Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиняемият за насилието срещу Дебора Михайлова е пуснат под домашен арест


Обвиняемият за посегателството срещу Дебора Михайлова Георги Георгиев по време на съдебно заседание. Снимката е от 26 юни 2024 г.
Обвиняемият за посегателството срещу Дебора Михайлова Георги Георгиев по време на съдебно заседание. Снимката е от 26 юни 2024 г.

Георги Георгиев, обвинен за насилието над Дебора Михайлова, е пуснат под домашен арест, предаде БТА. Това стана ясно във вторник след заседание по делото „Дебора“ в районния съд в Пловдив.

Новината идва година след като Георгиев беше арестуван по обвинение в причиняване на средна телесна повреда на Михайлова. През юли 2023 г. стана ясно, че тогава 18-годишната Михайлова от Стара Загора е била пребита и обезобразена с макетен нож. Заподозрян за посегателството беше бившият ѝ приятел Георгиев, но по делото срещу него все още няма присъда.

Досега на Георгиев беше наложена най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Сега той ще бъде поставен под домашен арест в Стара Загора с електронна гривна за наблюдение.

Съдът мотивира решението си с аргумента, че е минало много време, в което на обвиняемия е била наложена най-тежката мярка.

На заседанието във вторник освен това бяха разпитани двама свидетели по делото „Дебора“, включително майката на Михайлова. Нейният разпит продължи два часа. Заседанието се проведе при закрити врата и самата Михайлова не присъстваше, предаде БТА.

Преди година случаят на Дебора Михайлова предизвика мащабно обществено недоволство и протести в цялата страна, а в месеците след това нараснаха новините за жени жертви на домашно насилие.

Сигналите за физическо и психическо домашно насилие също се увеличиха след лятото на 2023 г. по данни на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Междувременно тогавашният парламент прие дългоочаквани промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). След случая „Дебора“ те бяха допълнени, така че законът да защитава и хора, преживели насилие в условията на интимна връзка, а не само хората в брак или фактическо съжителство с насилника си. Интимната връзка обаче се разбира само като връзка между мъж и жена.

С промените в ЗЗДН се удължи срокът, в който преживелите насилие жени могат да подадат молба за защита. Заложи се и създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, както и на Национална информационна система, която да събира данни за случаите.

По самото дело на Михайлова обаче имаше редица проблеми. Първо старозагорски лекари отказаха да ѝ изготвят съдебномедицинска експертиза. През декември 2023 г. обвинителният акт срещу Георгиев беше внесен в съда, но всички съдии в Стара Загора си направиха отвод и отказаха да гледат делото. Така то отиде в районния съд в Пловдив.

"Чашата преля." Хиляди хора протестираха срещу насилието над 18-годишната Дебора
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG