Връзки за достъпност

Извънредни новини

Намушкана 4 пъти с нож. Мъж е задържан за убийството на бившата си приятелка в Пазарджик


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

35-годишен мъж в Пазарджик е задържан по подозрения, че е намушкал с нож и убил бившата си приятелка. Това съобщи Окръжната прокуратура-Пазарджик в понеделник.

Според разследващите задържаният умишлено е умъртвил 29-годишната жена. Най-вероятната причина за убийството е ревност, каза на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Тихомир Гергов.

Това е най-малко дванадесетият случай на убийство на жена в условия на домашно насилие само от началото на тази година досега. Въпреки че насилието над жени и домашното насилие са системен проблем в България и всяка година в страната има десетки жертви, не се води официална статистика за смъртните случаи.

В същото време по данни на МВР нараства броят на регистрирани сигнали за физическо и психическо домашно насилие.

Сега прокуратурата в Пазарджик съобщи, че убийството на 29-годишната жена е станало в събота вечерта в хотел в града.

Жената е открита с четири прободни рани в гърдите, нанесени с нож. По думите на наблюдаващия прокурор Тихомир Гергов три от четирите намушквания са попаднали в белия ѝ дроб.

За престъплението е задържан нейният бивш приятел, с когото тя доскоро е живеела на семейни начала. След това двамата са се разделили.

Арестуваният мъж е действал при "условия на опасен рецидив", казаха още от прокуратурата. Само преди година той е излязъл от затвора, където е излежавал присъда за разпространение на фалшиви банкноти. Преди това той е бил многократно осъждан за кражби, телесни повреди и други.

Според разследващите убитата жена не е подавала сигнали за заплаха от страна на извършителя. Тя има четири деца.

Новината за убийството ѝ идва на фона на все по-голям брой регистрирани сигнали за физическо и психическо домашно насилие. Министерството на вътрешните работи отчита повече такива сигнали след лятото на 2023 г.

Тогава Дебора Михайлова от Стара Загора беше пребита и обезобразена с макетен нож, а за посегателството беше обвинен бившият ѝ приятел. Случаят предизвика многохилядни протести в цялата страна, които поискаха по-сериозни мерки срещу домашното насилие.

Народното събрание отговори, като прие дългоочаквани промени в Закона за защита от домашното насилие.

Въпреки това примери за подобни престъпления продължават да се появяват в новините. Само преди месец мъж от София беше задържан за убийството на жена, който преди година е пребил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG