Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главчев смени двама областни управители, подкрепили Доган


Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев

Служебното правителство смени в сряда областните управители от ДПС в Кърджали и Смолян.

Новината идва на фона на разцеплението в ДПС през последния месец между членове на партията, които подкрепят почетния председател Ахмед Доган, и такива, които подкрепят съпредседателя Делян Пеевски.

То дойде, след като в края на юни започнаха т.нар. "чистки" на хора, близки до Доган.

Досегашните управители - Ресми Мурад и Румен Пехливанов, изразиха подкрепа за почетния председател.

Пехливанов беше назначен в началото на юли, като малко след това изрази подкрепата си за Доган. "Отново избирам да бъда автентичен, следвайки пътя, начертан от почетния председател", написа той във Фейсбук. Няколко дни по-късно Мурад излезе с подобна позиция.

На тяхно място служебният премиер Димитър Главчев назначи съответно Никола Чанев в Кърджали и Захари Сираков в Смолян. И двамата са представители на ГЕРБ и вече са заемали длъжността в същите области.

След изборите през юни освен Мурад и Пехливанов бяха назначени още двама областни управители от ДПС - Мехмед Атаман в Хасково и Гюрсел Хасанов в Търговище.

Медиапул пише, че областните структури на ДПС в двата района не са изразили подкрепа за позицията на Доган, а наскоро Атаман се е присъединил към Фейсбук групата "Делян Пеевски председател на ДПС".

Конфликтът между Пеевски и Доган стана видим, след като през юни бяха отстранени няколко политици, близки до Доган. Депутатите на ДПС също се разделиха на два лагера при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ с първия мандат. Онези, които не гласуваха в синхрон с позицията на Пеевски, бяха изключени от парламентарната група на ДПС, а по-късно други сами я напуснаха.

Към момента общо 22-ма депутати подкрепят Пеевски, а други 24-ма от ДПС вече са независими народни представители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG