Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гласуването за шеф на парламента продължава в четвъртък. Борисов пак иска коалиция с ПП-ДБ или "нови избори"


Лидерът на ГЕРБ говори пред медиите в кулоарите на Народното събрание, 19 юни 2024 г.
Лидерът на ГЕРБ говори пред медиите в кулоарите на Народното събрание, 19 юни 2024 г.

Първото заседание на 50-ото Народно събрание (НС) се проведе в сряда, но не успя да изпълни основната си задача - избор на председател. Депутатите положиха клетва и направиха два неуспешни опита да излъчат шеф на парламента. Основните кандидати бяха Рая Назарян от ГЕРБ, която има подкрепата и на ДПС, както и Петър Петров от "Възраждане". На Назарян не ѝ достигнаха пет гласа, за да заеме позицията.

Нов опит за избор на председател ще бъде направен в четвъртък. Формално заседанието не се прекратява, а само се прекъсва, тъй като депутатите не могат да закрият първото си заседание без да има избран човек за този пост.

На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска ново съвместно управление с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и повтори тезата си, че партията му няма да управлява само с ДПС. Лидерите на коалицията обаче отхвърлиха тази възможност, декларирайки, че ще бъдат в ролята на "проевропейска опозиция".

Първото заседание на новия парламент се проведе ден, след като най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ, приключи с първите разговори с други формации за съставяне на правителство.

Преговорният екип на партията се срещна само с ДПС и "Има такъв народ" (ИТН), след катоПП-ДБ, "Възраждане" и БСП декларираха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат. Съпредседателят на "Величие" Николай Марков пък поиска лидерска среща с Борисов, но такава не се състоя. Накрая Борисов обяви избора на 38-годишната адвокатка Рая Назарян за председател на НС като условие за продължаване на преговорите.

Две неуспешни гласувания

При първото гласуване за председател в сряда Назарян беше подкрепена само от ГЕРБ и ДПС. Останалите кандидати за поста бяха Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие". Всеки от тях получи подкрепа само от собствената си парламентарна група.

Това доведе до втори тур на избора за шеф на НС, в който участваха кандидатите, събрали най-много гласове - Назарян и Петров. Назарян отново получи гласовете само на ГЕРБ и ДПС. В пленарната зала имаше 238 депутати, което значи, че за избор на председател бяха необходими поне 120 гласа. За Назарян гласуваха 115 народни представители.

В кулоарите на парламента лидерът на ДПС Делян Пеевски призова на всички партии "да им дойде акълът" и да подкрепят кандидатурата на Назарян. След обявената почивка обаче заседанието беше прекъснато. В четвъртък от 10 часа предстои нов опит за излъчване на парламентарен председател.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски в парламента, 19 юни 2024 г.
Лидерът на ДПС Делян Пеевски в парламента, 19 юни 2024 г.

Гласуването за ръководния пост в Народното събрание е своеобразен тест за шансовете на Борисов и колегите му да съберат мнозинство от поне 121 гласа за сформиране на кабинет. От ГЕРБ вече декларираха, че ще настояват и евентуалният бъдещ премиер да бъде излъчен от тяхната партия.

Резултатите от вота отредиха на ГЕРБ-СДС 68 депутата, на ДПС - 47, на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - 39, на "Възраждане" - 38, на БСП - 19, на ИТН - 16 и на новата партия "Величие" - 13.

ГЕРБ и ДПС събират общо 115 депутати, което означава, че за да имат мнозинство от поне 121 гласа, им трябва подкрепата на още поне шестима народни представители.

Нов ултиматум от Борисов

Декларациите в пленарната зала бяха последвани от изявление на Борисов пред медиите в кулоарите на парламента.

"Всички виждаме как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. 100 пъти ви казах, че само с ДПС не можем да направим коалиция. Без да има широк формат, не можем да направим коалиция", каза той, като подчерта, че "не е оптимист".

Той повтори основният лозунг на партията си след изборите - за съставяне на "правителство на споделена отговорност", давайки да се разбере, че иска в него да се включи и ПП-ДБ. ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС управляваха с общо мнозинство до тази пролет, но в крайна сметка партиите на Борисов и Пеевски предпочетоха да се свикат нови предсрочни избори, вместо това управление да продължи.

"Те [ПП-ДБ] нямат чувството, че са сгрешили. Считат, че са жертви. Алексей Петров, за съжаление, го няма. Иначе щяхме да отидем всички в манастира и да се разберем с тях", каза още Борисов в сряда.

По време на предишното им общо управление стана ясно, че лидерът на ГЕРБ е участвал в обща среща за помирение с съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, за която е посредничил убитият впоследствие Петров.

"По-добре ужасен край веднага, отколкото да правим безсмислени неща. Има смисъл управлението, само ако е от трите най-големи партии. Другите, ако искат, добре са дошли също", обобщи гледната си точка за ситуацията Борисов.

"ГЕРБ са шизофренични"

В отговор Петков повтори пред медиите предизборната позиция на ПП-ДБ, че коалицията ще бъде "ясна проевропейска опозиция", която ще се бори "за всичко, което е по пътя на България за Европа и за всичко, което е антикорупционно".

"Следващият път, когато [Борисов] събори поредното правителство, и не си спази уговорката, да има предвид, че създаването на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване", обърна се съпредседателят на ПП-ДБ към Борисов и го призова изпълни предизборната си заявка ГЕРБ да бъде "водеща, стабилна партия за управлението на България".

Колегата му Асен Василев също разкритикува поведението на Борисов и съпартийците му: "Мисля, че ГЕРБ са шизофренични. Плюха ни в продължение на един месец, че нищо не можем и сме закарали държавата в криза, а сега искат подкрепа от нас за правителство. Това е несериозно."

Николай Денков, Божидар Божанов, Атанас Атанасов и Кирил Петков (от ляво надясно) от ПП-ДБ напът към първото заседание на новото Народно събрание, 19 юни 2024 г.
Николай Денков, Божидар Божанов, Атанас Атанасов и Кирил Петков (от ляво надясно) от ПП-ДБ напът към първото заседание на новото Народно събрание, 19 юни 2024 г.

Другият съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов пък отбеляза, че коалицията им е "сплотена и обединена, независимо от всички заклинания по време на изборната кампания".

"Ако 50-ият парламент излъчи правителство, това ще е правителство на споделената отвратителност. Пеевски ще консумира властта, а останалите ще споделят ефектите от отвращението на гражданите", реагира във Фейсбук и отказалият се от депутатското си място Христо Иванов, подал оставка след изборите като лидер на "Да, България", която е част от ПП-ДБ.

Първи изказвания в залата

В сряда сутринта новият парламент беше открит от най-възрастния депутат - Силви Кирилов от ИТН. Депутатите първо положиха клетва, а после се изредиха изказвания на представители на всяка от седемте формации.

Тома Биков от ГЕРБ очерта два възможни варианта пред партията: максимално широк кръг политически сили да съставят "правителство на споделената отговорност" или да се стигне до нови предсрочни избори.

Йордан Цонев от ДПС призова всички евроатлантически формации да се включат в излъчването на кабинет и мнозинство в парламента.

Бившият премиер Николай Денков от ПП-ДБ отправи обвинения към ГЕРБ и ДПС, че бягат от собствената си политическа отговорност и се опитват да се "скрият" зад други партии.

Представителите на новата парламентарна партия "Величие" - Виктория Василева (в средата) и Николай Марков (зад нея), 19 юни 2024 г.
Представителите на новата парламентарна партия "Величие" - Виктория Василева (в средата) и Николай Марков (зад нея), 19 юни 2024 г.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира ниската активност на изборите и каза, че неговата партия няма да участва в опити за формиране на правителство.

Временният лидер на БСП Атанас Зафиров призова да се състави "пробългарско правителство". БСП вече се обяви за излъчване на "експертен кабинет", но каза, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС.

Тошко Йорданов от ИТН също поиска да се състави експертно правителство, но без да се поставят ултиматуми, а Виктория Василева от "Величие" изрецитира стихотворение на Дамян Дамянов от парламентарната трибуна.

Основната задача в първото заседание на новия парламент е именно изборът на председател. Това е условие Народното събрание да може да започне работа.

В миналото 49-о Народно събрание този избор стана факт след т.нар. "джентълменско споразумение" между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. То предвиждаше ротация на председателя на парламента и на премиера между двете формации след 9 месеца.

Така първо беше избран Росен Желязков от ГЕРБ начело на парламента, а след това беше формирано и правителството на Николай Денков. След 9 месеца Денков подаде оставката на кабинета си, но преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за ротация се провалиха. В крайна сметка от партията на Борисов настояха за предсрочни избори.

Кабинетът "Денков" беше подкрепян и от ДПС, но накрая съпредседателят на движението Делян Пеевски започна да атакува ПП-ДБ заедно с Борисов и застана зад решението на ГЕРБ да прекрати преговорите за ротация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG