Връзки за достъпност

Извънредни новини

След Киев и Москва. Орбан неочаквано посети Пекин и подкрепи мирния план на Си


Унгарският премиер Виктор Орбан и китайският президент Си Дзинпин, 8 юли 2024 г.
Унгарският премиер Виктор Орбан и китайският президент Си Дзинпин, 8 юли 2024 г.

След посещенията си в Киев и Москва унгарският премиер Виктор Орбан неочаквано отиде в Пекин и се срещна с президента на Китай Си Дзинпин. Китайската държавна агенция Синхуа отбелязва, че основната тема на разговорите между двамата е била войната в Украйна. След това Орбан заминава за Вашингтон.

Китай е третата страна, която премиерът на Унгария, която председателства Европейския съюз (ЕС) от 1 юли, посещава в рамките на своята "мисия за мир". "Мироопазваща мисия 3.0", написа Орбан в социалната мрежа Екс, придружавайки поста със снимка от летището в Китай.

Миналата седмица Орбан посети Киев и Москва, твърдейки, че е ангажиран с търсенето на мир между двете страни. В интервю за швейцарската медия Die Weltwoche в събота унгарският премиер каза, че следващата седмица ще има нови "неочаквани срещи" за прекратяване на войната в Украйна, като обеща "изненада" сутринта на 8 юли.

Унгария все още не е предоставила подробности за разговорите между Орбан и Си. Телевизионният канал CCTV цитира китайският президент да казва, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да възобновят мирните преговори.

Според китайския лидер всички световни сили трябва да окажат "положително влияние" върху двете страни в конфликта, за да се постигне по-скорошно примирие. В репортажа се казва още, че двамата са обсъдили китайското предложение за мир между Украйна и Русия.

След началото на войната Москва и Пекин сближиха дипломатическите си отношения, а Китай предложи свой план за постигане на мир, който отговаря на руските интереси. Русия го определи като "основа за уреждане на конфликта".

В петък Орбан се срещна с президента на Русия Владимир Путин в Москва, за да обсъдят войната в Украйна. Руският президент повтори обичайните си тези за войната в Украйна и искания за започване на преговори. Сред тях е изтеглянето на украинските войски от териториите, които Русия обяви за анексирани.

Три дни преди това унгарският премиер отиде за първи път в Украйна от началото на руската инвазия в страната през 2022 г. Там той призова президента Володимир Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което да "ускори мирните преговори". От кабинета на украинския президент казаха, че той е изслушал предложението на Орбан, но е посочил в отговор "доста ясната, разбираема и известна" позиция на Киев.

По-късно в интервю за Bloomberg Зеленски каза, че прекратяване на огъня без ясен план за последващите действия би означавало замразяване, а не край на конфликта.

Киев и много страни от ЕС са скептични към изявленията и действията на Орбан, обвинявайки го, че е склонен да компрометира интересите на Украйна и е откровено проруски настроен. Посещението му в Русия беше осъдено от европейските лидери, които казаха, че той няма мандат да говори от името на ЕС.

В понеделник на визитата на Орбан в Пекин реагира германският вицеканцлер Роберт Хабек. "Унгарският министър-председател е на посещение в Китай само в качеството си на национален политик и не представлява Европа", каза той, цитиран от Ройтерс.

Орбан каза в понеделник, че след Пекин ще отпътува за Вашингтон. Посещението му в Китай е само дни преди срещата на върха на НАТО в столицата на САЩ, на която ще бъде обсъдено отпускането на допълнителна военна помощ за Украйна. То се провежда и дни, след като Европейската комисия одобри налагането на мита върху вноса на произведени в Китай електромобили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG