Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изцяло в синхрон". Белгия обясни за срещата на посланици със санкционирания за корупция Пеевски


Снимката от срещата на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски с представители на посолствата на страните членки в Европейския съюз
Снимката от срещата на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски с представители на посолствата на страните членки в Европейския съюз

Външното министерство на Белгия съобщи за Свободна Европа, че не вижда проблем в организираната от белгийското посолство среща с делегация на ДПС, предвождана от съпредседателя ѝ и санкциониран за корупция Делян Пеевски.

"Подобна среща е изцяло в синхрон с дипломатическата работа, която посолствата на държавите-членки на ЕС извършват в България", пише в отговора на белгийското външно министерство.

Отговорът идва, след като на 9 май ДПС публикува снимки, от които стана ясно, че санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания Пеевски е участвал в среща с представители на посолствата на държавите членки на Европейския съюз (ЕС). ЕС често призовава България да пребори корупцията, поради което тя озадачи много хора. В четвъртък пет неправителствени организации също разкритикуваха срещата в отворено писмо.

"Ръководителите на мисиите на ЕС в София редовно организират срещи с български участници/събеседници от всички страни. Домакин на тези срещи е ротационното председателство на Съвета на ЕС", пише белгийското външно министерство и добавя, че срещата с ДПС е била последната преди началото на предизборната кампания в България.

Белгийското външно министерство не даде повече информация за това какво е било обсъждано по време на срещата, както и дали Пеевски е бил поканен поименно, но каза, че са били засегнати открито "широк кръг от въпроси".

Според източници на Свободна Европа обаче са били обсъдени въпросът за корупцията, както и наложените на Пеевски санкции.

В съобщението си външното министерство представя Пеевски като съпредседател на ДПС, който отговаря за политическите въпроси и външните отношения.

При избирането на ръководството на партията обаче другият съпредседател - Джевдет Чакъров, беше посочен като човекът, който ще поддържа отношения с либералните формации като бивш вицепрезидент на Либералния Интернационал (ЛИ). Премиерът на Белгия Александер де Кро е именно от партията на "Открити фламандски либерали и демократи". И двете партии членуват в Либералния интернационал. Въпреки това делегацията на ДПС беше предвождана от Пеевски, а не от Чакъров.

Делян Пеевски беше санкциониран за корупция от САЩ по глобалния закон "Магнитски" през 2021 г., а две години по-късно Великобритания също го включи в подобен санкционен списък.

Срещу него има множество сигнали и в България, като той е бил проверяван многократно от прокуратурата. Тя обаче никога не е намирала данни за престъпление.

След срещата посолството на Германия каза за Свободна Европа, че тяхната политика е да се срещат с всички политически партии и техните председатели. Посолството на Австрия каза, че няма информация за срещата, макар на една от снимките с Пеевски да се вижда австрийската посланичка Андреа Икич-Бьом.

В отвореното си писмо до посланика на Белгия от четвъртък петте неправителствени организации, сред които Антикорупционният фонд, определиха Пеевски като „един от символите на корупцията“ в България, а срещата с него - за недопустима.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG