Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общинският съвет във Варна отказа да разгледа предложението за връщане на акциите от Пловдивския панаир


Пловдивският панаир
Пловдивският панаир

Общински съвет Варна отхвърли предложението да включи в дневния си ред точка за връщането в собственост на държавата на варненските акции в Пловдивския панаир, съобщи "Дневник" в четвъртък.

Новината идва, след като в началото на месеца новият кмет на града Благомир Коцев каза, че ще работи за връщането на акциите.

През септември 2023 г. година Софийският апелативен съд (САС) потвърди запорирането на част от акциите от Пловдивския панаир. По-рано беше направен опит част от тях да бъдат прехвърлени от община Варна към частното дружество "Пълдин туринвест", свързано с бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов.

"За" включването на точката в дневния ред в четвъртък гласуваха общинските съветници от групите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Възраждане", а останалите гласуваха "против" или "въздържал се".

През 2017 г. 29% от Пловдивския панаир бяха дадени на община Варна. Предложението за това беше на тогавашния премиер Бойко Борисов, според когото целта е общината да използва средствата, за да откупи терен в центъра на града, наричан "Дупката". Макар локацията да е привлекателна, строителството там е невъзможно заради намерен археологически обект.

По-късно тогавашният кмет на Варна Иван Портних сключи сделка с "Пълдин Туринвест" за прехвърляне на акциите на Пловдивския панаир. Компанията е съвместна собственост на община Пловдив и Гергов. Ако сделката се беше осъществила, "Пълдин туринвест" щеше да стане мажоритарен собственик на панаира, а публичното участие в него щеше да остане около 20%.

През април 2023 г. Окръжният съд в Пловдив реши, че вписването на акциите, които са собственост на община Варна, в капитала на "Пълдин Туринвест" е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да обжалва решението, но не го направи.

ПП-ДБ сезира прокуратурата по казуса, а на 28 държавното обвинение съобщи, че ще провери случая. След заведено дело от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов през август Пловдивският апелативен съд потвърди спирането на вписването на апорта на общо 16 314 400 поименни акции. През септември това беше потвърдено и от Софийския апелативен съд (САС).

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG