Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гонение на учители". Как "Възраждане" нападна предизборно елитна гимназия


Депутатът Ангел Янчев от "Възраждане" и Ани Кирилова, майка на деветокласник, на фона на НПМГ. Колаж.
Депутатът Ангел Янчев от "Възраждане" и Ани Кирилова, майка на деветокласник, на фона на НПМГ. Колаж.

Момче в 9-и клас изкарва слаби оценки по един предмет и се налага да повтаря годината. Как стана така, че партия "Възраждане" вкара този случай в предизборната си кампания? Формацията казва, че в гимназията е имало "хомосексуална пропаганда" и момчето е пострадало от нея. Фактите сочат друго.

Това е историята на една двойка по география и икономика в 9-и клас, но тя прераства в елемент от предизборната кампания на "Възраждане". Едно момче изкарва повече от пет двойки, включително и пред комисии с участието на майка му, но партията представя това по друг начин – не като липса на подготовка на ученика, а като преследване на младеж, който е против "ЛГБТ пропагандата".

Двойките са писани в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) – едно от елитните училища в България. Поне от десетилетие то е сред гимназиите, изискващи най-висок бал при прием след 7-и клас.

Това, че целият случай се превръща от частен в национален, е елемент на психически тормоз върху цялата общност на гимназията, каза пред Свободна Европа заместник-директорката на училището Деница Кожухарова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов разглежда случая с получените двойки като "хомосексуална пропаганда" на училището, тъй като от ученика се е искало да коментира т.нар. Истанбулска конвенция – международен документ, който защитава от домашно насилие, но е представян невярно от "Възраждане" като пропаганда на ЛГБТ.

Новините идват точно два месеца след като парламентът с огромно мнозинство забрани обсъждането на нетрадиционната сексуална ориентация в училище. Това се случи по предложение на националистическата партия "Възраждане". Текстовете възпроизведоха руски репресивни норми.

Откакто е започнала кампанията за изборите на 27 октомври, "Възраждане" залага на послания срещу ЛГБТ общността, имигрантите и въвеждането на еврото. Представители на партията почти всекидневно напомнят в социалните мрежи, че са имали основание да се борят срещу "пропагандата на ЛГБТ".

Такава пропаганда не съществува, твърдят учители, сред които и такива от НПМГ.

Но нека се върнем към историята на една двойка.

Конфликтът в НПМГ

Конфликтът между НПМГ и Ани Кирилова започва със слабите оценки, които синът ѝ получава по география. Момчето завършва първия срок за учебната 2023/24 с двойка. Майката е убедена, че тази оценка не се дължи на незнание на ученика.

Кирилова твърди, че причината е друга: синът ѝ е отказал да изпълни самостоятелна работа по желание, свързана с Истанбулската конвенция (официално: Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие). И е получил двойка именно заради неизпълнение на това задание.

От НПМГ потвърждават, че учителят по география на 9а клас Даниел Христов е дал самостоятелна работа по желание, свързана с конвенцията.

Но нататък твърденията се разминават.

Паралелката, в която учи синът на Кирилова, е от 29 души, научи Свободна Европа. Само 7 от тях са изпълнили заданието, което е било по желание, пишат от НПМГ. Но сред останалите 22 ученици, които не са писали по темата, няма друга двойка по география за срока – ако изключим тази на сина на Ани Кирилова.

В училището е имало още няколко слаби оценки, но те са по други предмети - химия, физика и математика.

"Пазихме мястото на сина на Ани Кирилова до последно. Запълнихме бройката за новата учебна година едва когато стана ясно, че ще повтаря годината", каза Кожухарова.

Това поставя под въпрос твърдението, че момчето е "скъсано" именно заради това, че не е написало самостоятелната си работа.

В свои постове в социалните мрежи майката Ани Кирилова намеква, че учителят е дал домашното за Истанбулската конвенция, за да прокара ЛГБТ или джендър пропаганда.

Но от 7 ученици, които пишат по предложената тема, петима развиват тези против конвенцията, а получават отлични оценки. Учителят казва, че те просто са изпълнили критериите за оценяване – "да са прочели документа, да са изградили собствена позиция, да защитят своята позиция, аргументирайки се с членове от документа".

Към този момент майката вече е критикувала работата на различни учители, наричани от нея некомпетентни. Нейната свръхактивност в писането на имейли и съобщения във всички часове на денонощието, водят до възмущението на родители и учители.

Покрай разплитането на цялата история в средата на седмицата НПМГ публикува фактите по случая. От тях става ясно, че преди заданието, свързано с Истанбулската конвенция, синът на Кирилова вече е имал една слаба оценка по предмета. След това той най-малко веднъж е отказал да бъде изпитван и получава двойка.

В следващия втори срок ученикът не идва в час (по здравни или семейни причини), не посещава нито една консултация и не се явява на три насрочени изпита. Майката започва да твърди, че учителят е педофил, който търси лично общуване със сина ѝ и затова му предлага консултации. Ученикът остава с двойка за срока и без оценка за годината, но все пак може да се яви и на поправителни изпити през септември 2024 г.

Момчето изкарва двойки на двата редовни поправителни изпита пред комисия с участието и на майка му. Изкарва двойка и на 30 септември, когато е и последната възможност да поправи оценката.

Конфликтът е по-голям

Историята с двойките по география и икономика започва през ноември-декември 2023 г., но се разчува чак сега по две основни причини.

  • след 30 септември вече е ясно, че момчето трябва да повтори годината;
  • майката и учителят влизат в поредица съдебни спорове, един от които преди дни приключва на първа инстанция с оправдание на майката.

Но има и трета причина – в историята се намесва депутатът от "Възраждане" Ангел Янчев, става ясно от позицията на НПМГ. Това става, след като Ани Кирилова посещава Янчев в приемното му време, за да го запознае със случая.

Така депутатът се обажда на директора на гимназията преди последния поправителен изпит на момчето и в отговор на въпросите му за случая е поканен да дойде в училището.

"[Но] г-н Янчев отказва среща в училище, за да му бъде представена гледната точка на училището, и намеква, че директорът има начини да реши проблема. Усещането на [директора] г-н Ушагелов е за оказване на натиск в тази посока", пишат от НПМГ.

"Официалната позиция на училището е, че не желаем по никакъв начин доброто име на гимназията ни да се използва с предизборна цел", коментира представител на НПМГ пред Свободна Европа.

От гимназията казват, че историята с Кирилова и детето ѝ е от частен характер и не бива да бъде превръщана в национален проблем. Като основни причини за това посочват не само, че името на НПМГ се използва за предизборна цел, но и че казусът се използва за тормоз и натиск върху персонала на учебното заведение.

Свободна Европа разговаря с Деница Кожухарова, която е заместник-директор в НПМГ. Тя коментира, че НПМГ е завела дело срещу г-жа Кирилова и досега не е взимала публично отношение по казуса, за да запази добрия тон.

"Превръщането на случая от частен в национален и използването му с предизборна цел е осъществяване на психически тормоз не само върху персонала на гимназията, но и спрямо цялата общност на НПМГ", казва Кожухарова.

Тя казва още, че цялата ситуация ѝ носи високи нива на стрес, които водят и до проблеми със здравето.

Да печелиш гласове "за сметка на образованието"

Кандидатът за депутат от ПП-ДБ акад. Николай Денков каза, че "Възраждане" "плаши хората с фалшиви проблеми и е решила, че трябва да печели гласове за сметка на българското образование".

"Ако ще развиваме образованието, това няма да стане с репресии, а с гарантиране на свободата на учителите да работят и с взаимно уважение между родители и учители, както и с грижа за децата", казва още Денков.

В подкрепа на Денков се изказа и друг кандидат-депутат от ПП-ДБ. Според Красимира Величкова става въпрос за "класически пример на пропаганда и дезинформация".

Тя пише, че случаят с НПМГ се използва политически, за да се "легитимира хомофобският закон" на "Възраждане". Величкова казва, че резултатът е тормоз над учителите и напрежение между учениците, което стигматизира теми, свързани с човешките права.

Свободна Европа потърси Янчев от "Възраждане", за да изясни как по време на предизборна кампания името му се оказва замесено в случая с НПМГ.

"Изпратете въпросите си към нашия пресцентър", каза Янчев и прекрати разговора.

Свободна Европа изпрати същите въпроси до пресцентъра на "Възраждане", но до редакционното приключване на текста не получи отговори.

Малко по-късно, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се включи на живо във Facebook и определи замесването на партията като "нечистоплътно". Той определи самостоятелната задача по желание (за Истанбулската конвенция) като "хомосексуална пропаганда".

Очаквахме проблеми от типа на този, каза Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет (БХК). Тя твърди, че конкретният скандал с двойките на момчето по география и икономика се дължи на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от "Възраждане" и приети с огромно мнозинство. С тези промени беше забранено обсъждането на теми, свързани с ЛГБТ, в училище.

Истанбулската конвенция изобщо не споменава ЛГБТ общността и не третира нейни проблеми. Но в България този международен документ беше представен от много националистически партии ,"Възраждане включително, като нещо, което той не е – начин за въвеждане на "джендър идеология" и "трети пол".

"Тези промени [в закона] създадоха механизъм за гонение на учители и училища. Ползват се за оказване на натиск и трябва да бъдат премахнати", каза още Качаунова.

Перфектната буря. Какво представлява законът за ЛГБТ "пропагандата" в училище
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG