Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И ме принудиха да вляза вътре". Как момчета в черно правят пари и контролират трафика на държавната граница


Светофар отклонява тировете, а на платното стоят хора, които ги насочват към паркинга. Колаж
Светофар отклонява тировете, а на платното стоят хора, които ги насочват към паркинга. Колаж

На държавната граница частна фирма има паркинг и събира пари. Шофьори на камиони казват, че или плащат, или имат ядове с "момчета в черно". Институции правят проверки, но нищо не следва. Превозвачи от Гърция и Турция искат да заобиколят България. Историята е от Видин, но се повтаря. Каква е схемата?

Точно преди моста над река Дунав при Видин колона от камиони се отбива към един паркинг. Всички пътуват към Румъния. Опашка на граничния пункт в този момент няма, но тировете не могат да отидат направо там. Светофар ги отклонява, а на платното бдят и хора, които - понякога и със заплахи, насочват шофьорите към паркинга.

Той е частен и никъде не пише, че е задължителен. Тъкмо обратното - собствениците му и държавните институции казват, че не е. Но шофьори казват, че нямат избор дали да го ползват или не. А това струва пари.

“Задължават ни да влезем”, казва пред Свободна Европа шофьор, пожелал името му да не се публикува. “Застава с кола и с мотор пред тебе на пътя и те принуждава да минаваш оттам.”

На ден стотици камиони излизат от България при Видин. Ако всички минават през паркинга, това са десетки хиляди левове приходи всеки ден.

Паркингът при Видин работи от няколко месеца, но не е единствен. Такива от по-рано има преди моста над Дунав при Русе, и на пункт "Капитан Андреево" на границата с Турция. Сигналите за принудителното им ползване се повтарят, а следите на собствеността във времето водят към едни и същи хора и фирми, на които държавата е делегирала контрола над печеливши дейности на границата.

Светофар отклонява тировете, а на платното стоят хора, които ги насочват към паркинга. Колаж
Светофар отклонява тировете, а на платното стоят хора, които ги насочват към паркинга. Колаж

“Със съдействието на държавата на тези паркинги на практика е предоставено господстващо положение”, каза пред Свободна Европа Лора Георгиева от Антикорупционния фонд. “Нещо повече, дадена им е възможност те да контролират трафика”.

Институциите обявиха, че започват проверки на частните буферни паркинги по границите, но не са съобщили за открити нарушения. А през годините изглежда сякаш не просто са си затваряли очите, а са помогнали за изграждането на този бизнес.

Чуждестранни превозвачи от месеци говорят за дискриминация и липса на прозрачност на паркингите. Българската Камара на автомобилните превозвачи предупреди, че превозвачи от Турция и Гърция търсят вариант да заобиколят България заради “хаоса на границите”.

“Щетите за България и за българския народ ще са колосални. Говорим за милиарди”, каза пред Свободна Европа Иван Христанов, бивш заместник-министър на земеделието.

“България е заложник на шепа бандити.”, добави той.

Как се стигна дотук? Отговорите са в следващите редове.

"Кой си ти, че да прескачаш опашката"

Паркингът във Видин се намира точно преди “Дунав мост 2” на граничния пункт Видин-Калафат и работи от май 2024 г. Шофьорите не са длъжни да спират на този паркинг, казват институциите и ръководството на паркинга. Но самите шофьори разказват друго.

Насочват ги към частния паркинг по няколко начина. Първо - самото движение е организирано така. Има светофар, който по думите на шофьори указва на тировете да се отклонят към паркинга. Институциите не отричат. Красимира Стоянова, служебен министър на транспорта, каза, че светофарът е поставен по искане на фирмата собственик на паркинга и с разрешението на Община Видин, нейния архитект и областната дирекция на МВР.

Светофарът на пътя преди паркинга. Снимката е от 22 май 2024 г.
Светофарът на пътя преди паркинга. Снимката е от 22 май 2024 г.

В отговор на въпрос на депутат в парламента през септември Стоянова каза, че светофарът вече не изпраща камионите към частния паркинг. “Това е преодоляно”, добави тя. Но пред Свободна Европа шофьори, минали през пункта няколко дни след това, казват, че са видели светофарът пак да насочва тировете към паркинга.

Ако някой шофьор понечи да пренебрегне отбивката към паркинга, между платната обикновено има служители с кола и скутер, които насочват тировете. Някои шофьори казват, че са срещнали агресивно поведение.

“Тръгнах да минавам направо, спря кола пред мен, спря мотор и ми казват: “Задължително трябва да минеш през буферния паркинг.” Питам защо. [Отговарят:] “Ами, защото има опашка”, каза пред Свободна Европа шофьор, който се е опитвал да мине през пункта, без да се отчете на частниците, но нито веднъж не е успял.

Той се съгласи да говори, но само ако името му не се публикува, защото често минава през граничния пункт и се опасява от последствия, ако не остане анонимен.

И ме принудиха да вляза вътре. За какво? Да им дам 15 лева…

“Дойдоха още двама, почнаха да скачат на бой, да те задължават да влезеш вътре. “Той [паркингът] е задължителен, кой си ти да прескачаш опашката?”, разказа още шофьорът. “И ме принудиха да вляза вътре. За какво? Да им дам 15 лева…”

Фирмата собственик каза в писмени отговори, че влизането на паркинга не е задължително и че нейни служители “никога не са гонили тирове с цел да ги принудят каквото и да било”.

Но този шофьор не е единственият, който разказва подобна история. Районната прокуратура във Видин съобщи пред Свободна Европа за три сигнала от шофьори, постъпили от откриването на паркинга през май до средата на септември. Те казват едно също - пътят им е бил препречен от хора, които са ги накарали да влязат на паркинга. В един от сигналите шофьорът разказва, че е обиждан и заплашван, а по камиона му са нанесени щети.

Работата по тези сигнали е на етап проверка. Те не са стигнали до съд и твърденията в тях не са доказани.

Разкази за принудително отклоняване на камиони към частния платен паркинг има, откакто е отворен през май. Служебният вътрешен министър Атанас Илков каза в парламента в средата на септември, че ще провери.

“По отношение на паркинга с момчетата с черни дрехи, аз ви уверявам, че това ще го проверим и ако действително това е така, ще вземем мерки”, каза той. Не е известно какъв е резултатът от обещаната проверка.

"Връщай се обратно"

Ако някой все пак успее да стигне до границата, без да е минал през паркинга, от граничния пункт го връщат. Поне това се е случило на шофьора, с когото Свободна Европа разговаря.

“Аз минах направо, не влязох в буферен паркинг. Оттам идва българският митничар и ми казва: “Ти не си влязъл в буферен паркинг, ти си прескочил опашката, връщай се обратно”, каза той.

От разказа излиза, че държавни служители също насочват камионите към паркинга и така му помагат да печели пари.

Паркингът във Видин има система за управление на трафика. Влизащите камиони получават пейджър. Той сигнализира на шофьорите кога е техният ред да се отправят към граничния пункт. Шофьорите могат да получат такъв пейджър само на частния паркинг.

Паркингът за камиони при Видин
Паркингът за камиони при Видин

Свободна Европа попита няколко институции дали преминаването през опашката, администрирана от частната фирма, която управлява буферния паркинг във Видин, е условие за преминаване на граничния пункт. Нито една от тях не отговори директно. От Агенция “Митници” казаха, че нямат отношение към организацията на движението към граничния пункт.

Всеки ден между 800 и 1200 товарни камиона излизат от България през “Дунав мост 2”. Влизането на паркинга струва 15 лева за български превозвачи и 25 евро за чуждестранни.

Не е ясно какви приходи има компанията, нито разходи, защото още не е подала годишен финансов отчет. Но по груба сметка - ако всички камиони, които минават през “Дунав мост 2”, спират на паркинга и половината от тях са български, това значи десетки хиляди левове приходи на ден и около милион на месец.

Чий е видинският паркинг

Паркингът до Видин е собственост на частната фирма “Данубия логистик Видин”. Тя няма друга дейност и е собственост на македонски гражданин без друг известен опит в бизнеса. Връзките обаче водят хора и фирми, които са изградили подобни паркинги и на други гранични пунктове.

“Данубия логистик Видин” е регистрирана през януари 2023 г. и седмици след това започва да купува имотите, на които сега е разположен паркингът.

Собственик на фирмата е македонският гражданин Горанчо Цветковски. Съвместно разследване на сайта БЪРД и македонското издание Лаборатория за разследващи репортажи откри, че когато купува фирмата - през април 2023 г. - Цветковски работи като шофьор на базирано в Северна Македония дъщерно дружество на българския “Минстрой Холдинг” на бизнесмена Николай Вълканов. Цветковски е бил уволнен оттам едва след като медиите изпращат въпроси на работодателя му.

Свободна Европа изпрати въпроси на имейл адреса на Цветковски, който откри в Търговския регистър, но адресът е неактивен.

Цветковски придобива фирмата от друг собственик - фирмата “Паркинг Капитан Андреево”. За известно време през 2022 г. адресът ѝ за кореспонденция е бил на буферния паркинг за тирове на граничния пункт “Капитан Андреево”. Според разследване на Капитал дружеството е оператор на този паркинг.

Това предполага, че паркингът във Видин е част от една по-голяма мрежа.

"Мултиплициране на модела "Капитан Андреево"

Първият буферен паркинг за тирове, който работи по подобен начин, е този на “Капитан Андреево”. Той се появява през 2020 г. и за него също има твърдения, че шофьорите са принуждавани да го използват.

Паркинга за камиони на граничния пункт "Капитан Андреево". Снимката е от 23 януари 2023 г.
Паркинга за камиони на граничния пункт "Капитан Андреево". Снимката е от 23 януари 2023 г.

Той вече работи през 2022 г., когато правителството на премиера Кирил Петков решава да върне на държавата друга дейност на същия граничен пункт, дадена по-рано на частна фирма. Става дума за лабораторния контрол - задължителното тестване на хранителните продукти, влизащи в Европейския съюз през външните му граници. То беше възложено на частната фирма “Евролаб 2011” без конкурс. Опитът на правителството през 2022 г. да върне дейността на държавата доведе до разкрития за заплахи и предлагани подкупи. А проверка на сайта BIRD откри връзки на дружеството с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки.

Иван Христанов, тогава заместник-министър на земеделието, работи активно по случая и посещава пункта.

“Няколко пъти се случваше, когато влизаме към "Капитан Андреево" [...] да забелязваме полицейски патрул, който отклонява камионите към паркинга. Като казвам няколко пъти, имам предвид всеки път”, каза Христанов пред Свободна Европа. Той си обяснява това със собствеността на паркинга.

Той е на дружеството “Ай Би Ти Ти”, в което участие имат три фирми. Едната - “Прогресив Билдинг 2016” - е собственост на Размиг Чакърян, известен с прякора Ами.

“Изглежда повече от логично той да може да си уреди през МВР патрули, които да му отклоняват тир трафика към паркинга, без значение дали всъщност има нужда от това нещо, дали границата е натоварена, или не”, казва Христанов.

Те винаги се стремят да напълнят паркинга, за да изкарат възможно най-много пари.
Иван Христанов

“Те винаги се стремят да напълнят паркинга, за да изкарат възможно най-много пари.”

Между “Ай Би Ти Ти” и “Данубия логистик Видин” има още нещо общо - и двете са представлявани от адвокат Ивайло Велинов, който според разследване на Капитал е бил адвокат и на фирмата “Евролаб 2011”. Свободна Европа изпрати въпроси на имейл адреса на Велинов, посочен в Търговския регистър, но не получи отговор.

Другите акционери в “Ай Би Ти Ти” са собственост на фирма на финансиста Емил Хърсев. Дружеството има още един паркинг - на граничния пункт Лесово. А Хърсев чрез други свои фирми има участие в дружеството оператор на паркинга в Русе.

Разследване на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) разказа за буферния паркинг в Русе през 2023 г. Той е изграден на общински имот, но също е управляван от частна фирма, която прибира парите.

“Това, което наблюдаваме на практика от средата на миналата година, от средата на 2023 г., е мултиплициране на модела “Капитан Андреево”, каза пред Свободна Европа Лора Георгиева, старши правен експерт в Антикорупционния фонд.

По думите ѝ проблемът не е, че тези паркинги съществуват, а че на практика са получили господстващо положение със съдействието на институциите.

“Те са монополисти фактически. Нещо повече, дадена им е възможност те да контролират трафика (през границите), което вече е съвсем различно от това да имат паркинг. [...] Това са публични функции, това са функции на държавата. Не може една частна фирма да осъществява публични функции.”

Как институциите си затварят очите

Държавните институции започнаха проверки на буферните паркинги в началото на септември, след като български и чуждестранни превозвачи заговориха за проблема. Допреди да се вдигне шум обаче на практика различни институции помагат на частните фирми да развият бизнес на държавните граници.

За да бъде изграден паркингът във Видин например, е променен общият устройствен план на града. Това става със съдействието на Община Видин, а инспекцията по околната среда (РИОСВ) в Монтана одобрява промяната да стане без на екологична оценка. Самата община продава на фирмата общински имот в района. А главният архитект на Видин издава разрешение за строеж през април 2024 г.

Сега Община Видин каза в писмени отговори до Свободна Европа, че “не одобрява въведената организация на движение и задължителното преминаване през изградения буферен паркинг”.

Паркинга при Видин. Снимката е от 22 май 2024 г.
Паркинга при Видин. Снимката е от 22 май 2024 г.

Освен това няколко институции са разрешили на фирмата собственик на паркинга да сложи светофар, който да отклонява движението. Никой не е попречил на служители на паркинга да насочват камионите към към него..

Според Иван Христанов това говори за умишлени действия.

“Всички тези хора и всички тези институции умишлено си затварят очите”, каза той и добави, че това е в полза на хората, които стоят зад този бизнес. "Тези бандити един лев няма да похарчат, ако нямат гаранции, че ще им се изплати инвестицията.”

"Те не желаят то да се променя"

Чуждестранни превозвачи говорят за дискриминация и липса на прозрачност на буферните паркинги на границите с България.

Пред Свободна Европа Националният съюз на автомобилните превозвачи от Румъния (UNTRR) каза в писмени отговори, че смята за дискриминация по-високите цени на паркингите за чуждестранни шофьори. Асоциацията посочва също, че е притеснена от липсата на прозрачност в работата на операторите на паркингите в Русе и Видин, които също управляват и виртуалните опашки на пунктовете, както и от липсата на контрол от страна на властите.

“Въпреки множеството намеси на UNTRR, ситуацията не се е променила до момента”, добави асоциацията.

Българската Камара на автомобилните превозвачи предупреди през септември, че превозвачите от Турция и Гърция търсят вариант да заобиколят България заради “хаоса на границите”.

Три дни след това предупреждение служебният премиер Димитър Главчев възложи проверки на паркингите. Няма информация как са приключили те.

Според Иван Христанов залогът е мястото на България в Европа.

“Интересите на България са свързани с Шенген, свързани са с еврозоната, свързани са с пълно интегриране”, каза той. “И хората, които стоят зад това нещо - и това също трябва да си дадем сметка, те не желаят то да се променя. За тях пълното интегриране на България в европейските структури означава край на схемите. Интегрирането на границите означава край на паркингите.”

Форум

XS
SM
MD
LG