Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожарът на границата с Гърция се разраства. Два френски самолета се включиха в гасенето


Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница.
Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница.

Ситуацията с пожара в района на българо-гръцката граница се в влошила през нощта срещу вторник заради силния вятър. Периметърът на огъня се е разраснал, съобщиха за БТА от Югозападното държавно предприятие.

Пожарът е в пресечена местност в района на планината Славянка. Той гори вече повече от 10 дни, като е само един от множеството пожари, които обхванаха България през последните седмици.

Във вторник пред БНТ Пламен Поюков - директор на Държавното горско стопанство-Катунци каза, че пожарът е вече на 200 метра в българска територия.

"Актуалната ситуация е, че положението в момента е доста сложно, тъй като през нощта силният вятър от гръцката територия прехвърли на още две места пожара", добави Поюков.

По думите му площта, засегната от огъня в България, вече е приблизително около 600 декара.

Пожарът в Славянка край границата с Гърция
Пожарът в Славянка край границата с Гърция

Поюков каза още, че в понеделник от гръцка страна са били изпратени и наземни екипи, но след като са разпънали маркучите, са чули гръм и са преустановили действия. Предполагат, че става дума за гръмнала граната.

Именно заради опасността от мини в района пожарът в България засега се гаси само от въздуха. В понеделник и два френски самолета се включиха в гасенето.

Те бяха поискани от София по линия на европейския механизъм за взаимопомощ при бедствия и аварии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG