Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пожелавам ѝ успех". Защо Борисов и Пеевски могат да са доволни от избора на Горица Грънчарова-Кожарева


Горица Грънчарова-Кожарева
Горица Грънчарова-Кожарева

България ще има нов служебен премиер. Номинираната за поста от президента Горица Грънчарова-Кожарева няма политическите обвързаности на Димитър Главчев. Но означава ли това, че ще е независима? За да отговорим на този въпрос, от помощ може да бъде биографията на съпруга ѝ Михаил Кожарев.

През последните седмици основният въпрос на политическата сцена в България беше може ли да се намери кандидат за служебен премиер, който да няма толкова явни политически обвързаности, колкото досегашният премиер Димитър Главчев?

Кръгът от възможни кандидати за поста, силно ограничен от последните конституционни промени, правеше тази задача още по-трудна за решаване. В петък президентът Румен Радев номинира настоящата зам.-председателка на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

Тя не е особено известна за широката публика и има изградена през годините професионална кариера като счетоводител и одитор в редица банки и институции. В биографията ѝ липсват знаци, че може да е играла значима роля за интересите на политическото статукво.

Ако погледнем обаче към нейния съпруг Михаил Кожарев, ситуацията се променя. Кожарев има успешна кариера в прокуратурата, която стига до поста заместник на главния прокурор. След това е и член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Именно като такъв той е виден защитник на бившите главни прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев по времето, когато и двамата публично бяха одобрявани от ГЕРБ и ДПС.

В този контекст изглежда разбираемо защо и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски реагираха по-скоро положително след новината за номинацията на Кожарева.

Бившият вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов, бившият главен прокурор Сотир Цацаров и бившият премиер Бойко Борисов на публично събитие, 3 юли 2019 г.
Бившият вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов, бившият главен прокурор Сотир Цацаров и бившият премиер Бойко Борисов на публично събитие, 3 юли 2019 г.

"Никой не може да се бърка"

Лидерите на ГЕРБ и ДПС почти едновременно дадоха в петък сутринта кредит на доверие на Кожарева.

"Поздравявам въпросната госпожа, щом е събрала доверието на президента от толкова много кандидати. Пожелавам ѝ успех", каза Борисов пред медиите.

И веднага след това направи опит да се дистанцира от нея: "Лично аз не я познавам. Когато избирахме за Сметната палата, тя беше от квотата на БСП."

В случая Борисов говори за номинацията на Кожарева в състава на Сметната палата през 2014 г. Тогава тя действително е предложена от левицата. Но спестява факта, че година по-късно, през 2015 г., именно ГЕРБ и тогавашните им коалиционни партньори от Реформаторския блок подкрепят с гласуването си Кожарева да стане зам.-председател на Сметната палата. Формално тогава е предложена от Патриотичния фронт - също част от подкрепящите кабинета "Борисов" 2.

"Не познавам Горица Грънчарова, нека да видим какво ще прави", каза на свой ред в петък и Пеевски.

Той прогнозира, че върху бъдещата служебна премиерка ще има натиск за "овладяване на МВР". Думите му идват на фона призива, който от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) отправиха на консултациите при президента в четвъртък - да се помисли за смяна на служебния вътрешен министър Калин Стоянов.

ПП-ДБ отдавна иска оставката на Стоянов и това дори стана една от причините за провала на преговорите за продължаване на общото управление между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС през пролетта.

"Никой не може да се бърка, надявам се да няма намеса [в подбора на състава на бъдещия служебен кабинет]. Но имам усещането, че ще бъде направен такъв опит", добави в петък Пеевски, с което за пореден път демонстрира, че по-скоро одобрява работата на сегашния вътрешен министър.

Ръководният пост в МВР е от ключово значение заради предстоящите нови избори, тъй като именно той може да има решаваща роля в това как полицията ще противодейства на купуването на гласове. Показателен за влиянието на вътрешното министерство върху изборните резултати факт е, че по времето на Бойко Рашков от ПП-ДБ начело на МВР през 2021 г. ГЕРБ регистрира отлив на десетки хиляди гласове.

Коя е Горица Грънчарова-Кожарева

Всичко това обяснява защо в последните седмици всички партии, освен ГЕРБ и ДПС-Пеевски, се занимаваха с въпроса как да бъде намерен служебен премиер, различен от Главчев.

Още в първите си седмици на поста Главчев направи чистка сред областните управители, назначавайки хора на Пеевски. Това дойде на фона на напрежение в ДПС, което в крайна сметка ескалира до открит конфликт между лидера на движението и почетния му председател Ахмед Доган.

В тази ситуация е ключов въпросът дали с назначаването на Кожарева кадровата политика на служебния кабинет ще се промени, или тенденцията от времето на Главчев ще се запази.

Президентът Румен Радев възлага на Горица Грънчарова-Кожарева да състави свой служебен кабинет, 9 август 2024 г.
Президентът Румен Радев възлага на Горица Грънчарова-Кожарева да състави свой служебен кабинет, 9 август 2024 г.

Номинираната от Радев зам.-председателка на Сметната палата на пръв поглед не дължи кариерното си израстване на политическо благоразположение. Освен, може би, избора на сегашния си пост.

Горица Грънчарова-Кожарева е дипломиран счетоводител от Стопанската академия в Свищов. През годините е на различни ръководни одитни позиции в Сметната палата, била е и член на консултативния ѝ съвет. Тя е работила още като главен експерт в Националната агенция по приходите (НАП), като главен счетоводител в "Булгаргаз" и на различни позиции в СИБАНК и ДЗИ.

През 2023 г. тя стана и.д. председател на Сметната палата, след като титулярът на поста Цветан Цветков беше освободен изненадващо от парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Кожарева остана начело на одитната институция дори след като Конституционният съд (КС) отмени уволнението на Цветков като противоконституционно.

Кой е Михаил Кожарев

В кариерата на съпруга ѝ Михаил Кожарев обаче се забелязват съвпадения с позициите на водещи фактори в съдебната система, които през годините са се радвали на открита подкрепа от страна и на Борисов, и на Пеевски, а и на техните партии.

Кожарев влиза в съдебната система през 1981 г. като стажант съдия в Окръжния съд в Благоевград. След това за кратко е юрисконсулт и съдия изпълнител, а през 1984 г. става председател на Районния съд в Разлог. Заема този пост до 1991 г.

Тогава става адвокат и практикува до 1997 г., за да стане прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП). Същата година за няколко месеца е зам.-началник на правното управление на Комитета по горите, за да се върне отново в СГП през 1998 г. Тогава рязко е повишен до прокурор във Върховната административна прокуратура (ВАП), където остава до 1999 г.

Следващите 10 години Кожарев отново е адвокат, но през 2009 г. отново се връща във ВАП. Тогава вече е започнал първият премиерски мандат на Бойко Борисов, а главен прокурор е Борис Велчев. През 2012 г. Кожарев става заместник на Велчев.

Само няколко месеца по-късно Кожарев е избран за член на ВСС от прокурорската квота. По това време вътрешен министър е Цветан Цветанов, който влиза в открит конфликт със съда. А Кожарев е един членовете на съвета и открито защитава неговите позиции, пише "Медиапул".

При Цацаров и Гешев

Съпругът на бъдещата служебна премиерка е и сред съдебните кадровици, които внасят кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор в края на 2012 г. Към онзи момент Цацаров се радва на публичното одобрение и на Борисов, и на Цветанов. Първият го определя като "най-добрия съдия", с когото е работил, а вторият - като "стабилен съдия".

След като Цацаров очаквано е избран за наследник на Велчев, Кожарев се позиционира като активен член на подкрепящото го мнозинство във ВСС. Той е сред хората, които споделят критиките на главния прокурор срещу тогавашния правосъден министър Христо Иванов.

Също като Цацаров, Кожарев се обявява срещу прокараната през 2015 г. частична съдебна реформа, при която съдебният съвет е разделен на две колегии. Целта е прокурорите да не решават кадрови въпроси на съдиите, за да не влияят на независимостта им. Мнозинството около ГЕРБ обаче не подкрепя изцяло реформата на Иванов и той подава оставка.

През същата година Кожарев е номиниран от Патриотичния фронт за конституционен съдия, но не е избран, тъй като единственото свободно място от квотата на парламента е заето от бившия председател на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.

След като мандатът на Кожарев във ВСС изтича през есента на 2017 г., той се връща като прокурор във ВАП. Промяната в местоработата обаче не променя отношението му към Цацаров.

Бившият главен прокурор Иван Гешев (вдясно) и тогавашната му заместница Десислава Пиронева награждават Михаил Кожарев за добра работа по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, 11 май 2020 г.
Бившият главен прокурор Иван Гешев (вдясно) и тогавашната му заместница Десислава Пиронева награждават Михаил Кожарев за добра работа по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, 11 май 2020 г.

През 2020 г. Кожарев е сред бившите членове на съвета, които пишат подписка с призив за оставката на тогавашния председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Панов редовно се противопоставя на главния прокурор на заседания на съвета и го обвинява в политически обвързаности.

Поведението на Кожарев не се променя и след смяната на Цацаров с Иван Гешев на върха на прокуратурата. Гешев наследява и мнозинството, което подкрепя предшественика му във ВСС, и одобряващите го гласове извън съвета. Един от тях е именно Кожарев.

"Ако целта на реформата на прокуратурата, в частност и на съдебната власт, се състои само относно личността на един главен прокурор, жалко за реформата и за държавността", казва той в интервю за "Труд" през лятото на 2021 г., когато настроенията срещу Гешев са във връхната си точка.

В онзи момент единствено ГЕРБ и ДПС не критикуват главния прокурор. До пролетта на 2023 г., когато и те оттеглиха доверието си от него, а Гешев веднага беше уволнен от същото мнозинство във ВСС, което преди това го избра на поста.

Горе долу по същото време, през май 2023 г., Михаил Кожарев беше пенсиониран от ВСС. Оттогава той не е правил изявления пред медиите в защита на Гешев.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG