Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и Украйна ще си сътрудничат в енергетиката. Парламентът одобри продажба на оборудването за АЕЦ "Белене"


Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев, "Демократична България", в парламента в деня на гласуването, 6 юли
Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев, "Демократична България", в парламента в деня на гласуването, 6 юли

Парламентът възложи в четвъртък на министъра на енергетиката да започне преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“.

Малко по-късно в четвъртък министрите на енергетиката на България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

Новините идват на фона на първото посещение на украинския президент Володимир Зеленски в България, което се случва същия ден.

Решението за оборудването на "Белене" беше прието със 155 гласа „за“ и 57 „против“. Депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“ подкрепиха решението. "Против" гласуваха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

След гласуването представител на Европейската комисия (ЕК) каза за БТА, че подкрепя възможността Украйна да купи български ядрени реактори с европейски средства

Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лв. Предвижда се преговорите да се проведат в 60-дневен срок от влизането в сила на решението. Министърът на енергетиката Румен Радев следва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от проведените преговори.

С решение на парламента се отменя предишно решение от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене” съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене” в отделно проектно дружество.

По-рано през деня премиерът Николай Денков каза, че Киев е отправил запитване за реакторите от "Белене" още през миналата година.

Предложението за приетия документ беше внесено във вторник от Делян Добрев, Теменужка Петкова, Жечо Станков и Росица Кирова от ГЕРБ, съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, представителя на "Демократична България" Ивайло Мирчев и на ДПС Рамадан Аталай.

България купи оборудването от руската държавна компания "Атомстройекспорт" през 2016 г. за близо 1.2 млрд. лв. Предложението предвижда Украйна да плати не по-малко от тази сума.

Оборудването се съхранява на площадката на неизградената атомна централа в Белене.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG