заяви готовност да изпрати хеликоптери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG