Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция повдигна обвинения на Павел Дуров и го постави под съдебен надзор


Павел Дуров
Павел Дуров

Франция повдигна обвинения на руския милиардер Павел Дуров, собственик на приложението Телеграм. Това съобщи френската прокуратура в сряда вечерта.

Дуров е обвинен, че не е ограничил незаконното и екстремисткото съдържание, което се разпространява в популярното приложение. По-рано прокуратурата съобщи, че срещу милиардера е започнало официално разследване. Той ще трябва да плати 5 млн. евро гаранция, да не напуска територията на Франция и да се явява два пъти седмично пред полицията, съобщи Ройтерс.

Решението на съда в Париж идва четири дни след задържането на родения в Русия Дуров. Той беше арестуван в събота, след като частният му самолет кацна на летище Бурже.

Започването на официално разследване във Франция не означава, че Дуров е виновен и че задължително ще има съдебен процес. Тази процедура значи, че според съдията има достатъчно данни за продължаване на разследването, пише Ройтерс. Разследването е за използването на платформата Телеграм за незаконни дейности - престъпления срещу деца, трафик на наркотици и др., и отказа на собственика да съдейства на службите за сигурност за разкриването им.

Дуров престоя досега 96 часа в ареста - максималният срок за задържане, и беше разпитван във връзка с подозренията, че платформата му е използвана за незаконни цели.

Той беше задържан на летище в Париж миналата събота по искане на специалното звено на Министерството на вътрешните работи на Франция, което отговаря за разследването на престъпления срещу непълнолетни. Дуров беше арестуван при кацане с частния си самолет с полет от Азербайджан.

В понеделник парижката прокуратура съобщи, че Павел Дуров е арестуван по образувано през юли дело по 12 обвинения, сред които отказ да се даде информация, необходима за разследвания на правоприлагащите органи, измама, трафик на наркотици, организирана престъпност, насърчаване на тероризма и кибертормоз.

Разследването на Телеграм се основава най-вече на отказа на компанията да сътрудничи на властите при разследването на престъпления, свързани с детска порнография.

Дуров е гражданин на Франция, островната държава Сейнт Китс и Невис, както и на Обединените арабски емирства (ОАЕ), където е базиран Телеграм.

Милиардерът напусна Русия още през 2014 г., след като каза, че е отказал да предостави на Москва данни за потребителите на предишно свое приложение.

Неговото приложение Телеграм, което има близо един милиард потребители, дава възможност за изпращане на криптирани съобщения, без да разкрива съдържанието им и самоличността на авторите. Предполага се, че това улеснява подготовката и извършването на различни престъпления.

По информация на Франс прес във Франция се води и друго разследване срещу него - за предполагаемо насилие над едно от децата му. Предполага се, че то се отнася за син на Дуров, който живее във Франция.

Още през март френските власти са издали заповед за арест не само на Павел Дуров, но и на брат му Николай, съосновател на Телеграм. Това съобщи Politico, като се позовава на официален документ, с който разполага.

По-големият брат Павел Дуров - Николай, е математик и програмист. Двамата създават социалната мрежа В Контакте (2006), а след това и Телеграм (2013). Николай Дуров живее в чужбина, но точното му местонахождение е неизвестно.

В сряда Уолстрийт Джърнъл публикува подробности за отношенията между Дуров и френските власти, позовавайки се на свои източници. В статията се твърди, че през 2018 г. френският президент Еманюел Макрон е предложил на Павел Дуров да премести централата на Телеграм в ОАЕ в Париж. Дуров е отказал, но въпреки това френските власти са му предоставили гражданство по опростена процедура през 2021 г.

След задържането на Дуров зам.-председателят на руската Дума Владислав Даванков каза, че "арестът може да има политически основания и да е инструмент за получаване на достъп до лична информация на потребителите на Телеграм".

В понеделник Макрон се противопостави на тези твърдения, като каза, че арестът "не е политическо решение", а част от съдебно разследване, а Франция "ще остане" ангажирана с поддържането на свободата на словото.

След задържането Телеграм каза, че спазва законите на ЕС, включително в областта на модерирането на съдържанието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG