Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ сезира прокуратурата за твърдения на Доган за Пеевски


Брифинг на депутати от ПП-ДБ в парламента, 12 юли 2024 г.
Брифинг на депутати от ПП-ДБ в парламента, 12 юли 2024 г.

Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е изпратила сигнал до изпълняващия функциите на главния прокурор Борислав Сарафов, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура във връзка с изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В него според ПП-ДБ Доган говори за оказван политически натиск и сплашване с прокуратурата от страна на съпредседателя на движението Делян Пеевски.

Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания и е сочен като имащ влияние в прокуратурата. Срещу него никога не са повдигани обвинения.

Става дума за изявление на Доган в сряда, с което поиска оставката на Пеевски и го обвини в опит за преврат в ДПС. Изказването на почетния председател е част от публичен разрив между него и съпредседателя на ДПС Пеевски, който сам назначи на поста преди половин година. Самото ДПС се разцепи на лоялни на Доган и верни на Пеевски членове, а парламентарната му група се разпадна.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Богдан Богданов от ПП-ДБ каза, че очаква всеобхватна проверка дали Пеевски има влияние в прокуратурата, което използва за политически цели

"Според твърденията [на Доган, Пеевски] е използвал тези институции за оказване на натиск и на народни представители включително", каза Богданов.

Според Бойко Рашков в изявлението на Ахмед Доган се твърди за заплахи за "принудителни мутренски действия", каквито от 34 години до настоящия момент движението не познава.

"Тоест, намеква се, че подобни действия са извършвани от сега властимащи от парламентарната част на ДПС", каза Рашков.

Според него това вече е трябвало да привлече вниманието на прокуратурата.

Пеевски често е обвиняван, че стои в основата на корупцията в България, както и че има значително влияние в съдебната власт и в службите за сигурност.

Българската прокуратура многократно е проверявала Пеевски по различни сигнали, но никога не е намирала данни за престъпление. Той не беше разследван и за източването на КТБ, въпреки близките си отношения с основния подсъдим по делото и бивш мажоритарен собственик на банката Цветан Василев.

След като Пеевски беше включен в списъка "Магнитски", българската прокуратура също започна проверки, но те бяха прекратени няколко дни по-късно.

"Подаването на този сигнал не е свързано с разговори за подкрепа за правителство и реализиране на втори мандат. Това е независимо наше действие", каза в петък Лена Бориславова.

През следващата седмица президентът Румен Радев ще връчи на ПП-ДБ втория мандат за съставяне на правителство. Но коалицията още не е решила какво да прави с него - дали да предложи правителство, или да го върне неизпълнен.

Дотук се стигна, след като ДПС - втората по численост в парламента сила, се разпадна, преди да вземе втория мандат. В началото на месеца проектокабинетът с първия мандат - този на ГЕРБ, беше отхвърлен от парламента.

"Относно втория мандат ситуацията е променена, така че ние сме в преговори с нашите колеги и надявам се, в най-скоро време да имаме официална позиция, с която да ви запознаем", каза Бориславова в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG