Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Усещане за безнаказаност". Неправителствени организации критикуваха срещата на европейски дипломати с Пеевски


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски с посланика на Белгия в България
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски с посланика на Белгия в България

Пет неправителствени организации в България отправиха критики към срещата на европейски дипломати и санкционирания за корупция от САЩ И Великобритания Делян Пеевски посолството на Белгия. Те направиха това в отворено писмо, адресирано до белгийския посланик, както и до други посланици.

Новината идва, след като на 9 май от съобщение на ДПС стана ясно, че в Деня на Европа е проведена среща между делегация на партията, предвождана от съпредседателя ѝ Делян Пеевски и представители на посолствата на държави членки на Европейския съюз (ЕС).

Петте организации казват, че разбират предизвикателството от намирането на баланс между институционалното сътрудничество и политическата хигиена, но определят срещата с Делян Пеески, „превърнал се в един от символите на корупцията“, за недопустима.

„Такива срещи, особено в Деня на Европа и ден преди началото на официалната предизборна кампания в България за избор на представители в националния и европейския парламент, са знак на легитимация на сегашното статукво“, пише в отвореното писмо.

То е изпратено от Антикорупционния фонд, Българския Институт за правни инициативи, Института за пазарна икономика, Българския хелзинкски комитет, както и Фондация „Даная“.

Организациите пишат, че подобни срещи „създават усещане за безнаказаност на българските политици, при това с европейско съгласие“, както и че „легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност“.

Заради това те искат да бъде проведена среща между граждански организации и представителите на посолствата на държавите членки на Европейския съюз.

ЕС нееднократно е призовавал България да пребори корупцията в страната. Затова срещата точно с Делян Пеевски изненада мнозина. През 2021 г. той беше санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", а през 2023 г. беше добавен в подобен сакнционен списък и от Великобритания.

Срещу Пеевски има множество сигнали и в България. Опонентите му често го обвиняват, че стои в основата на корупцията в държавата. Той е бил проверяван многократно от прокуратурата в България, но тя никога не е намирала данни за престъпление.

След срещата посолството на Германия каза за Свободна Европа, че тяхната политика е да се срещат с всички политически партии и техните председатели. Посолството на Австрия каза, че няма информация за срещата, макар на една от снимките с Пеевски да се вижда австрийската посланичка Андреа Икич-Бьом. Посолството на Белгия все още не е отговорило на въпросите на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG