Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой ще бъде представител на България в Украйна? Решение има, посланик няма


Колаж на Николай Денков, Петър Танев и президента Румен Радев
Колаж на Николай Денков, Петър Танев и президента Румен Радев

Защо България няма посланик в Украйна? Този въпрос има повече от един отговор, но изводът изглежда най-важен от всичко: България, страна от ЕС, не присъства на нужното дипломатическо ниво точно в държавата, която от две години и половина се бори за своето съществуване.

Въпросът не е нов, но придоби публичност преди четири дни, когато възникна кадрови спор между правителството и президента.

Спорът започна във вторник, когато президентът Румен Радев не одобри едно решение на служебния кабинет на Димитър Главчев - да се изпрати бившият военен министър Николай Ненчев като временно управляващ дипломатическата мисия в Киев.

После се оказа, че зад това има друга новина - още преди месеци е имало съвсем друго име, предвидено за посланик, и то е било съгласувано между държавния глава и изпълнителната власт. Само че процедурата по назначаването му е "заседнала" в Министерския съвет още през октомври 2023 г. Тогава министър-председател е Николай Денков, а кабинетът е на ГЕРБ и ПП-ДБ.

В петък, цитиран от"24 часа", Денков отговори каква е причината да не придвижи процедурата към президентската институция, след като в предишните дни не коментираше темата. "Причините да няма решение на Министерския съвет за назначение на посланик в Украйна се крият в оперативна информация от службите", каза той. Данните са класифицирана информация, добави.

Името на кандидат-посланика отпреди месеци е Петър Танев. Всъщност още от миналата есен е известно, че той е номиниран. Съобщава го Мария Габриел, тогава вицепремиер и външен министър, след заседание на правителството.

Допреди ден не беше ясно дали правителственото решение за кандидатурата му формално е взето.

В Протокол № 47 от заседанието на министрите на 18 октомври 2023 г. обаче пише, че такова решение е взето. Но то не е стигнало до президента, каквато е законовата процедура, за да бъде издаден указ за назначаването на първи дипломат в Киев. Протоколът е документ, който се изготвя след проведено заседание, за да удостовери какво се е случвало на него. Назначението увисва във въздуха.

Пред Свободна Европа Петър Танев каза, че не е уведомен - "нито официално, нито неофициално" от Министерския съвет каква е причината процедурата по назначаването му да не бъде продължена. Но каза, че по-важно от това кое е името, е България да има пълномощен посланик в нападнатата от Русия страна, а ситуацията в момента дава "лоши сигнали и към нашите международни партньори, и към българската общност" в Украйна.

Разговорът се води ден преди коментара на Денков, който преди това отказваше да говори по случая.

Сега бившият премиер допълва, че не е участвал в обсъжданията между Габриел и Радев за номинация на Танев и не знае какви са техните аргументи. Казва, че след това е поискал и се е запознал с информацията от службите. А тя "съдържаше достатъчно сериозни данни, за да откажа назначаването".

Министърът от кабинета "Денков", който публично спомена “определена информация” по адрес на Танев, беше бившият министър на икономиката Богдан Богданов. Цитиран от "Фокус" той казва, че при процедура за избор на търговски аташета по-рано тази година дипломатът не е бил избран заради тази "информация, която достигна до мен като министър".

Танев казва, че думите на Богданов "влизат с противоречие с две неща - аз съм бил назначен на позиции и задгранични командировки в изключително трудни държави - Молдова, Босна и Херцеговина, Украйна по време на Майдан, Сирия. Покрил съм и издържал критериите за боравене с класифицирана информация. Нали разбирате, че това някак не се връзва".

И разказа, че по време на процедурите за търговски аташета той е преминал всички етапи с висока оценка, стигнал е до последната фаза - събеседване с комисията, а след това изненадващо не е бил одобрен. Има и документи. "Основанието, с което аз не съм одобрен, са слабите оценки от събеседването с комисията, нямам други данни", добави Танев.

Въпросът защо и трудният отговор

Споменатият Протокол № 47 на Министерския съвет дава отговор къде се е спънало назначението на номиниран посланик в Украйна, но от началото на седмицата, когато сюжетът започна да се разгръща, до петъчните думи на Денков нямаше никакъв отговор "защо". Бившият премиер добавя, че разбира "информационният вакуум отваря място за всякакви спекулации и сензационни версии", но не може да коментира "класифицирана информация".

Самият Танев каза ден по-рано пред Свободна Европа, че "и досега не съм получил някакво нормално обяснение защо процедурата беше стопирана на един етап и защо не стигна или до своята реализация, или до отказ, за който да бъда уведомен, на което, мисля, имам право".

"За мен името не е важно. Няма значение дали е Петър Танев, Николай Ненчев - аз му желая успех от сърце - или друг. Кой е отговорен за това, че няма посланик, аз не мога да кажа. Но свалянето на ранга [на дипломатическо представителство в Украйна от посланик на временно управляващ], за мен безпричинно - дава много негативен сигнал - първо на нашите партньори [в ЕС и НАТО], второ на украинския братски народ, но и на нашите сънародници от българската общност там", каза още дипломатът.

По думите му от създалата се политическа ситуация, в която политици и институции ползват тема като войната в Украйна "за домашна употреба", страда международният облик на страната и това има отзвук, а вероятно и последици, защото "дипломацията обича тишината".

Кой е Петър Танев

Историята всъщност направи така, че да стане интересно и кой е Петър Танев - неизвестен за широката публика досега. Професионален дипломат, част от посолството в Украйна в периода 2012-2016 г. - съветник, заместник-ръководител по политически въпроси на мисията в Киев по данни на МВнР. Това е времето на т.нар. Евромайдан през 2013 г. - протестите в Украйна срещу властта на проруския президент Виктор Янукович, който оспорва европейската перспектива пред страната. Стига се до кръвопролития, но в крайна сметка президентът е свален от власт.

Мандатът на Петър Танев като съветник в дипломатическата мисия приключва през 2016 г., когато Русия вече е поставила под свой контрол части от Донбас и полуостров Крим.

Към 2021 г. Танев е временно управляващ посолството в Сирия. Това е най-високото ниво на представителство в тази страна тогава - няма пълномощен посланик заради санкциите срещу режима на Башар Асад, наложени от Европейския съюз.

Танев е баща на българо-руския активист - опозиционер на режима на Владимир Путин - младия Петър Танев. Той беше сред най-активните по време на протестите в София срещу руската война и режима в Кремъл, въпреки че е роден в руската столица. Помагаше и в акциите за помощ за Украйна и бежанците от войната в България, част е от организации на руската опозиция в изгнание.

Синът първи разкри, че в сюжета с посланика в Украйна става дума за баща му. Поводът е тиражирана хипотеза, че украинската страна може да не е одобрила номинацията - защото неговата съпруга е руски гражданин. Двамата са разведени от повече от десетилетие, каза Танев-младши.

От посолството на Украйна в София не потвърждават подобна версия. "Назначаването на ръководители на дипломатически и консулски мисии е суверенно право на всяка държава", казаха оттам. Мисията припомня важността на отношенията с България като "надежден партньор и съюзник, важна държава членка на ЕС и НАТО в Черноморския регион". Оттам казват още, че "възстановяването на пълноценната работа на Посолството на Република България в Украйна несъмнено ще допринесе за интересите на двете държави.

Самият Танев каза, че е огорчен от намесването на личния му живот. Той призова институциите и политиците да се обединят и да вземат решение за възстановяване на най-високия дипломатически статут на мисията в Украйна с назначаване на пълномощен и извънреден посланик на България.

Думите му поставят още един въпрос - какво следва по процедура? В момента има започната, но недовършена процедура по номинация на посланик. Опциите са или Министерският съвет да отмени решението от 18 октомври, с което предлага Танев за посланик, за да започне нова съгласувателна процедура, или да придвижи съгласуваната номинация към президента за указ.

Танев потвърди, че това са възможните по закон стъпки и добави: "Нямам никакви претенции, тека прекратят процедурата, свързана с мен и да изберат човек, който отговаря на профила за тази мисия".

Дипломатът не говори по същество защо името му попадна в подобна ситуация. "За мен има един център и той в никакъв случай не е отвън. Кръгът е вътрешен, вероятно са намесели политически, икономически и други интереси. Но това не е моята тема", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG