Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът освободи под гаранция бившата шефка на митниците Петя Банкова


Бившата директорка на агенция „Митници“ Петя Банкова в съда, 14 октомври 2024 г.
Бившата директорка на агенция „Митници“ Петя Банкова в съда, 14 октомври 2024 г.

Софийският градски съд (СГС) освободи от ареста бившата директорка на агенция „Митници“ Петя Банкова срещу парична гаранция, съобщи БТА в понеделник.

Новината идва половин година след като през април Банкова беше задържана и обвинена за участие в организирана престъпна група заедно с още трима души, включително Живко Коцев, бивш главен секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР). Според прокуратурата групата се е занимавала с търговия с влияние, подкупи и контрабанда.

Сега Банкова излиза на свобода срещу парична гаранция от 10 хиляди лева. Съдът мотивира решението си с факта, че Банкова е с влошено здраве, а освен това е сътрудничила на разследването.

Освен Банкова, по случая са обвиняеми още Живко Коцев, баща и син Марин и Стефан Димитрови, както и Никола Николов, известен с прякора Паскал.

През юли съдът разреши да се издаде европейска заповед за арест на Николов, който беше задържан в Сърбия през септември. Срещу него през годините е имало редица медийни разследвания за пропаганда, но до момента Николов не е бил осъждан.

Още през април Живко Коцев беше оставен на свобода срещу парична гаранция от 20 хиляди лева. Първоначално той беше със статут на анонимен свидетел по делото, но впоследствие стана обвиняем.

В началото на април Банкова беше арестувана след съвместна акция на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) в София и Хасково.

Банкова определи задържането си като политически удар заради нейни разследвания на контрабандни канали. По думите на адвокатката ѝ Аделина Натина, Банкова е имала данни, че печалбите от предполагаемата контрабанда са били предвидени да се използват за купуване на избори.

Банкова заемаше директорския пост в агенция „Митници“ от 20 февруари 2024 г., а няколко месеца по-рано беше назначена от тогавашния финансов министър Асен Василев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) като зам.-директорка.

Банкова е и бивша служителка на ДАНС. Тя казва, че е имала лоши отношения с директора на агенцията Пламен Тончев и затова е напуснала.

Освобождаването ѝ от ареста се случва малко след друга акция на антикорупционната комисия, този път срещу депутата от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов. Той беше арестуван в началото на октомври, въпреки че има имунитет като депутат и кандидат-депутат в предстоящите избори.

Новината за неговото задържане дойде на фона на разрив в ДПС между Доган и съпредседателя на партията - Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

ДПС-Доган и ПП-ДБ твърдят, че Пеевски контролира антикорупционната комисия и я използва като оръжие срещу политическите си противници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG