Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски атакува Доган чрез ареста на Румен Гайтански-Вълка, каза адвокатът на Вълка


От ляво надясно: Делян Пеевски, Румен Гайтански-Вълка, Ахмед Доган. Колаж.
От ляво надясно: Делян Пеевски, Румен Гайтански-Вълка, Ахмед Доган. Колаж.

Атаката срещу бизнесмена Румен Гайтански - Вълка идва от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, а целта ѝ е да бъде уязвен почетният председател на движението - Ахмед Доган.

Това каза адвокатът на Гайтански Константин Симеонов в няколко интервюта за бТВ и БНТ в петък и събота. Доган и Пеевски до момента не са коментирали думите му.

Те дойдоха, след като по-рано в петък Гайтански се предаде доброволно и беше задържан за 72 часа.

Преди това прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) съобщиха, че са събрали достатъчно доказателства, така че бизнесменът, както и бившият директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев да бъдат обвинени в присвояване в особено големи размери.

Обвиненията са свързани с кредит от близо 150 млн. лв., отдаден от ББР на свързаната с Гайтански „Роудуей кънстръкшън“. Именно тази фирма получава кредита през 2019 г., когато шеф на държавната банка беше Мавродиев. Наскоро стана ясно, че ББР има почти пълна загуба по този кредит.

Гайтански е смятан за приближен до Ахмед Доган. Действията на прокуратурата срещу него се случват на фона на сблъсък между Доган и Пеевски за контрол над ДПС, която се разцепи.

"Атаката е срещу Румен Гайтански и през него срещу Ахмед Доган", каза още в петък пред бТВ авдокатът на Гайтански - Константин Симеонов.

"Това се случи с доста бизнесмени, за да им бъде отнет бизнеса. И сега отново е Делян Пеевски, целта е ясна - тя е политическа, понеже предстоят избори и не е ясно какво ще се случва с ДПС при това разделение. Атаката е срещу Ахмед Доган, разбира се", добави Симеонов в друго интервю в събота.

Той беше попитан какви точно са връзките между Доган и Гайтански, но отговори само, че те "са очевидни". КПК твърди, че дружества на бизнесмена, свързани с кредита от ББР, са участвали и в обезпечаването на кредит на свързаната с Доган ТЕЦ „Варна“.

За пръв път за заемите за стотици милиони, раздавани от ББР, стана известно през 2021 г., когато на власт беше първия служебен кабинет на Румен Радев с премиер Стефан Янев и от разкрития на тогавашния министър на икономиката Кирил Петков. Освен фирми, свързани с Гайтански, получатели на кредити в голям размер от ББР бяха и дружества, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви и с Делян Пеевски.

Въпреки сигналите и множеството журналистически разследвания, прокуратурата и КПК не предприеха никакви действия в продължение на години.

Също от години има признания на членове на съдебната система, политици и множество медийни публикации, които говорят за огромното влияние на Пеевски в прокуратурата и антикорупционните органи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG