Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави в ареста единия от задържаните за оскверняване на Мемориала на Холкоста в Париж


Графити с червени ръце върху стена на сграда на улица "Муси", в района, където по-рано Мемориалът на Холокоста беше поруган със същите червени отпечатъци на ръце в Париж, 14 май 2024 г.
Графити с червени ръце върху стена на сграда на улица "Муси", в района, където по-рано Мемориалът на Холокоста беше поруган със същите червени отпечатъци на ръце в Париж, 14 май 2024 г.

Апелативният съд в София остави окончателно в ареста Кирил М., като потвърди наложената му от окръжния съд в Благоевград мярка за неотклонение "задържане под стража".

Мъжът беше задържан в България след европейска заповед за арест за наказателно преследване във Франция. Китил М. е заподозрян за вандализиране на Мемориала на Холокоста в Париж през май. Вторият българин издирван за случая беше арестуван в София, но съдът го освободи под парична гаранция.

На заседанието във вторник адвокатът по делото настоя на клиентът му да бъде наложен домашен арест, съобщава БТА. Според него за времето, в което се твърди, че е извършено престъплението в Париж, Кирил е бил с гипсирана дясна ръка т.е. няма как да е рисувал по паметника в Париж. Също така отбеляза влошеното му психическо състояние поради употреба на алкохол и наркотици, и е добре за него да се грижи майка му.

Съдът обаче изтъкна, че рисковото поведение на мъжа представлява опасност от укриване при изменение на мярката. В краткосрочен период предстои съдът да вземе окончателно решение дали Кирил М. ще бъде изпратен във Франция, за да бъде съден за извършеното. Задържането под стража има за цел да гарантира неговото присъствие по случая, каза съдът.

Двамата българи бяха задържани в края на юли от Държавната агенция "Национална сигурност. Още един човек, свързан със случая, е задържан на територията на държава от Европейския съюз.

През май по паметника в Париж, посветен на жертвите на Холокоста, се появиха графити с 35 червени отпечатъка на длани. Според властите във Франция това изображение е антиизраелски символ, станал известен след убийството на израелски войници през 2000 г. в палестинския град Рамала.

След оскверняването на Мемориала в Париж Франция съобщи, че разследва дали оскверняването е операция, координирана от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG