Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма мнозинство. Срещите в парламента не произведоха вариант за излизане от кризата


Кирил Петков и Божидар Божанов от ПП-ДБ в кулоарите на парламента, 20 август 2024 г.
Кирил Петков и Божидар Божанов от ПП-ДБ в кулоарите на парламента, 20 август 2024 г.

Проведените във вторник две срещи между представители на партиите не произведоха конкретен вариант за решение на политическата криза, предизвикана от отказа на президента да назначи служебния кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева.

От изказванията след тях стана ясно, че засега няма мнозинство сред депутатите, което би могло да избере нови двама зам.-председатели на Сметната палата, омбудсман и негов заместник, както и нов подуправител на БНБ. Това са позициите с изтекли мандати, от които според последните конституционни промени президентът може да избере служебен премиер.

Преди ден държавният глава Румен Радев призова Народното събрание да попълни "домовата книга" (така той нарича списъка с потенциални служебни премиери), за да разшири възможностите му за избор на потенциален следващ премиер, който няма явни партийни обвързаности. Именно това са критиките към настоящия служебен министър-председател и ръководител на Сметната палата Димитър Главчев, който е бивш депутат от ГЕРБ.

С отказа на Радев да назначи предложение от Кожарева служебен кабинет стана ясно, че предсрочните парламентарни избори няма как да бъдат на 20 октомври. Все още не е ясно за кога ще бъде отложен вотът.

Във вторник първо се проведе председателски съвет в парламента по искане на БСП. На него присъстваха представители на всички парламентарни групи без тази на "Възраждане". Депутатите от ПП-ДБ обаче напуснаха залата заради присъствието на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

От коалицията предварително бяха заявили, че няма да участват в съвета, ако той е там, защото смятат Пеевски за основна причина за политическата криза. Ден по-рано подкрепяният от него вътрешен министър Калин Стоянов стана причина за нежеланието на Радев да назначи кабинета на Кожарева. Тя предложи Стоянов да остане начело на МВР, но президентът не се съгласи, тъй като по думите му неговата фигура предизвиква политическо напрежение.

След председателския съвет последваха консултации между всички групи без тази на ДПС, оглавявана от Пеевски. Срещата беше организирана от ПП-ДБ, но и тя не доведе до някакво решение.

"Попълването на "домовата книга" трябва да стане по абсолютно прозрачен начин, защото тези хора ще имат дълъг мандат. Това беше нашата теза, изложихме я пред всички партии. Сега те трябва да отговорят какво е тяхното виждане", каза след разговорите съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

От думите му стана ясно, че засега липсва парламентарно мнозинство, което би могло да избере нови титуляри на някои от постовете, посочени в списъка с потенциални служебни премиери.

Междувременно председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов потвърди тезата на партията си, че социалистите няма да участват в никакви инициативи в парламента за търсене на решение на кризата, тъй като това Народно събрание е изчерпано. Според Гуцанов президентът трябва да продължи да търси нов премиер от наличните кандидати за поста.

"Трябва да намерим изход от настоящата безпрецедентна ситуация. Работим за това, осъзнаваме нашите отговорности. Очакваме разумен подход и от страна на другите политически субекти, и от цялата общественост, така че да излезем от тази ситуация“, коментира съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който присъстваше на заседание на Централното оперативно бюро на партията, свикано в сряда от почетния ѝ председател Ахмед Доган в Росенец.

Другият съпредседател на ДПС Пеевски, който е в конфликт с Доган, обвини Радев, че е нарушил конституцията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък призова за незабавната смяна на вътрешния министър Стоянов, след което президентът да назначи отново кабинета на Главчев и да се върви към избори.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов определи тази идея като "смешна".

"В тази каша има няколко варианта, които могат и трябва да се направят сравнително бързо - двама нови зам.-председатели на Сметната палата, омбудсман, зам.-омбудсман и подуправител на Българската народна банка", каза Йорданов.

По думите му всички процедури по попълването на "домовата книга", както президентът Румен Радев нарича списъка от потенциални премиери, може да са приключили до средата на септември, ако се намери мнозинство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG