Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поклонението пред Кирил Маричков е на 15 октомври. Стотици китаристи почeтоха паметта му


Кирил Маричков
Кирил Маричков

Поклонението пред рок легендата Кирил Маричков ще бъде във вторник, 15 октомври, от 13:00 часа в църквата "Св. София". Това съобщи във Фейсбук Radio Tangra Mega Rock.

Легендарният музикант и композитор загина при инцидент в петък. Той падна от сцената преди концерт на формация "Фондацията" във врачанското село Селановци. Маричков почина в линейка напът за болницата.

В негова памет стотици китаристи свириха едновременно песента "Клетва" на "Щурците". Това се случи в неделя пред Националния дворец на културата в София.

Организаторите на фестивала на китарите в столицата Sofia Guitar Fest канят всички, които искат да се присъединят към инициативата, дори и да не си носят китара.

Кирил Маричков почина малко преди да навърши 80 години на 30 октомври. Той планираше голям юбилеен концерт навръх рождения си ден.

Музикалната кариера на Маричков започва в началото на 60-те години на миналия век с основаването на първата българска рок група "Бъндараците". Няколко години по-късно тя се разпада, а Маричков основава заедно с барабаниста Петър Цанков легендарната група "Щурците".

В началото бандата изпълнява кавъри на известни песни, но впоследствие издават и свои авторски парчета. Освен фронтмен, Маричков е басист, певец и композитор на групата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG