Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оправдан за аферата "САПАРД" осъди прокуратурата за 70 000 лева


Близкият до БСП бизнесмен Марио Николов беше сред основните подсъдими по аферата "САПАРД".
Близкият до БСП бизнесмен Марио Николов беше сред основните подсъдими по аферата "САПАРД".

Бизнесменът Иван Иванов, който беше сред подсъдимите за измами с европейски средства по програма САПАРД в продължение на години, но накрая – напълно оправдан, сега осъди прокуратурата на първа инстанция, съобщи правният сайт „Лекс“. Държавното обвинение му дължи обезщетение от 70 000 лв.

Аферата „САПАРД“ стана известна в края на 2006 г., точно преди присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС). Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обяви, че е установила измама с евросредства, в която са замесени бизнесмени, близки до тогавашните управляващи от тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС, както и двама германци.

Германците бяха осъдени още през 2008 г., но в България казусът беше разделен в две производства и стана един от примерите за бавно правораздаване. През 2010 г. на първа инстанция и по двата процеса бяха произнесени осъдителни присъди, които след това са отменени. Едното дело приключи окончателно с оправдателни присъди в края на 2016 г., а другото беше прекратено по давност през март 2021 г. Така случаят приключи без осъдени в България.

Едното дело беше за престъпна група, източила 7.5 млн. евро – срещу Марио Николов, съпругата му Мариана, Анна Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева, Иван Иванов, Григор Главев, Петя Хаджииванова и Радмил Петров. Другото беше за пране на пари – срещу Людмил Стойков, Марио Николов, жена му Мариана, Анна Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Иванов.

Осъдилият прокуратурата Иванов беше задържан и обвинен през 2007 г. и прекара 9 месеца в ареста. В иска си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) той претендира 300 000 лв. от прокуратурата, посочва „Лекс“.

Основният аргумент в решението на съдия Стефан Шекерджийски е продължителността на съдебния процес – 13 години и половина. По повод възражения на прокуратурата, че срещу Иванов са водени отделни дела, магистратът отбелязва, че обезщетението е общо, каквато е и практиката на Върховния касационен съд.

„Изпитваните притеснения, страх от бъдещия изход на делото, неудобството, опетняването на доброто име в обществото и накърняването на достойнството и честта, са във връзка с всички обвинения, независимо, че не са повдигнати в едно, а в множество отделни дела“, пише съдът.

Това решение обаче не е окончателно и държавното обвинение може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG