Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски хакери блокираха сайта на парламента заради подкрепа на България за Украйна


През нощта срещу събота сайтът на парламента не се отваряше, а на фона на намигаща мечка беше написано, че причина за хакерската атака е решението България да се помогне на Украйна с бронирани машини. Скрийншот.
През нощта срещу събота сайтът на парламента не се отваряше, а на фона на намигаща мечка беше написано, че причина за хакерската атака е решението България да се помогне на Украйна с бронирани машини. Скрийншот.

През нощта сайтът на парламента стана обект на атака на руската хакерска руска група NoName057(16). Причината за нападението е намерението на България да даде на Украйна 100 бронирани машини от резерва на МВР от 80-те години на миналия век.

В момента сайтът е достъпен. В събота сутринта министърът на електронното управление Александър Йоловски каза пред Нова телевизия, че атаката за пореден път поставя въпроса за киберсигурността на държавните институции и факта, че всяка се грижи за този проблем самостоятелно. От началото на годината има около 80 атаки на сайтове на държавни институции, добави той.

Руската армия започна непредизвикана инвазия в Украйна в края на февруари 2022 г. Оттогава всички държави членки на НАТО, както и други съюзници, изпращат оръжия и боеприпаси за Украйна.

За нападението съобщи в петък вечерта депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. На фейсбук страницата си той написа, че "сайтът на парламента в момента е под руска DDoS атака".

В същото време в Телеграм руската хакерска група NoName057(16) каза, че е блокирала достъпа до интернет сайта на българския парламент и на пристанище Варна.

"България подготви за Украйна пакт със 100 единици бронирана техника. Затова сайтът на българското Народно събрание получи от нас няколкостотин хиляди DDoS-ракети. Победа Za нас!", написа групата в петък вечерта в Телеграм.

Предложението България да даде 100-те бронирани машини от резерва си ще бъде внесено в Народното събрание. То е подкрепено от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и ДПС, каза вайло Мирчев пред бТВ.

Новината идва, след като в края на юни правителството одобри изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна. В началото на юли Народното събрание одобри решение, с което възложи на правителството да ускори процеса по обновяване на военновременните запаси от оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехника на Министерството на отбраната. По-късно стана ясно, че боеприпасите с експлоатационен ресурс ще бъдат предоставени на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG